Gecelerin korkulu rüyası; Sivrisinek

Bu yıl Kırklareli’nde diğer yıllara nazaran aşırı sıcakların nüksetmesi ve bu güzel mevsimi kâbus haline çeviren küçük ama etkisi büyük hayvanlar "Sivrisinekler" gecelerin korkulu rüyası oluyor. 

Yaz aylarında sivrisinekler sağlık sorunlarına ve cilt bozulmalarına neden oluyor. Bu sorunlar ilimiz Kırklareli’nde de özellikle geceleri yaşanan sorunlar arasında bulunuyor.
Yaz mevsiminde kabus haline gelen, gecelerin korkulu rüyası sivrisinekler pek çok insanı etkileyerek sıkıntılı durumlar yaşatıyor. Küçük olmasına rağmen gerek çıkardığı ses, gerekse insan vücudunda bıraktığı etkiyle herkesin çekinmesine neden oluyor. Özellikle bahçeli veya sulak alanlara yakın evlerde daha çok görülen bu haşerelerin bir ısırığı insanları adeta uyuz gibi kaşındırıyor. Ayrıca, bu haşereler, sadece kaşındırmakla da kalmayıp çeşitli hastalıklara da davetiye çıkarıyor.Yaz aylarına girmeden evlerde veya bahçelerde çeşitli mekanik olarak önlem alınması gerekmektedir.
"Uzmanlar açıklıyor"
Küçük sulak alanlar bile sivrisineklere neden olabiliyor. Haşere önleyici ilaçların eczanelerden temin edilmesi gerekiyor. Tatilde olanlar açık alan ilaçlaması yapması gerekiyor. Bunlar azaltıcı önlemler olur. Karasinekler ve sivrisinekler durgun sularda ürerler. Evlerde özellikle mantar sinek üremesi olur. Bu yüzden tatile çıkanlar klozet kapaklarını kapatıp öyle gitmeli. Kokusuz çamaşır sularının kullanılması da gerekiyor diye uyarıyorlar.
"Evin içindeki ışıklar böcekleri cezp ediyor"
Evlerin ilk ilaçlamasının önemli olduğunu belirterek, Evin içindeki ışıklar da böcekleri cezp ediyor. Ani iklim değişikliği gibi durumlarda çıkabiliyorlar. Bunu için pencerelere sineklik konulmalı, kapı altları onarılmalı, evlerde dışarıdan aydınlatma az olmalı
"Sivrisinek ne tür bir hayvandır?"
Sivrisinek basitçe, baş, göğüs ve karın kısmından oluşur. Başının iki yanında antenleri vardır. Erkek sivrisinekler, dişileri kanat çırpma seslerinden tanıyabilirler. Göğüs kısmında kanatları ve 3 çift ayakları bulunur. Karınları ise onlara kendi ağırlıklarından fazla kan emme şansı tanıyacak biçimde esnek bir deriye sahiptir. Böylece şişerler ama patlamazlar. Kan emerek beslenen "sivrisinek" çok mükemmel bir pompalama mekanizması kullanır: Başının içi, tümüyle kaslarla kaplı boşluklar şeklinde dizayn edilmiştir. Buradaki kaslar kasılıp gevşediklerinde sineğin borusunun iki ucu arasında 1-2 atmosferlik basınç farkı oluşur ve kan saniyede 5 metrelik bir hızla yükselmeye başlar. Bu yüksek akış hızına rağmen sivrisineğin ne borusunda ne de başka herhangi bir dokusunda tahribat ve çatlama olmaz. Çünkü kanın geçiş yaptığı tüm dokular kanın bu hızı ve basıncına dayanabilecek yapıdadır. "sivrisinekler" vücutlarının altı katı kan emerler; bu 15 dakikada 300 mikrolitre kan demektir. Sivrisineklerin yaşamak için şekere, protein'e ihtiyaçları vardır. Bunu da bitki ve meyve sularından elde ederler. Kana ise yalnız dişi sivrisinekler muhtaçtırlar, çünkü dişiler yumurta üretirler ve bunun için kana ihtiyaç duyarlar.
Sivrisinek cilde en yakın olan damarı tespit ettikten sonra alt ve üst çene yardımıyla altı bıçaktan oluşan kesme sistemiyle deriyi derinlemesine keserler. Bu bıçaklardan birinden akıtılan sıvı dokuları uyuştururken aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kanın dişi sivrisineğin karnına doluşunu devam ettirir. Sivrisinekler kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma riskleri vardır. Örneğin sarıhumma, fil hastalığı ya da sıtma gibi parazit hastalıklarını taşıyabilirler. AIDS'e sebep olan HIV virüsü ise bu canlılarda gelişme ortamı bulamaz. Virüsler sivrisinekler tarafından taşınmaz. Sivrisineklerin çiftleşmesi havada uçarken gerçekleşir. Erkeğin dişisini havada tutmak için kullandığı kıskaçları vardır. Fakat erkekler erişkin bir sivrisinek olana kadar, yani kısa yaşamlarının ilk 24 saati boyunca çiftleşemezler. Çünkü bu süre içinde antenleri henüz kurumadığından sağırdırlar. Bu yüzden dişilerin kanat seslerini -yani çiftleşme çağrılarını- duyamazlar. Sivrisineklerde işitme yeteneği çok gelişmiştir. Erkeğin kafasından çıkan 2 tane küçük ve tüylü antende bulunan çok sayıda duyu hücresinden meydana gelmiş "Johnston organı", ses dalgalarının titreşimlerini alır ve ayırt eder. Bu tüylü duyargalar yalnızca dik durumdayken ses titreşimlerine karşı duyarlıdırlar. Çiftleşme gerçekleştikten sonra dişi sivrisinek, erkeğin spermlerini özel bir kesede muhafaza ederek, haftalar boyu döllenmiş yumurta yumurtlayabilir. Bir dişi bir defada 200-400 arası yumurta yumurtlar. Dişi sivrisinek çiftleşme anından itibaren kan emmeye başlar, çünkü yumurtalarının gelişebilmesi için kana ihtiyacı vardır. Akşamüstü görülern sivrisinek sürüleri erkeklerden oluşmaktadır. Sivrisinekler genelde alacakaranlık zamanlarında uçarlar.
"Sivrisinek sokmalarına neler iyi gelir?"
Bazı ülkelerde özellikle Afrika ülkelerinde sinek ısırması veya sinek sokması ciddi hastalıklara hatta, salgınlara, ölüm risklerine neden olmakla birlikte gelişmiş ülkelerde bu çok az rastlanan bir vakadır. Buna rağmen sivrisinek sokması özellikle geceleri rahatsız edicidir. Çocukları çok fazla etkiliyor olması ayrı bir sorun. Sivrisinek ısırıkları için alabileceğiniz bası bitkisel tedavi yöntemlerinin size yardımcı olacağına inanıyoruz.
Sirke: İlk kaşıntılı ısırığı fark ettiğinizde, doğrudan sirkeyi az miktarda uygulamayı deneyin. Eğer ısırıklar birden fazlaysa, bir kova suya bir miktar sirke katarak etkilenen kısmı yıkayabilirsiniz.
Kabartma tozu ve su: Sivrisinek sokması için bir başka basit çare kabartma tozu ve sudur. İkiselinden kalın bir macun yapın ve sonra etkilenen bölgeye uygulayın. Kısa sürede şişme ve kaşıntı geçecektir.
Soğan: Gözyaşı üretimi dışında sinek ısırıklıklarına yardımcı olmaktadır. Yapmanız gereken tek şey etkilenen kısma soğanı ikiye bölerek koyun. 1-2 dakika içerisinde ısırığın etkisi kalmayacaktır.
Diş macunu: Kısa sürede rahatlama sağlamak için naneli diş macununu etkilenen kısma uygulayın.
Hakiki Bal: Çok az miktarda balı etkilenen kısma uygulamanız kısa sürede rahatlama sağlayacaktır. Bal ayrıca sivrisinek ısırığının neden olabileceği enfeksiyonu da önleyebilmektedir.
Limon: Limon suyu sinek sokması etkilerini kısa sürede ortadan kalıcıdır, şişi giderir ve kaşıntıyı ortadan kaldırır. Aynı zamanda enfeksiyonu engeller.
Sarımsak: Isırığın üzerine çiğ sarımsak koymayı deneyin. Bu hafif yanma hissedeceksiniz, ama sonradan ciddi rahatlama sağlayacaktır. Çocuklar için de sarımsak yağı kullanılmasına bir sakınca yoktur.
Buz: Bir buz torbası içerinde 10-15 dakika boyunca uygulamanız rahatlama sağlayacaktır. Kaşıntının yanında şişi de buz tedavisi iyileştirecektir. Eğer o an buz yoksa musluk suyu altına birkaç dakika tutmanız yeterli olacaktır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol