“Finalde kazanan Ali Gürbüz oldu”

Edirne'de yüzyıllardır, Antalya, Kocaeli gibi illerde ise yıllardır devam eden Ata sporu olarak bilinen yağlı güreşler Kırklareli'nin Kavaklı Belediyesi tarafından gelenekselleştirilmek istenilen 7. Koca Yusuf Yağlı Pehlivan Güreşleri kapsamında bir organizasyonla yine güreş severlerin karşısına çıktı. Kavaklı halkı güreşlere ilginin memnuniyetini yaşarken beldeye gelen misafirleri de en iyi şekilde ağırlamayı bildiler.
Kavaklı yağlı güreşleri gelecek vaat ediyor
Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Er Meydanı denilen alanlarda yapılır. Güreşçilerin vücutlarının yağlanması nedeni ile birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur. Bugün resmî müsabakalarda yeralan Serbest ve Greko-Romen güreş türlerinin dışında, sırf millî geleneklerimiz arasında yeralan yağlı güreş ise, Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçtikleri tarihten beri memleketimizde yapıla gelen bir güreş türüdür. Bugün, yurdumuzda yağlı güreş, düğünlerin, panayırların, mola veren askerî birliklerimizin en önemli eğlencesidir. Osmanlılar zamanında saray dışında yapılan güreş müsabakaları; panayırlarda, düğünlerde, bir hayır kurumu yararına veya bu işi meslek edinmiş kişilerin özel yer ve salonlarında yapılırdı. Ayrıca düğün ve Ramazan güreşleri adı altında düzenlenen etkinlikler de yapılmıştır. Bu eğlencelere ve sevkli, kıran karana geçen müsabakalara en güzel örneklerden biri Kavaklı’da verilmekte.
“Bizim bu tür
organizasyonlarda ki amacımız medeniyet ver kültürümüzün maddi ve manevi temellere sahip çıkarak, gelecek nesillere aktarmaktır”
Programın devamında açılış konuşması gerçekleştiren Kavaklı Belediye Başkanı Gürel Koşdemir, Güreş demek, Türk’ün cengaverliğini mindere, armana, çayıra yansımasıdır diyerek; “Bu bilince sahip olan bizler, kültürümüzün bu güzel mirasını yaşatmak ve gelecek nesillere güreşimizi sevdirme çabası içindeyiz. İnsanlar maddi varlıklarını kaybedip yeniden kazanabilir fakat kültür kaybedildi mi yerine farklı bir kültür geçer. Amacımız kültürümüze maddi ve manevi olarak sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmaktır. Güreş, Türk'ün gücünün mindere, harmana, çayıra yansıması demek. Güreşlerimizin halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Yağlı güreşlerin içersinde, iman, dua, spor, gelenek, tarih ve kültür var.
Yapılan 6. Türk Gücü Yağlı Güreşler organizasyonuna katılan bir diğer isimde Ak Parti Milletvekili Selahattin Minsolmaz’dı. Gürel Koşdemir’in konuşmasının ardından söz alan Minsolmaz, Ata Sporumuz olan güreşin gelecek kuşaklara aktarılmasına değinerek; “Tabi ben öncelikle Gürel Başkanımızı kutluyorum. Bayramın 3. Gününde Merkez Kavaklı beldemizde gerçekleştirilen 7. Koca Yusuf Yağlı Pehlivan Güreşleri açılışındayız. Kavaklı belediyemizin düzenlediği ve yoğun katılımla gerçekleşen güreşlerde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.
Tüm sporculara başarılar diliyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Şampiyon Ali Gürbüz oldu
Baş Pehlivanlar Finalde; İsmail Koç Ali Gürbüz ile karşı karşıya geldi. . Bu son derece heyecanlı mücadelenin sonucunda finalde kazanan Ali Gürbüz oldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol