“Gazilik Türk vatanseverliğinin yaşayan destanı, Gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır"

Gaziler Günü İlimizde Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda
düzenlenen törenle kutlandı. Katılımın sınırlı tutulduğu ve
pandemi kuralları çerçevesinde yapılan törende Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Günün anlamına ilişkin konuşan Topçu Teğmen
Muhammed Toy, “Gazilik Türk vatanseverliğinin, Türk
kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanı, gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır” diyerek kültürümüzde gaziliğe verilen öneme değindi. Tören sonrası Fırat Kalkanı Harekâtında Suriye’nin El-Bab kasabasında teröristlerle girilen çatışma sonucu yaralanarak gazi olan Sezer Özdere evinde Vali Bilgin ve protokol tarafından ziyaret edildi. Vali Bilgin, Özdere’nin evinden bu tür ziyaretlerin pandemininilerlememesi için mümkünse ertelenmesi ve kısa tutulmasını istedi.

Kırklareli'nde Gaziler Günü programı pandemi kuralları ve tedbirleri çerçevesinde, 19 Eylül 2020 Cumartesi günü saat 10.00’da Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden Gaziler Günü Çelenk Sunma Töreninde, Kırklareli Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Kırklareli Tüm Gaziler Dayanışma Derneği tarafından, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı. İlimizde bu yıl Gaziler Günü programı pandemi kuralları ve tedbirleri çerçevesinde uygulanan kararlar gereği, Vali Osman Bilgin, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Piyade Albay Tahir Savran, Belediye Başkan Vekili Arda Kolcular ile birlikte protokol üyeleri, Siyasi Parti Başkanları ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Amirleri, Kırklareli Tüm Gaziler Dayanışma Derneği üyeleri ile Şehit ve Gazi yakınları olmak üzere az katılımla gerçekleştirildi. Törenin sonunda günün anlamına ilişkin konuşmayı Topçu Teğmen Muhammed Toy yaptı.
Toy, şu ifadelere yer verdi;
“19 Eylül Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik Unvanının verildiği günün yıldönümüdür. Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasına müteakip 10 Eylül 1921 tarihinde TBMM’nin 79’ncu birleşiminde alınan karar ve 153 Sayılı Kanun ile ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verilmiştir. Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir. Vazife uğruna seve seve ölüme giden aziz ulusumuzun şahadet şerbetini içemeyen evlatları hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır. Gazilik Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanı, gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır. Ulu Önder Atatürk’te Gazi Unvanı ile anılmaktan büyük bir gurur ve şeref duyduğunu, “Kahraman Türk ordusu. Sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım” sözleri ile dile getirmiştir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk kendisine verilen yeni rütbe ve unvanı vesilesi ile Türk ordusuna hitaben yayınladığı bildirisinde; “Büyük Millet Meclisi’nin hakkımda yeni bir rütbe gazi unvanı ile tecelli eden iltifatlarını doğrudan doğruya ordunundur. Milletin verdiği bu rütbe ile yükselen ordudur. Sizin kahramanlığınızla, sizin gösterdiğiniz nihayetsiz fedakarlıklar pahasına kazanılan bu büyük muzafferiyetin millet tarafından takdirini gösteren rütbe ve unvanı ancak size mal ederek tüm askerlik hayatımın en büyük muzaffer ve gazi Türk ordusunu yüceltmiş ve bu unvanın bizim kültürümüzde taşıdığı müstesna değeri veciz bir şekilde ortaya koymuştur” sözlerini aktardı.
Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’ndaki çelenk sunma töreni sonrası Vali Osman Bilgin Gaziler Günü programı münasebetiyle Fırat Kalkanı Harekâtında Suriye’nin El-Bab kasabasında teröristlerle girilen çatışma sonucu yaralanarak gazi olan Gazi Sezer Özdere’yi ikametinde ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarette Vali Bilgin, Gazi Özdere ve ailesi ile sohbet ederek isteklerini dinledi. Gazi Özdere, tedavi sürecinde kolunda halen sorunlar olduğunu ifade ederek bunların giderilebilmesi için Vali Bilgin’den yardımcı olmasını istedi. Bilgin Özdere’nin tedavisi için gerekli çalışmanın başlatılması için talimat verdi. Vali Bilgin ayrıca pandemi sürecinde ev ziyaretlerinin yapılmamasını, ziyaret zorunlu ise en kısa sürede tamamlanmasını vatandaşlardan rica etti.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Şehitler ve Gaziler birtek ev vatanları ve birtek aile milleti için canlarını feda edenlerdir. Ülkede birtek aile millet perişan halde ise Vatan yine işgal altında demektir.