Geleceğin arkeologları Aşağıpınar'daydı

İlimiz Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü önderliğinde ‘Yaşayan Tarihi Kentler – Aşağıpınar ve Rusokastro’ isimli AB projesi kapsamında dün, saat 11:00’da Aşağıpınar Açık Hava Müzesi arkeolojik sit alanında yapılmış olan çevre
düzenleme çalışmaları çerçevesinde Kapanış Toplantısı düzenlendi. Etkinlikte çocuklara Kırklareli Müzesi görevlileri ve kazı alanında çalışma yürütmüş olan arkeologlar tarafından bilgiler sunuldu ve çocuklarla alanda kazı çalışmaları yapıldı.

‘Yaşayan Tarihi Kentler – Aşağıpınar ve Rusokastro’ isimli AB projesi kapsamında dün, saat 11:00’da Aşağıpınar Açık Hava Müzesi arkeolojik sit alanında yapılmış olan çevre düzenleme çalışmaları çerçevesinde Kapanış Toplantısı gerçekleştirildi. Etkinliğe İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Şen de katılım gösterdi.
Proje kapsamında Kırklareli merkezinde yer alan Aşağıpınar Höyüğü Açık Hava Müzesinde çevre düzenleme çalışmaları, güvenliğin sağlanması ve yeni sergi alanların oluşturulmasını içeren küçük ölçekli yapım işleri başarılı bir şekilde uygulandı.
Proje kapsamında yerel okullardan 40 öğrenciye bölgedeki zengin tarihi mirasımız hakkında çocuklara yönelik "Zaman Tünelinden Geçiş" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, çocuklara Kırklareli Müzesi görevlileri ve kazı alanında çalışma yürütmüş olan arkeologlar tarafından bilgiler sunuldu ve çocuklarla alanda kazı çalışmaları yapıldı.
Hedef; Arkeolojik turizmin geliştirilmesi
Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kameno Belediyesi tarafından 24 ay boyunca ortaklaşa uygulandığı proje 23 Haziran 2021 tarihinde sona erecek.
Projenin hedefi; sınır bölgesinde yer alan iki önemli tarihi mekanların – Aşağıpınar ve Rusokastro tarihi alanların düzenlenmesiyle bölgedeki turizm olanakların ve arkeolojik turizmin geliştirilmesini amaçlamakta.
Proje kapsamında Kırklareli merkezinde yer alan Aşağıpınar Höyüğü Açık Hava Müzesinde rekreasyon çalışmaları, güvenliğin sağlanması ve yeni sergi alanların oluşturulmasını içeren küçük ölçekli yapım işleri başarılı bir şekilde uygulandı.
Projenin sonucunda; Rusokastro Kalesi ve Aşağıpınar antik ve arkeolojik alanlarındaki başarılı yatırım ve peyzaj düzenlemeleri gerçekleştirilmiş olması ve sınır ötesi bölgesinde ziyaretçiler ve turistler için daha çekici turistik alanların geliştirmiş olması hedeflendi.
Ayrıca projenin sonucunda projenin hedef grubunda yer alan sınır bölgesinde yaşayan yerel halkın, tur operatörlerinin, tur rehberleri için ortak turizm tanıtım internet sayfası hazırlandı. Sayfanın adresi: https://www.thrace.site/ ve bu adresten yere tur operatörleri kendi tur tekliflerini 3 dilde tanıtabilirler.
Proje kapsamında dün çocukların bölgedeki zengin tarihi mirasımız hakkında bilinçlendirilmesi konusunda çocuklara yönelik Zaman Tünelinden Geçiş etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, çocuklara Kırklareli Müzesi görevlileri ve kazı alanında çalışma yürütmüş olan arkeologlar tarafından bilgiler sunuldu ve çocuklarla alanda kazı çalışmaları yapıldı.
Proje faaliyetleri çerçevesinde 3-4 Haziran 2021 tarihlerinde Bulgar tur operatörleri ve Kırklareli ilinden olan tur operatörlerinin ortak turizm gezisi düzenlendi ve Kırklareli ilinin turizm potansiyeli tanıtıldı.
Projenin toplam tutarı yaklaşık 487.000,00 EUR olup, yaklaşık 414.000,00 EUR Avrupa Birliğinden (%85) kalan 73.000,00 EUR iki ortak ülkenin genel bütçelerinden sağlandı.
Kırklareli Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü uzun yıllardan beri ciddi bir şekilde Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programı kapsamında projeler geliştirip, bölgenin turizm ve kültürel anlamında gelişmesi hususunda çalışmalarına devam ediliyor. (Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Çok güzel bir projeymiş. Böylelikle ailelerine Kırklarlililere de "Aşağıpınar nerede ?" öğretebilirler.