FİKİR SAHİBİ OLMADAN ÖNCE HABERİ OKUYUN

İl Genel Meclisi’nin “inceleme amaçlı” İspanya gezisi yapılmasına onay veren kararını eleştirdiğimiz “Keyfin adı İspanya” isimli haberimiz çok ses getirdi. Çok ses getirdiği kadar İl Genel Meclis Üyelerinin bazılarını da bir hayli rahatsız eden haberimize inceleme gezisinin uygun olduğu yönünde rapor hazırlayan Komisyonun Başkanı Çetin Şinikoğlu, Meclis Toplantısında gündem dışı söz alarak yanıt verdi.
Yaptığı açıklamalardan haberi okumadığı yada okuduysa bile anlamadığı anlaşılan ancak Kırklar Haber Gazetesi’nin adını vererek birde Uğur Mumcu’nun “Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz” sözüyle bilgiden dem vuran Şinikoğlu, açtı ağzını yumdu gözünü. Normalde bir iki gazetecinin ancak geldiği İl Genel Meclis toplantısına yapacakları açıklama
nedeniyle ne kadar gazeteci varsa çağırdıkları anlaşılan Şinikoğlu’nun sözleri bazı Meclis üyelerince memnuniyetle karşılanırken bazı Meclis üyelerinin de başlarını önlerine eğdiği görüldü. Şinikoğlu’nun yaptığı açıklamalarda doğrudan isim vermesine rağmen söz hakkı verilmeyen Kırklar Haber Gazetesi muhabiri ve salonda bulunan diğer muhabirler, Meclis Başkanı Safet Üresin tarafından da nazik bir şekilde bir daha salona
alınmamakla, toplantıların basına kapalı yapılabileceği, bunun yasal hakları olduğu ile bir anlamda tehdit edildi.

Kırklar Haber Gazetesi’nin 7 Eylül 2017 tarihinde manşetinden verdiği “Keyfin adı İspanya” haberi özellikle sosyal medyada paylaşım ve tıklanma rekorları kırdı. 

10 binin üzerinde tıklanma alan haber bir kesimce takdir edildi bir kesimce de nefretle karşılandı. İl Genel Meclisi’nin 3 çekimser oya karşılık oy çokluğu ile kabul ettiği ve atık çamur yönetimi ve tesislerini incelemek üzere 7 günlük İspanya gezisinin tüm İl Genel Meclis üyelerine açık olmasını eleştirdiğimiz haberimizde konunun ilgili taraflarının katılması gerektiğini vurgulamamıza rağmen geziye onay veren Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Çetin Şinikoğlu’nca bu anlaşılmadı. İl Genel Meclisi’nin Eylül ayının 4’ncü birleşiminde gündem dışı söz alan İl Genel Meclis Üyesi Çetin Şinikoğlu, Önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Basın özgürlüğünden doğacak aksaklıkları gidermenin yolu yine basın özgürlüğüdür” ve Usta Gazeteci Uğur Mumcu’nun “Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz” sözlerini anımsattı. Ardından yapacağı açıklamayla tüm basın mensuplarını değil doğrudan Kırklar Haber Gazetesi ve Kırklar TV’yi kastettiğini açıklayan Şinikoğlu, basına dönerek bu gazetenin temsilcisinin salonda olup olmadığını sordu. İl Genel Meclisi’nin yıllardır her toplantısına aksatmadan ve atlamadan katılan Önadım Medya Grubu Muhabirleri adına salonda bulunan Kırklar Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü H. Murat Taner, Şinikoğlu’na salonda olduğunu belirtti. Ardından açıklarına başlayan Şinikoğlu, neden konunun uzmanlarının, uzman olmasalar bile ilgili komisyonun üyelerinin değil de tüm meclis üyelerinin İspanya gezisine katılabilmesinin önünü açan bir rapor hazırladıkları, gezinin maliyetinin ne kadar olacağını, bu gezi sonrası yapmayı planladıkları projeleri, “belki” İlimize kazandıracakları milyon liraları açıklamak ve sözlerinin altını doldurmak yerine başka şeyler söylemeyi tercih etti.
İl Genel Meclis Üyesi Çetin Şinikoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
“Kırklar Haber Gazetesi’ni ve Kırklar TV’yi kastediyorum, bizim aldığımız Meclis kararının şöyle bir topa tutarak eleştirdiler. Benim buradaki okuduğum raporu videoya çekip yayınladılar. Biz bu kararı alırken raporumuzda görev sorumluluk alanlarımızı belirttik. Bunları yasa gereği yapmamız gerekiyor. Şimdi önümüze bir ek bütçe geliyor birde 2018 yatırım taslak programı geliyor. Basın mensupları haber yaparken önce araştırmaları gerekir, bilgi edinmeleri gerekir. Sadece tek taraflı tek yönlü haber olmaz. Bizim plansız alanlar dediğimiz 179 köy var. Burada kanalizasyonlar var, doğal arıtmalar var, foseptikler var. Bunun dışında bizim Meclis olarak yetki alanımızda kurulan hayvan çiftliklerinden, kırsal alanda belediye sınırları dışında kurulan fabrikalarda her türlü tesiste yetkimiz var.
Orada bakıyor diyor ki; Efendim “Yine hatalı bir karar aldı”, “Yine yanlış bir karar aldı” sanki İl Genel Meclis her ay yanlış bir karar alıyor. Sürekli hatalı kararlar alıyor. İl Genel Meclisi yasa dışı bir karar alırsa hatalıdır. İl Genel Meclisi’nin iradesi kendi üyelerine tabidir. Hiçbir basın organı veya ilde bulunan diğer hiçbir kuruma tabi değildir. Biz kalkıp ta başka kurumların taleplerini burada kabul edeceğiz, mecburuz diye bir şart yok. Burada oyla seçilmiş halkın temsilcileri var. Tek bir kişinin aldığı bir karar değil bu. Kaldı ki buraya seçilenlerin hepsi mühendis, ziraat mühendisi, inşaat mühendisi veya hepsi uzman kişiler değiller. Gidecekler kendi alanlarında gerekirse yurt dışında araştırmalar yapacaklar.
Belki bizim orada yapacağımız düşük bir masrafla burada alacağımız bir karar raporumda da belirttim belki bütçemize yılda milyonlarca lira kar sağlayacak. O kadar parayı harcamak zorunda kalmayacağız. Orada göreceğimiz bir uygulamayı belki burada da yapacağız.
Sadece biz değil birçok kurum yurt dışına araştırma inceleme çalışmalarına gidiyor.
İl Genel Meclisi sadece 1/25 binlik Çevre Düzeni Planlarını onaylamıyor. Bunun dışında sağlıkla, çevreyle ilgili ne varsa sorumluluk alanımıza girer. Köylerimizdeki içme suyu depolarımızdan tutun, kanalizasyonlarımıza kadar burada katı atık çamuru birikmiyor mu? Belki orada başka bir uygulama var nereden biliyorsunuz? Araştırmadan sormadan öğrenmeden karar vermek doğrumudur?
Başka bir kararla Fuar ve Kongre Merkezi ile bağdaştırıp orayı reddettiler buradan şey buluyorlar. Bu teklif defalarca Meclise geldi. Meclis kendi iradesi ile karar veriyor. Herhangi bir baskı altında karar vermiyor. Ama ben basından rica ediyorum bir haber yaparken iyice araştırılsın ondan sonra yapılsın. Bu gün kurumdan gidin bizim nerede ne kadar görevimiz alanına giren ne iş varsa araştırın. Buradaki bütün İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımı rencide edecek, zan altında bırakacak, sosyal medya da öyle sözler ki artık yıllardır hizmeti olan arkadaşlarımız var. İşimizi gücümüzü her şeyimizi bırakıp buraya geliyoruz. Görev yapmaya çalışıyoruz. Sanki böyle katledercesine İl Genel Meclisi Üyeleri sanki devamlı geziler düzenliyorlar, yurt dışına gidiyorlar, başka bir iş yapmıyorlarmış gibi bir intiba yaratılıyor. Bu karara ‘evet’ diyenler kötü ‘hayır’ diyenler iyiymiş gibi… Onun iradesidir saygı duyacağız. ‘Evet’ diyende çıkacak ‘hayır’ diyen de çıkacak. Çekimser olan da çıkacak. Ama biz hiçbir arkadaşımızla burada kalkıp ta herhangi bir tartışmaya dahil olmamıştır. Ama basın sanki o arkadaşlarımız bir şey söylemiş gibi onlar söylemediği halde konu burada tartışılmadığı halde sanki onların ağzından bir sürü şeyler yazılmış. Bunlarda doğru değil. Ben basını biraz daha bilgili konusu araştırarak haber yapacaksa tarafsız bir biçimde haber yapsın. Sanki bu ilde başka kurumlar yok mu yurt dışına giden? Bunların haberleri yapıldı mı? Daha önce de biz Makedonya, Üsküp 1 hafta ‘Kırklareli Günleri’ olarak gidildi. Basın mensupları da gitti, İl Genel Meclis Üyeleri de gitti, Belediye Meclis Üyeleri de gitti, Sayın Valimiz de gitti. 450 kişilik bir heyetle gidildi. İlimizi tanıtmak için gittik. Yani bir fayda görülüyor ki buraya gidiliyor. ‘Keyfi İspanya’ yazmış. Basın da keyfi olmaz. Keyfi haber yapmaz.”
Üresin’den “salona
giremezsiniz” tehdidi
Meclis Başkanı Safet Üresin’in lafı toparlamasını istemesi üzerine Şinikoğlu teşekkür ederek yerine otururken yine gündem dışı söz alan Yeşim Girgin ve Gürcan Kırım’ın ardından konu hakkındaki son sözü Başkan Üresin söyledi.
Basına kibar bir dille “alırız kararı bir daha giremezsiniz salona” mesajı veren Üresin şöyle konuştu; “Bu Mecliste 24 tane arkadaşımız beraberce karar alıp beraber çalışıyorlar. Bu Meclis’ten öyle Avrupa’ya bu kadar para gitti böyle oldu bunlar yanlış
şeyler. Daha gidilip gidilmeyeceği belli değil. Kaç kişi gidileceği belli değil. Çok gitse 5-6 kişi gider. Bilemedin 10 kişi gider. Meclisin tamamı falan gitmez.
Burada en ufak şeyi değerlendirmeyin. Bizde biliriz burada arkadaşlar kapalı kapılar ardından görüşmeyi. Basına kapatırız, böyle bir yasal hakkımız da var. Biz bunu yapmıyoruz lütfen sizde biraz insaflı olun. Teşekkür ediyoruz.”
“Keyfin adı İspanya” haberimiz hakkında yapılan tartışmanın ardından gündem maddelerini görüşmeye geçen Meclis Eylül ayının son toplantısını Pazartesi günü yapacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol