Gezginler Kırklareli’nde buluştu

Çalıştığı işyerinden istifa edip, 159 gündür Türkiye’yi dolaşan İbrahim Karagöz ve “Pedal Arkadaşım” projesini yürüten Ender Cebeci ve Melis Başak Kırklareli’nde buluştu.

Kırklareli gezginlerini ağırlıyor. Hayallerini gerçekleştirmek uğruna, Mersin’deki çalıştığı yerden istifa edip Türkiye’yi gezmeye başlayan 159 günde 53 şehir gezen İbrahim Karagöz, Kırklareli’ne de uğradı. Kırklareli insanlarının sıcakkanlı ve misafirperver olduğunu vurgulayan Karagöz, “Kırklareli küçük sevimli bir yer. Çok beğendim. İğneada’yı ve longoz ormanlarına da uğradım. Herkesin Kırklareli’ne gelip, buraları görmesi lazım” dedi. Türkiye gezisinin Trakya turunda olan Karagöz, “Sıradaki durağım Tekirdağ. Edirne’ye uğradım. Tekirdağ’a da giderek Trakya turumu bitirmiş olacağım” diye ekledi.
Yola çıkma kararını nasıl aldın?
Yola çıkma kararının uzun ve zor bir karar olduğunu belirten Karagöz; “Bu süreç 3–4 ay kadar sürdü. Sürekli aynı yerde bulunmaktan, rutin hayattan sıkılmıştım. Bir şeyler yapmam gerekiyordu.
Yola çıkmak, yeni yerler görmek, yeni insanlar tanımak istiyordum. Ama herkesin kafasında soru işareti olan parasız nasıl yapılabilir ki? Diye bende kendime sordum. Birçok filmden ve kitaptan bilgi edindim. Daha önce bunu yapmış ve hâla yollarda olan insanlardan esinlendim. Ve sonunda önümde beyaz kâğıda istifa dilekçemi yazarken buldum kendimi. Konaklama, yola çıktığımdan itibaren en az sorun teşkil eden etken. Gittiğim şehirlerde CouchSurfıng kullanıyorum. Bulamazsam uygun birlerde çadır kuruyorum.
Ulaşım, 159 gün boyunca sadece belirli yerlerde şehir içinde toplu taşıma araçlarını kullandım. Şehir içinde otostop çekmek çok zor. Bunun haricinde ulaşımım sürekli otostopla geçti.” diye ifade etti.
Korkmuyor musun?
”Korkacak hiçbir şey yok. Neyden korkmalıyım ki? Yola çıkmadan önceki hayatımda da işyerine giderken veya bir bankta otururken başıma bir şey gelebilirdi bunu yola bağlamamalıyız diye düşünüyorum. Korkularla yaşarsak nasıl keyif alalım?
Tabi ki her şey mükemmel değil. Zor tarafları mutlaka var. Ama ben bu yola her şeyi göze alarak çıktım. Bir planım yoktu karşıma ne çıkarsa onu yaşadım.”
Maddi olarak bir birikimin var mıydı?
”Sadece 180 TL ile yola çıktım. Cebimde son 5 lira kaldığında da para kazanma yollarını araştırdım. Yoldayken sorun ne olursa olsun bir şekilde çözüm üretebiliyorsunuz. Ve gittiğim şehirlerde sokaklarda bileklik satmaya çalışarak gezmeye başladım. Kimse bileklik almasa bile geçerken gülümseyen, gelip sohbet eden insanlar motivasyonumu daha da arttırıyor. Pişman mıyım? Asla. Yine olsa yine yapardım. Herkese yola çıkın diye bir üsteleme yapmıyorum. Sadece mutlu olacağınız bir şeylerin peşinden gidin.”
159 günde hayatında ne değişti?
Sorusuna Karagöz; “Basit yaşayarak mutlu olunabilindiğini öğrendim. Bir insanın dini, dili, ırkı ve görünüşünün banim için hiçbir önemi yok. Bunlar değişkenlik gösterebilir.” şeklinde konuştu.
“Dünyayı gezmek
istiyorum.”
159 günde 53 şehrimizi gezen İbrahim Karagöz; “Türkiye turumdan sonra dünyayı gezmek istiyorum.” dedi. En büyük hayallerinden birinin dünyayı gezmek olduğunu belirten Karagöz; “Yoldayken pasaportumu aldım. İleride dünyayı gezmek istiyorum.” diye konuştu.
“Pedal Arkadaşım”
“Pedal Arkadaşım” projesi Kırklareli’ndeydi. “Bisiklet herhangi bir cinsiyete, ırka, dine, dile, etnik gruba mensup olmayan tümüyle bütünleyici ve birleştirici bir araçtır. Proje, bisiklet sürüşünde bu tür herhangi bir ayrımla birlikte engelli engelsiz ayrımının da olmaması gerektiğini savunmaktadır.” diyen Ender Cebeci ve Melis Başak Kırklareli’ne uğradı. “Pedal Arkadaşım” projesi kapsamında; Tandem adı verilen iki kişilik bir bisiklet üzerinden pedal arkadaşlığı bilincini Türkiye’de yaygınlaştırmayı birlikteliğe, özgürlüğe, eşitliğe doğru ülkenin 5 bölgesini kapsayacak yaklaşık ‘‛10.000 km‛‛ pedal basacak ve bunu gelecek sene Güney ve Batı Avrupa’nın 26 ülkesine doğru sınırları kaldıracak yolculuğun rotasını çizmeyi hedeflemekte.
Bisikletin iyileştirici ve birleştirici gücüne inan Ender Cebeci; “Kendimi deneyimlemek amacıyla 2015’te Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgesini kapsayan ilk bisikletli sürüşümü gerçekleştirdim. Bu yolculuk bana kendimle barışık olmayı öğretti.
Artık gideceğim her yere bisiklet ile gider oldum hayatımın merkezine oturtmuş olduğum bisikletin sağlık ve rehabilite sürecini o kadar iyi yaşadım ki bu duygu ve heyecanı karşı tarafa da aktarmak için Pedal Arkadaşım projesini çevremde bana destek olan güzel kalpli insanlarla birlikte oluşturmuş olduk. Pedal Arkadaşım projesi ile tandem adı verilen iki kişilik bisiklet üzerinden pedal arkadaşlığı bilincini arkadaşlarımla birlikte yaygınlaştırmayı hedefliyorum ve diyorum ki, haydi Sürelim…”
Bisiklet sürmeyi özlem duyan ve her pedalda ilk günkü heyecanını yaşadığını belirten Melis Başak; “Üniversiteye başladığım yıl ulaşımımı sağlamak amacıyla çocukluk heyecanım olan bisikletle yeniden buluştum. Bisikletimle saatlerce pedal çevirip anı yaşamayı, yeni insanlarla tanışmayı, farklı yerler keşfetmeyi kısaca yolda olmayı seviyorum. Pedal Arkadaşım projesi ile bireylerin bisikleti günlük hayatlarına daha fazla dâhil edebilecekleri bir nesne, bir sosyalleşme ve ulaşım aracı olarak görmelerini sağlamayı amaçlıyorum.
Bisiklet sürerken çoğumuzun ortak duygusu özgürlük. Özgürlüğe pedallıyorum… “

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol