“Festival renkli görüntülere sahne oldu”

Kültür, sanat ve eğlencenin bir arada yaşanacağı Kaynarca Geleneksel Su Festivali dün itibarıyla başladı. Prof. Dr. Erdal İnönü Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan kortejle start alan, halk oyunları gösterilerinin ve konserlerin yapıldığı festival, renkli görüntülere sahne oldu. Kaynarca Geleneksel Su Festivali bugün de birçok etkinliğe sahne olacak.

Kaynarcalıların aylardır beklediği Kaynarca Geleneksel Su Festivali dün Prof. Dr. Erdal İnönü Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan kortejle start aldı. Saat 17:00’de başlayan korteje halk yoğun katılım gösterdi. Kortejde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı, Büyükçekmece Belediyesi Trabzon Halk Oyunları Ekibi, Kırklareli Halk Oyunları Ekibi, Bulgaristan Halk Oyunları Ekibi ve Yunanistan Halk Oyunları Ekibi sahne aldı. Ardından akşam 20:30 ile 24:00 saatleri arasında sırasıyla Rumeli Beyo Konseri, Süheyla Solak Konseri ve havai fişek gösterisi yapıldı.
Festival bugün de
devam ediyor
Kaynarca Geleneksel Su Festivali’nin 2. günü Ekrem İmamoğlu Halk Kütüphanesi’nde yapılacak olan Usta Tavacılar Yarışması ile başlayacak. Devamında saat 15:00’te Su Perisi Yarışması gerçekleştirilecek.
Kaynarca’nın 7.000 yıllık tarihi ele alınacak
Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın sunumuyla saat 16:00’da Ekrem İmamoğlu Halk Kütüphanesi’nde “Kaynarca Hamamsuyu Yerleşimi ve Trakya’nın Kültür Tarihi İçindeki yerini düşünmek” konulu panel düzenlenecek. Panelde Kaynarca’nın 7.000 yıllık tarihi dinleyicilere aktarılacak. Prof. Dr Mehmet Özdoğan, 1943 yılında İstanbul’da doğdu, orta eğitimini İngiliz Erkek Lisesi ile Robert Kolej’de tamamladı, 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Kürsüsü’ne öğrenci olarak girdi. Eğitim sürecinde Prof. Dr. Halet Çambel, Prof. Dr. Kurt Bittel, Prof. Dr. Robert J. Braidwood gibi kendi alanlarında dünyaca ünlü bilim insanlarının öğrencisi oldu, Prehistorya’nın yanı sıra Ön Asya Kültürleri ile Fiziki Coğrafya sertifikalarını da aldı.
Bütün akademik yaşamını İstanbul Üniversitesi’de geçiren Özdoğan 2000 yılında Prehistorya Anabilim Dalı başkanlığını üstlendi, 2010 yılında da emekli oldu. Özdoğan, Neolitik olarak bilinen besin üretimine dayalı yerleşik yaşam biçiminin ortaya çıkışı ve Avrupa’ya aktarım modelleri üzerinde uzmanlaşmış, bu bağlamda, başta Çayönü, Mezraa Teleilat, Yarımburgaz, Aşağı Pınar kazılarını gerçekleştirmiştir. Halen çalışmalarını Trakya, Kırklareli bölgesinde sürdürmektedir. Diğer uzmanlık alanları arkeoloji politikaları, arkeolojinin düşünsel yapısı, İstanbul’un tarihöncesi, kültürel miras yönetimi ve jeoarkeolojidir. Özdoğan’ın üye olarak kabul edildiği seçkin kurumların arasında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyeliği (2011 yılında istifa ederek ayrılmış), Amerika Birleşik Devletleri Bilim Akademisi (NAS) yabancı asli üyeliği, Amerika Arkeoloji Enstitüsü (AIA), Alman Arkeoloji Enstitüleri (DAI) gelmektedir. Yurt dışında yayınlanan çok sayıda bilimsel derginin yayın kurulu üyesi olan Özdoğan, ayrıca TÜBA Hizmet Ödülü, Italya Devlet “Cavaliere” Nişanı ve Vehbi Koç Vakfı 2008 Yılı Ödülü sahibidir. Kendisinin yayınlanmış 22 kitabı ve 305 bilimsel makalesi bulunmaktadır.
Ünlü Şair Alaeddin
İkican’dan
şiir dinletisi
Yine Ekrem İmamoğlu Kütüphanesi’nde saat 17:00’de Şair Alaeddin İkican Şiir Dinletisi programı yapılırken, 18:00’de Edirne Belediyesi Bando Takımı sahne alacak. Ardından 20:00 ile 24:00 saatleri arasında sırasıyla Arif Şentürk, Demet Aktaş ve Onur Akın konserleri düzenlenecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol