GAR binası kimin için?

Kırklareli Belediye Başkanı’nın gazetelere “ranta gitmesine izin vermeyiz gerekirse açlık grevi yaparız” diye demeçler verdiği Kırklareli’nin tarihi değerlerinden Gar binası Kırklareli’nin gündemini sallamaya devam ediyor. Belediye Başkanı’nın “Bizim olanı bizden alamazlar” dediği ve 3 yıldır istediği Gar binasını gerçekte kimin için istediği şimdilerde merak konusu. Özellikle Belediye’nin Gar binasının kullanımını 3’ncü şahıslar eliyle yapmak istemesi akıllara “Gar binası gerçekte kimin için Belediye’mi? Üçüncü şahıslar mı?” sorusunu getiriyor.

Kırklareli’nin tarihi simgesi Kırklareli Gar Binası TCDD 1. Bölge Müdürlüğü tarafından 24 Kasım 2017 tarihinde kiralama ihalesine çıkarılacak. İhaleye çıkarılan 2 katlı gar binası, tuvalet, kantar, gazhane gibi binaları ve ayrıca 2 katlı lojman, su deposu gibi çevrili 39 bin 863 metrekarelik açık alan ve toplam 40 bin 964 metrekarelik alan TCDD 1. Bölge Müdürlüğünce Sosyal, Kültürel ve Ticari amacıyla kiraya verilecek. Gar binasının kiraya verilecek olması ise gerek sivil toplum örgütleri gerekse Belediye’nin merceğinde. Önceki gün Kırklareli kent konseyi bir açıklama yaparak alanın kamu yararı göz önünde bulundurulmasını ve ticarileştirilmemesi yönünde bir basın açıklaması yaparken Belediye Başkanı da dün bazı gazeteleri Gar binası önüne çağırarak bir açıklama yapmış, “Gar binasının Kırklareli halkının malı olduğu, gerekirse açlık grevi yaparak ranta kurban gitmesine karşı çıkacakları” mesajını vermişti.
Gerçekte kime isteniyor?
Kentin merkezindeki tek açık alan olan gerek Festival Alanı gerekse Gar Binası ve yakın çevresi Kırklareli halkının kent içinde nefes alabildiği tek alan. Durum böyle olunca da burası ile ilgili yapılan tüm planlar ister istemez tüm kesimlerin dikkatini çekiyor. Ancak dikkatlerden kaçan bir konu var ki oda bu alanın gerçekte kimin için istendiği. Burası için açlık grevi yapmayı göze alan Kırklareli Belediye Başkanı bir yandan “Burası Kırklareli halkının malıdır” diyor diğer yandan TCDD’den buranın kullanımını 3’ncü şahıslar eliyle yapmak için 2016 yılında başvuruda bulunuyor. Yani Belediye burayı kendi eliyle değil yine kiraya vererek işletme peşinde gibi görünüyor. İhalenin durdurulmasını isteyenlerin bu nedenle önce buranın kim veya hangi kurum tarafından işletilmesini istediklerini açıkça ifade etmeleri gerekiyor.
Onay olmadan tek çivi çakılamaz,
çevrede yeni bina yapılamaz
Kırklareli Tren Garı ve çevresindeki yapılar tescilli yapı olması nedeniyle izinsiz tek bir çivinin dahi çakılmasının yada bina yapılması yasal olarak mümkün olmadığı alanlar kategorisinde yer alıyor. İhalesi sonrası restorasyonu ise yine izne bağlı olarak gerçekleşecek. Bu durumda ihaleye neden karşı çıkıldığı akıllara yine gerçekte kimin için istendiği sorusunu tekrar akıllara getiriyor.
Gar binası hakkında
Osmanlı Dönemi’nde Rumeli Demiryolları kapsamında 1912 yılında inşa edilen, 1987 yılından itibaren yolcu taşımacılığının yapılmaması nedeniyle atıl duruma düşen Kırklareli Gar ve çevresi, Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Uygulama Birimi olarak kullanılması için 2012 yılında 10 yıllığına kiralandı. Ancak Kırklareli Üniversitesi, bakım ve onarım maliyetlerini gerekçe göstererek binayı hiç kullanmadan 2016 yılında sözleşmenin feshini talep etti.
Sözleşmesin feshinden sonra Kırklareli Belediyesi tarafından Gar ve çevresini halka yönelik çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikleri gerçekleştirmek, çevre temizliğini ve korunmasını sağlamak koşuluyla üçüncü şahıslara işletme hakkının verilmesi için tahsis veya kiralama talebinde bulundu.
TCDD, Kırklareli Gar ve çevresindeki açık-kapalı toplam 40.964 metre karelik alanın halka açılması amacıyla 24 Kasım 2017 tarihinde yapılmak üzere kiralama ihalesi ilanına çıktı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Başkanın açlık grevi çıkışı 16 Kasım 2017 Perşembe 12:01:55

    Başkanın açlık grevi yaparız çıkışı fazla tepeden bir tutum. Onun böyle tribünlere çıkışlarını daha önce de çok görmüştü Kırklareli. Ama nasıl yapar kaç gün dayanır diye de içten içe güldürmedi değil.