FİN KÜLTÜRÜNÜ YARATAN HALK ÖĞRETMENİ SNELMAN - I -

Snelman, 12 Mayıs 1806'da Stockholm'de dünyaya geldi ve 4 Temmuz 1881'de Danskarby'de vefat etti. Kendisi dönemin büyük bir bilim adamı, derin bir filozofu ve ünlü bir siyasetçisiydi.
Ancak, Snelman'ın büyük ünü Fin kültürünü yaratan halk öğretmeni olmasındandır.
Snelman, yeni yetişen Fin aydınlarının en önemli temsilcisi idi. Birkaç genç öğretmeni, din adamı, avukat ve memurla halk kitlelerinin aydınlanması için adeta bir seferberlik ilan etmiştir. Bu bir avuç insana şöyle sesleniyordu:
"Aydın olmak modaya uygun kıyafetler giymek veya kolalı yakalık ve modern şapka takmak demek değildir.
Halk size, iyi bir ücret almanız ve akşamları sözde okuma salonlarında kâğıt ve domino oynamanız için okutup terbiye vermedi. Bu durumda siz aydın değil de, küflenmiş aydın oluyorsunuz. Siz halkın aklını, halkın iradesini ve enerjisini, halkın vicdanını uyandırmak zorundasınız. Halkın fikrini uyandırmazsanız; köylüyü, işçiyi toplumun alt tabakalarını nasıl iyi yaşanır, nasıl iyi yaşam koşulları yaratılır diye eğitmek zorundasınız.
Halka hayatın değerini anlamayı ve onu korumayı öğretin. Daha rahat, daha sağlıklı, daha uygun bir yaşam tarzı nasıl kurulur, onu öğretin. Kendilerinin ve çocuklarının sağlığını nasıl koruyacağını öğretin. Mutlu bir aile hayatı nasıl kurulur, onu öğretin… Erkeğin kadına ve kadının erkeğe nasıl davranacaklarını ve çocuklarının nasıl eğitileceğini öğretin.
Halkı doğruluğa, düzene, disipline alıştırın, halkın vicdan duygusunu geliştirin. Kendilerinin ve başkalarının haklarına saygı duymalarını öğretin.
Bütün bu işlerde halka iyi örnek olun.
Halka, gerek davranışlarınızla, gerek konuştuklarınızla ve gerekse yaptığınız işlerle eğitmen olduğunuzu gösterin.
Bütün Suami büyük bir ailedir. Bütün vatana o gözle bakınız. Unutmayınız ki, fakir bir oduncu, kantarcı ve hizmetçi dul kadın da dahil, Fin halkının tüm fertleri sizin kardeşinizdir."
Kaynak: Beyaz Zambaklar Ülkesinde Grigoriy Petrov

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol