“Gelin sizde yüreğinizi ortaya koyun sizde hayat kurtarın”

Kırklareli’nde 8 Kasım Çarşamba günü “3-9 Kasım Organ Bağışı
haftası” nedeni ile halkı bilinçlendirmek için Organ Bağışı standı açıldı.

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü 8 Kasım Çarşamba günü “3-9 Kasım Organ Bağışı haftası” münasebeti ile Kırklareli’nde her hafta kurulan Çarşamba pazarı girişine halkı organ bağışına karşı bilgilendirmek için organ bağışı standı açtı.

Stant için ve organ bağışı haftası kapsamında açıklamada bulunan Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Fatih Selvi açıklamasında her yıl "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" olarak kutlanmakta olduğunu vurgulayan Selvi “Organ yetmezliği sorunu yaşayan hastalarımız için büyük bir umut ışığı olan organ bağışı haftasının en etkin ve en verimli bir biçimde kutlanması hastalarımız için motive edici bir unsur olabileceği gibi aynı zamanda organ bağışı hususunda, halkımızın ve sağlık personelinin farkındahğının arttırılacak olması da organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması yönünde olumlu sonuçlar doğuracaktır.”
“Ülkemizde organ bağışı oranları düştü”
“Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak, organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış göstermektedir.
Ancak organ bağışı oranları düşük bir seviyede seyretmekte ve buna bağlı olarak tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalarımız, sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybedebilmektedir”
“Organ bağışı nedir?”
“Organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemde yer almakta, organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasında bulunmaktadır.
Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesine "Organ Bağışı" denir. Organ ve doku bağışında bulunacak olan kişinin onsekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olması gerekmektedir. Organ ve doku bağış talebinin 2 tanık huzurunda tesirden uzak ve çıkar gözetmeksizin imzalanması gerekmektedir”
“Ülkemizde en çok nakli yapılan organlar; Böbrek, karaciğer, kalp,
akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır”
“2016 yılında 2757 böbrek nakli, 1106 karaciğer nakli, 58 kalp nakli, 16 akciğer nakli gerçekleştirilmiştir. Organ ve doku bağışı yapılabilecek yerler arasında; İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri bulunmaktadır”
“Organ bağışının
Din’en bir sakıncası yok”
“Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.
Kur'an-ı Kerim'de Maide Suresi 32.Ayetinde "Kim bir kişinin hayatnı kurtarmak suretiyle onu yaşatırsa bütün insanları yaşatmış gibi olur" beyan olunmuştur.
Halkımızı doku ve organ bağışı konusunda duyarlı olmaya ve bağışta bulunmaya davet ediyoruz” diye aktardı. Ardından stantta görevli olan Doktor Çiğdem Cerit “3-9 Kasım Doku ve Organ Bağış Haftası kapsamında Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü olarak hepimiz güzel çalışmalara imza atıyoruz. Organ bağışına bizlerde çok önem veriyoruz.
Tüm halkımızı ve vatandaşlarımızı da organlarını bağışlayarak bizlere ve sağlık çalışanlarına destek olmasını istiyoruz.
Özelikle bağışladığımız her organın 1 kişiye ya da 1’den fazla kişiye hayat olacağını düşünürsek ve ne kadar önem arz ettiğini de unutmayalım. Sizde hayat verin” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol