Gelelim Fasulyenin Faydalarına

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürürlüğe konan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında Kırklareli’nde uygulanan “Gelelim Fasulyenin Faydalarına Projesi” ile Pınarhisar, Vize ve Kofçaz ilçelerinde toplam 34 çiftçiye yüzde 75 hibe destekli olmak üzere 150 dekar alanda ekim yapılması amacıyla bin 500 kilogram fasulye tohumu dağıtıldı. 
Bu kapsamda Vize’de dağıtım töreni düzenlendi. Programa Vize Kaymakamı Elif Canan Tuncer, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, İl ve İlçe Müdür ile Müdür Yarımcıları, Şube Müdürleri ve üreticiler katıldı.

“Gelelim Fasulyenin Faydalarına” isimli proje kapsamında 1,5 ton fasulye fidesi için dağıtım töreni düzenlendi. Vize’de gerçekleştirilen törenle Pınarhisar, Vize ve Kofçaz ilçelerinde toplam 34 çiftçiye yüzde 75 hibe destekli fasulye tohumu dağıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığınca yürürlüğe konan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan “Gelelim Fasulyenin Faydalarına” isimli proje ile dağıtımı yapılacak fasulye tohumları öncesi İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy bir konuşma yaptı. Aksoy, “Ülkemizde yemeklik tane baklagiller içerisinde kuru fasulye bitkisi, içerdiği protein oranı nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. İlimizde kuru fasulye ekiliş alanlarının toplam tarla bitkileri ekiliş alanları içindeki payının %0,13 düşük olması nedeniyle ilimiz ihtiyaçlarına cevap verebilecek miktarda üretimin yapılamamasına ve ürünün istenilen yer ve zamanda pazara sunulabilmesine engel teşkil etmektedir. Bu durum arz sürekliliğinin sağlanamamasına ve arz talep dengesizliği nedeniyle fiyat istikrarsızlığına yol açmaktadır. TÜİK'in 2019-2020 pazarlama yılı verilerine göre ülkemizin kuru fasulye yeterlilik oranı %76 olarak gerçekleşmiştir.
Bakanlığımızca yürürlüğe konan ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında ilimizde uygulanan ‘Gelelim Fasulyenin Faydalarına Projesi’ ile Pınarhisar, Vize ve Kofçaz ilçelerimizde toplam 34 çiftçimize %75 hibe destekli olarak 150 dekar alanda ekim yapılması amacıyla 1.500 kg fasulye tohumu dağıtılmıştır. Proje kapsamında temin edilen tohumlar Kofçaz, Pınarhisar ve Vize ilçelerimizde üreticilerimize dağıtılmıştır.
İlimizde baklagil ihtiyacının giderilmesine yönelik uygulanan projede bitkilere verim ve kalite artışı sağlamak amacıyla Azotabakter Vinelandi ve Azotobakter Chroococum formulasyonlu bakteri ekstratı uygulanacak olup geleneksel üretim ile bakteri uygulanarak yapılan üretim arasındaki verim farkı ile kendinden sonra gelen bitkiye etkileri ortaya konarak çiftçilerimize bilgilendirme yapılacaktır.
Bizler hizmet verdiğimiz bu stratejik ve vazgeçilmez sektörün sürdürebilirliği ve gelişiminin sağlanması adına sorumluluğumuzun daha da arttığının bilinciyle çalışmalarımıza aralıksız devam etmekteyiz. Projenin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını ve çiftçilerimize bol kazanç getirmesini temenni ediyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından, üreticilere kuru fasulye tohumu dağıtıldı. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol