Gaziler Günü resmi törenle kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü düzenlenen törenle kutlandı. Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı’na Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye ve Gaziler Derneği tarafından çelenk bırakıldı. Çelenk sunumunun sonrasında Piyade Teğmen Gürsel Özden günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı gerçekleştirdi.

Gaziler Günü etkinlikleri tüm ülkede olduğu gibi ilimiz merkezinde de gerçekleştirildi. Törende Atatürk Anıtına çelenk bırakılırken sonrasında saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törene; Vali Osman Bilgin, 55.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, AK Parti İl Başkanı Alper Çiler, CHP İl Başkanı Tayfun Okan Çobancık, kurum ve kuruluş müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve gaziler katıldı.
“Hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna
erişen kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içindeyiz”
Günün anlam ve önemini belirten konuşma Piyade Teğmen Gürsel Özden tarafından yapıldı. Özden bu önemli günün heyecanı içersinde olduklarını; “Bugün, her karışı şehit kanıyla sulanmış mukaddes vatan topraklarının savunulması uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içindeyiz.
Bugün aynı zamanda, sergilediği üstün komutanlık dehası, cesaret ve kahramanlığın kadirşinas milletimizce takdir edilişinin bir nişanesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e "gazi"lik unvanı ve "mareşal" rütbesi verildiği günün de yıl dönümüdür.
Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasını müteakip 19 Eylül 1921 tarihinde; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 79'uncu birleşiminde alınan karar ve 153 sayılı kanunla Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verilmiştir” sözleriyle ifade etti.
“Şahadet şerbetini içemeyen evlatları hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır”
Gaziler Günü’nün Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik ve Mareşallik unvanı verildiği tarih olduğundan bahseden Özden, “Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir. Vatan ve vazife uğruna, seve seve ölüme giden aziz ulusumuzun şahadet şerbetini içemeyen evlatları hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır.
Gazilik; Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının Türk fedakarlığının yaşayan destanı, gazi ise; bu destanı yazan kahramanın adıdır.
Ulu Önder Atatürk' de gazi unvanı ile anılmaktan büyük bir gurur ve şeref duyduğunu şu sözleri ile ifade etmiştir; "Kahraman Türk ordusu, sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım” şeklinde konuştu.
Özden konuşmasında Atatürk’ün gazilik kavramı hakkındaki görüşlerine de yer verdi; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendisine verilen yeni rütbe ve unvan vesilesiyle Türk ordusuna ithafen yayımladığı bildiride; "Büyük Millet Meclisi'nin hakkımda yeni bir rütbe ve gazi unvanı ile tecelli eden iltifatları doğrudan doğruya sizindir.
Milletin verdiği bu rütbe ile yükselen ordudur. Sizin kahramanlığınızla, sizin gösterdiğiniz nihayetsiz fedakârlıklar pahasına kazanılan bu büyük muzafferiyetin millet tarafından takdirini gösteren bu rütbe ve unvanı ancak size mal ederek tüm askerlik hayatımın en büyük iftihar sermayesi olarak taşıyacağım." ifadeleriyle; muzaffer ve gazi Türk ordusunu yüceltmiş ve bu unvanın bizim kültürümüzde taşıdığı müstesna değeri veciz bir şekilde ortaya koymuştur.”
“Ülkemizin bugün ulaştığı seviye hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin eseridir”
Dünden bugüne kazanılan başarıların şehit ve gaziler sayesinde olduğunu vurgulayan Özden, “Fedakârlık timsali değerli gazilerimiz, Ulusumuzu birbirine bağlayan değerlerin başında, tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar, toprak, bayrak ve vatan uğruna verilen canlar gelmektedir. Ülkemizin bugün ulaştığı seviye başta Kurtuluş Savaşı olmak üzere; Kore'de, Kıbrıs'ta, teröristle mücadele harekâtında, 15 Temmuz hain darbe girişiminde, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtlarında, Cerablus'ta, El-Bab'ta ve Afrin'de hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin eseridir.
Dünyanın en hassas bölgelerinden birinde yer alan ülkemiz, bölgede bir istikrar


unsuru ve uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak, birlik ve beraberliğini bütün tehditlere rağmen sürdürebiliyor ve bu güzel topraklarda bağımsız, şerefiyle yaşayabiliyor ise bunu aziz şehitlerimize ve siz gazilerimize borçludur” diye konuştu.
“Türk Silahlı kuvvetleri, sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır”
Vefa duygusunun hem Türk milleti hem de TSK açısından en önemli değerlerin başında geldiğini kaydeden Özden, “Türk toplumunun yüksek ahlaki özelliklerini oluşturan değerlerin başında şüphesiz ki "vefa duygusu" gelmektedir. Bu duygu, aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sahip olduğu değişmez değerlerin merkezinde de yer almaktadır.
Bu bilinçle, şundan emin olunuz ki, sahip olduğumuz en önemli değerlerimiz olan birlik ve beraberliğimizin yaşayan sembolleri olarak daima gönlümüzde yaşayacaksınız. Yüce Türk ulusu ve onun göz bebeği Türk Silahlı kuvvetleri, sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır.
Sizler, kutsal vatan görevinizi hakkıyla verine getirebilmek için. 2300 yıllık tarihin şerefli tanığı şanlı üniformanızı kanlarınızla taçlandırıp gazi unvan alarak vatanın, milletin, bayrağın ve istiklalin ne denli paha biçilmez değerler olduğunu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kahraman mensuplarının bu ulvi değerleri yaşatmak uğruna neleri göze alabileceğini gösterdiniz” ifadelerini kullandı.
“Sizler için yapılan hiçbir şey, bu eşsiz hizmetlerinizin ve fedakârlıklarınızın bir karşılığı veya bedeli olamaz”
Özden gazilere şu ifadelerle seslendi; “Kahraman gazilerimiz, yüce milletimizin asaletinin bir göstergesi olarak büyük bir vakar örneği sergiliyorsunuz. Kayıplarınız karşısında gösterdiğiniz sabır ve metanetin kaynağının gönüllerinizde yaşattığınız vatan, millet ve bayrak sevgisi olduğunu çok iyi biliyoruz.
Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakârlıklarla bizlere her zaman güç ve ilham kaynağı olmaktasınız. Sizler için yapılan hiçbir şey, bu eşsiz hizmetlerinizin ve fedakârlıklarınızın bir karşılığı veya bedeli olamaz.”
“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mensupları olarak sizlerle gurur duyuyoruz”
Teğmen Özden konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı; "“Binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca, en ağır ve zor şartlar altında dahi asil milletimizin esareti kabul etmeden ve istiklalinden taviz vermeden yaşamasının temelinde, bugün sizlerin temsil ettiği bu anlayış bu duruş vardır”
Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır." diyerek bu toprakları vatanlaştıran atalarımızın emanetine sahip çıkmak için "Ölürsek şehit, kalırsak gazi" oluruz düşüncesiyle her türlü düşmana karşı kahramanca mücadele veren Türk askeri ve taşıdığı bu yüce ruh var olduğu müddetçe, bölünmez bütünlüğümüze ve milli birliğimize kast edenlerin kirli emelleri asla gerçekleşmeyecektir.
Bağrından böylesi kahramanlar çıkaran bu asil milletin bir ferdi ve onun şanlı ordusu Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mensupları olarak sizlerle gurur duyuyoruz.”
Bu duygu ve düşüncelerle, bu kutsal topraklar üzerinde bağımsız ve şerefle yaşamamızı siz kahraman gazilerimize borçlu olduğumuzun bilincinde olarak; başta Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize, gazilerimizin muhterem anne ve babalarına, saygıdeğer eşlerine, sevgili evlatlarına ve her zaman desteğinden güç aldığımız yüce milletimize şükran ve saygılarımızı sunuyoruz.”Konuşmanın sonrasında Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve 55.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, gazilere çiçek takdim etti ve günlerini kutladı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol