Geleneksel yöntemler sofraları renklendiriyor

Dedelerden ninelerden günümüze miras bırakılan geleneksel işleme teknikleri halen Kırklareli’nin köylerinde devam ettiriliyor. Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, geleneksel yöntemleri yaşatan üreticileri ziyaret etti.

Terkedilmeyen geleneksel yöntemler ile elde edilen ürünler halen sofraları renklendirmeye devam ediyor. Üretici ziyareti gerçekleştiren Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Vize ilçemizde geleneksel yöntemlerle pul biber üretimi yapılıyor” dedi.
“Tadını eşsiz kılıyor”
Sofraları renklendiren ürünlerin geleneksel yöntemler ile işlenmesinin güzelliğini ifade eden Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Güneydoğu Asya’dan Akdeniz’e kadar birçok kültür mutfağında önemli yere sahip baharatlardan olan pul biber, birçok aile tarafından geleneksel yöntemlerle kendi evlerinde yapılıyor. Bu geleneksel yöntemlerle üretimi yapılan pul biberin, tadını özel kılıyor. Geleneksel üretim; biber hasadı, kurutma, öğütme ve eleme gibi birçok aşamadan oluşuyor” ifadelerini kullandı.
“Kadın eli değiyor”
Kadın üreticilerin işleme sürecinde lezzeti arttırdığını dile getiren Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Vize İlçe Müdürümüz ve İlçe Müdürlüğü teknik personelimiz, ilçemizin Doğanca köyünde geleneksel yöntemlerle pul biber yapmakta olan Şengül Varol’u ziyarette bulundu.
Üretim aşamaları incelenerek, kadın elinin değdiği her şey gibi kültürlerin özünden gelen bu lezzetin de, yine kadın elinde geleneksel yöntemle tatlandığına değinildi” ifadelerini dile getirdi.
“Üreten kadınlar Cumhuriyet’in temek taşlarıdır”
İlçe Müdürlüğü, Cumhuriyetin 100. yıl sevincini yaşamakta olan üretici Şengül Varol’a ve diğer üretici kadınlara ithafen, “Geçmişten günümüze  çalışan üreten tüm kadınlar Cumhuriyetin temel taşlarından biri olmuş ve bundan sonra da Cumhuriyetimizin daha ileri taşınmasında büyük katkıda bulunacaktır” sözlerini söyledi.  (M.Hanay)


Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol