GADOM Merkezi Açıldı

Kırklareli Üniversitesi koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ortaklığında kurulan “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM)”un açılış töreni Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsünde gerçekleştirildi. 

Kayalı Yerleşkesinde 31 Mart 2022 Perşembe günü gerçekleştirilen açılış törenine Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Hazım Aslancı, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Jandarma Komutanı J.Kd. Alb. Uğur Özmen, İl Emniyet Müdürü Seçkin Çengeloğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Arda Kolcular, İl Protokolü, üç üniversiteden akademisyenler, ilgili kurum temsilcileri ve özel sektör firma temsilcileri katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan törende Kırklareli Üniversitesi ile GADOM’un tanıtım filmi gösterildi. Film gösteriminden sonra TÜBİTAK TÜSSİDE Başuzman Araştırmacısı Barış Çarıkcı, “Kırklareli Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Ar-Ge Stratejisi ve Yol Haritası” konulu bilgilendirme sunumu yaptı. Bilgilendirme sunumunun akabinde Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bora Aslan; gıda arzı güvenliği, GADOM’un amacı, ortaklık yapısı, organizasyon şeması, dijital alt yapısı, izlenebilirlik sistemi, ortak üniversitelerin işbirliğinde yürütülecek Ar-Ge çalışmaları ile merkezin üniversitelere ve ülkemize sunacağı katkılar konularında bilgiler aktardı.
‘Gıda gelecek günlerde daha da önemli hale
gelecek’
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) gibi kuruluşların 10 yıl önce günümüz için bazı gıda ürünlerinde %20–80 arasında artış olacağını ön gördüklerine dair tespitlerinden bahsederek başladığı konuşmasında, “Dünya Gıda Fiyat Endeksi’nin yaklaşık 10 yıldır sürekli artması da, bu ön görüyü desteklemektedir. Ancak bu tahminlere pandemi ve savaşı da dahil ettiğimizde, gıdanın gelecek günlerde daha da önemli hale geleceğini söyleyebiliriz. Ayrıca, yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşmakta önümüzdeki günlerin önemli sorunlarından biri olacaktır” dedi.
Kırklareli Üniversitesi olarak stratejilerini "Gıda" alanında belirlediklerini ve Yükseköğretim Kurulu’nun 3. çağrı döneminde “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı”na müracaatlarını gerçekleştirdiklerini kaydeden Prof. Drş. Şengörür şöyle konuştu: “Müracaatımız neticesinde 2020 yılında "Gıda" alanında ihtisas üniversitesi olduk. Yükseköğretim Kurulu’nun, 11. Kalkınma Planı hedeflerine uygun olarak hazırladığı ‘Yükseköğretim Kurumlarında Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezleri Yönetmeliği’ 19 Haziran 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Temmuz ayında gıda, tarım ve hayvancılık alanında ihtisaslaşan 6 üniversiteden ortak uygulama ve araştırma merkezi kurma ve yönetmelik hazırlama çalışması talep edildi. Böylece karşımıza çıkan bu ikinci fırsatı değerlendirdik ve koordinatör üniversite olarak, hayvancılık alanında ihtisaslaşan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile Ziraat Fakültesi köklü ve güçlü olan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ortaklığında “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi” için 22 Eylül 2020 tarihinde başvurumuzu YÖK’e sunduk ve başvurumuz YÖK tarafından 26 Ocak 2021 tarihinde kabul edildi. ‘Kırklareli Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği’ 19 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu tarihten itibaren ekibimizle birlikte bu yöndeki çalışmalara hız verdik ve GADOM için 550 m2’lik yer ayarlayıp gerekli donanımı tamamlayarak açılış töreni için Merkezimizi hazır hale getirdik.”
‘Bu merkezlerde yapılacak çalışmalar bölgeye ve ülke ekonomisine katkı
sağlayacak’
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin de konuşmasında ortak merkezlerin stratejik açıdan önem arz eden sektörlere ait projelerin desteklenmesi için alanında uzman üniversitelerin güçlerini birleştirdikleri, işbirliği yaptıkları, tecrübelerini ortak bir çatı altında bir araya getirdikleri güçlü bir ittifak, güçlü bir beraberlik olduğunu dile getirdi. Ortak merkezler vasıtasıyla üniversitelerin birbirleriyle olan bağlarının güçlendiğini vurgulayan Prof. Dr. ŞAHİN, bu merkezlerde yapılacak çalışmaların bölgeye ve ülke ekonomisine başta olmak üzere bütün sektörlere katkı sağlanmasının amaçlandığını belirtti. Kırklareli ve Burdur Mehmet Akif Ersoy üniversiteleriyle birliktelik içerisinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti de paylaşan ŞAHİN, GADOM’un Trakya ve ülkemiz için hayırlı uğurlu olması dileğinde bulundu.
‘40 ayrı projede birinci nesil sonuçları alma
aşamasında
olduğumuz çalışmalar yürütüyoruz’
Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ise yaptığı açılış konuşmasında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma programı kapsamında “Hayvancılık” alanında ihtisaslaşan üniversite olduklarını ifade etti. 5 yıldır sahada olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Korkmaz, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak büyükbaş, küçükbaş ve hayvanlar olmak üzere hayvancılık sektörünün bütün bileşenleri üzerinde 40 ayrı projede birinci nesil sonuçları alma aşamasında oldukları çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Prof. Dr. Korkmaz konuşmasına şöyle devam etti: “Hayvansal üretim ve bitkisel üretim olmak üzere gıdanın iki güçlü yönü bulunmaktadır. Bitkisel üretim konusunda Kırklareli Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile bir iş birliği içerisinde olacağız. Bu bize ayrıca heyecan verdi. Çünkü bir anlamda yatay olarak alanınızı genişletme ve iş birliği gücünü ortaya koyma fırsatı oluyor. Bu bir başlangıç. Yola ilk çıkış noktası. Bunun için çok güçlü bir düzeyde irade ortaya koymamız gerekiyor. İnşallah bu çalışmalar yakın gelecekte ülkemizin birçok konuda dışa bağımlılığını azaltacağı ve süreçlerin doğrudan milli yapılarla kontrol edileceği ve yönetileceği süreçleri de tetikleyecektir. Bu sürecin ilk başladığı ana tanıklık etmek ve kayıt düşmek bakımından burada bulunduğumdan dolayı büyük mutluluk duyuyorum.”
‘Dünyada gıdaya
ulaşamadığı için çok sayıda insanın hayatını kaybediyor’
Törenin son açılış konuşmasını gerçekleştiren Kırklareli Valisi Osman Bilgin “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin insanlığa ışık tutacağını söyledi. İnsanlığın dünyada yaşanan son gelişmeler ile birlikte gıda arzı sorununun farkına vardığını belirterek, dünyada gıdaya ulaşamadığı için çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini dile getirdi.
Vali BİLGİN konuşmasının devamında, Gıda arzını çözecek örnek çalışmaların insanlık için ciddi manada katkılar sunacağına vurgu yaparak “Özellikle 20. ve 21. yüzyılda dünyanın yaşadığı ciddi bir süreç var. İnsanlık olarak bu süreci özellikle Covid 19 ile birlikte çok iyi bir şekilde anlamaya başladık. Son dönemde Ukrayna ve Rusya savaşı ile birlikte insanlık gıda arzı ile ilgili yaşanılan sorunların farkına vardı. Bundan önceki dönemlerde gıda arzı konusunda sıkıntılar yaşanmaktaydı. Ama bunu Türkiye olarak çok fark etmiyorduk. Bugün dünya nüfusunun 8 milyar olduğunu değerlendirirsek, yaklaşık 3 milyar insanın gıdaya ulaşamadığını hep birlikte görüyoruz. Önemli bir açlık sorunu ile gıdaya ulaşamadığı için çok sayıda insanın öldüğü bir dünyada yaşıyoruz.
Kırklareli Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin hayata geçirmek istediği Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi çok değerli. Ortaya koyacakları başarılı çalışmalar başta ilimiz, Türkiye ve dünya açısından son derece önemli. Konuştuğumuz gıda sorunu ülkemiz ve dünyanın sorunudur. Burada yapılacak çalışmanın sonuçları ve temeline inip somut veriler ile birlikte gıda arzını çözecek örnek çalışmalar insanlık için ciddi manada katkılar sunacaktır” dedi.
‘Gıda arzı konusunda
yaşanan sıkıntıları çözmek son derece önemli’
Gıda arzı konusunda yaşanan sıkıntıları çözmenin son derece önemli olduğunu aktaran Vali Bilgin, “Dünyada bazı ülkeler çok yönü bazı ülkeler tek yönlü gelişmekte. Ülkemiz, 21 yüzyıl ile birlikte başta savunma sanayi olmak üzere belli alanlarda uzmanlaşan ve örnek teşkil eden bir ülke haline gelmeye başladı. Gıda alanında teknolojik gelişmeler oluyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde bile talep edilen gıdaya ulaşılamama sorununu görüyoruz. Ülkemizde millileşme konusunda çok ciddi çalışmalar var. Bu alanda daha çok çalışmalar yaparak, ülkemizi tam bağımsız bir ülke haline getirmek için çok çalışmalıyız. Sorumluluğu biran önce alıp, insanlığın temel ihtiyacı olan gıda konusunda yaşanan sorunları çözmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
Vali Bilgin’in konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin tarafından “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM)”nin Ortaklık Protokolü imzalandı.
İmza töreninin ardından Vali Bilgin, Rektör ve konuk rektörler ile İl Protokolü tarafından “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM)”nin açılışı yapıldı. Gerçekleşen açılıştan sonra GADOM Merkezi, Gıda İhtisaslaşma Pilot Tesisi ve Mühendislik Fakültesi Laboratuvarları gezilerek gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler alındı.
Açılış töreninin ardından Rektör Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR konuk rektörler Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ile rektör yardımcılarını makamında ağırladı. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol