Gezen Müze Projesi açılışı gerçekleştirildi

Kırklareli Fen Lisesi Genç Fikirler Grubu tarafından oluşturulan Köyler ve okullardaki durumu iyi olmayan öğrencilere sanat yoluyla ulaşmanın hedeflendiği “Gezen Müze” projesinin açılışın töreni 6 Aralık Perşembe günü gerçekleştirildi. Açılış Programına Kırklareli İl Milli Eğitim Müdür Vekili Cahit Akın, Kırklareli İl Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Emrah Yüksel Babuşçu, kurum ve kuruluş amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katılım gösterdi.

Kırklareli Fen Lisesi Genç Fikirler Grubu üyeleri; Emir Burak İşler, Erol Can Üstündağ, İrem Sude Salgar, Pınar Küçükkenar ve Tuğçe Altuğ tarafından hazırlanan tarafından hazırlanan projeye Okul Müdürü Nurşen Turgut Yürütücülük, Şehriban İkibudak da Proje koordinatörlüğü yaptı.
Kırklareli Merkez ilçenin yanı sıra Babaeski, Lüleburgaz, Demirköy, Kofçaz, Pehlivanköy, Vize, Pınarhisar ilçelerinde uygulanacak projede 200’ün üzerinde kişiye ulaşmak hedefleniyor.
Bir kağıt ile hayaller arasında
yolculuklar yapabilirler
Proje yetkilileri amaçları hakkında yaptıkları açıklamada, “Köyler ve okullardaki durumu iyi olmayan öğrencilere sanat yoluyla ulaşmayı planlıyoruz. Bu öğrencilere farklı bir hayatın da olduğunu gösterecek ve farklı bir bakış açısı kazandıracağız. Ne yazık ki okullardaki bütçe sıkıntılarından dolayı ilk son verilen ders görsel sanatlar oluyor gezen müze sayesinde bu açığı kapatmayı planlıyoruz. Gezen müzenin içinde olacak eserler ve atölyeler sonucunda geleneksel Türk el sanatlarını görecek çocuklar tarihimiz daha zevkli bir şekilde kavramış olacaklardır. Öğrenecekleri bu sanat türleri sayesinde daha farklı bakış açıları olacaktır. Kendilerini ve duygularını tanımlama, gözlem yapma, tanımlama, yorumlama, Türk kültürüyle tanışma, bir topluluğa ait hissetme gibi etkiler sayesinde çocuklar hem ruhsal hem fiziksel alanda gelişmiş olacaklardır. Bir kağıt ile nasıl hayaller arasında yolculuklar yapabilirler, bunları görecekler. Geçmişimiz hakkında bilgi sahibi, atalarımızın uğraştıları sanat dalları ünlü geleneksel sanatçılarımızı tanıma ve bu sanat dallarının nasıl yapıldığına dair bilgi sahibi olacaklar. En önemli ve basit şekliyle çocuklar yalnız olmadıklarını öğrenecek ve mutlu olacaklardır. Gezen müzede çocuklar tarafından yapılacak eserler sonucunda şehir merkezinde kurulacak sergide çocuklar farklı çevrelerle tanışacak ve bir şey başardıklarının farkına varacaklardır” ifadeleri kullanıldı.
Gezen müzenin içinde geleneksel Türk el
sanatları eserleri
sergilenecek
Durumları iyi olmayan çocukların kendilerini ifade etme aracı olarak bu projeyi kullanacaklarını dile getiren Okul Müdürü Nurşen Turgut, “Gezen müzenin amacı durumu iyi olmayan okullara ve köy okullarına sanat götürmektir. Gezen müzenin içinde geleneksel Türk el sanatları eserleri sergilenecektir. Durumları iyi olmadığı için kendilerini anlatmaya araç bulmakta zorlanan çocuklar sanat sayesinde bu boşluğu dolduracak ve belki de bu müze ve atölyelerden etkilenip ileride tanınacak sanatçılar olacaklardır. Geleneksel Türk el sanatlarının nasıl yapıldığını öğrenmiş ve büyük ustalarını öğrenmiş olacaklardır. Çocuklara yaşadıkları sıkıntıları en azından bir yolla üstlerinden nasıl atabilecekleri, dünyaya nasıl farklı bir gözle bakabilecekleri ve estetiksel açıdan gelişmiş olmaları sağlanacaktır” dedi.
Amaç çocuklara bir umut kaynağı olmak
Projeyle yapılabilecekler hakkında şu bilgiler verildi; “Gezen müzenin yapacakları şu şekilde sıralanabilir: geleneksel Türk el sanatlarından olan çömlekçilik, hat, tezhip, ebru, katı' sanatı, minyatür ve cam sanatından oluşan bir tanıtım sergisi; çocukların bu sanatlardan en az birini denemesini sağlayacak atölyeler, çocuklara sanatlarımız hakkında bilgi sahibi olma ve örneklerinden bakarak çizmelerini sağlayacak kitapçıklar, gidilen yerlerde bu sanatın ustalarıyla yapılacak konuşmalar ve her atölyede yapılan eserin proje sonunda şehir merkezinde yapılacak sergide sergilenmesi. Bu atölyeler sonucunda çocukların büyüklerle çalışmasını sağlamak.
Çocuklara bir umut kaynağı olmak. Sanat sayesinde çocukların motor becerilerinde gelişimi sağlamak. Bu işin ustalarıyla yapacakları sohbetler sonucunda çocukların küçük yerlerde bile sosyalleşmelerini sağlanmış olacak.”
Gezen müzeyi gerçekleştirirken
tahmini olarak 11
faaliyet yapılacak
Proje ile ulaşılmak istenen sonuçlar ise şu cümlelerle aktarıldı; Gezen müzeyi gerçekleştirirken tahmini olarak 11 faaliyet yapılacaktır; ustalarla söyleşi, ebru, katı', minyatür, tezhip, hat, cam, çömlek alanında atölyeler ve sunumlar, sergi. Kırklareli’nde bulunan köy okullarındaki öğrencilere ulaşılacak ve tahmini olarak 125 kız 125 erkek öğrenciye ulaşılacak, bu çocuklara geleneksel Türk el sanatları alanında unutulamayacak bir deneyim sağlanacak.
Gezen müze adına açılacak sosyal medya hesapları ve yazılı basın sayesinde proje daha geniş bir alana yayılacak. Tırın üstüne bastırılacak ve yapıştırılacak olan afişle tır gezen bir reklam da olmuş olacak. Bastırılacak kitapçıklara logolar ve proje hakkında bilgiler, şehir merkezine asılacak afişler ve yapılan anketlerle projenin halk tarafından duyulması kolaylaştırılacak.
Proje sonunda yapılacak sergi sayesinde bu sergiyi gezecek insanlar ve bu sergiyi anlatmaları sonucunda proje insanlar tarafından da yayılmış olacak.”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Bu tür haberleri yaptığınız için teşekkür ederim.Biraz sanat biraz kültür haberlerine hele hele gençlerin öncülük ettiği bu tür girişimlere hasretiz.