Felaketten rant yaratan fırsatçılara kim dur diyecek?

Deprem felaketinin ardından, özellikle deprem riskinin az olmasından dolayı birçok kesim yoğun göç almaya başladı. Göç dalgasının etkisini göstermesiyle Kırklareli'nde ev ve arsalara olan talep ani bir yükseliş gösterdi.
Talebin armasıyla fiyatların da arttığı kiralık evler için bir diğer sorun ise aracılar oldu. Şehir dışından gelen ve ev arayan insanları mağdur eden aracılar, şehrimizi de yanlış tanıtan en büyük etkenlerin başında geliyor.
Ev sahiplerini kiralık verme süreçlerinden çıkartarak tek söz sahibi olan bazı aracılar, vatandaşları mağdur ederek üzerilerinden haksız kazanç elde ediyor. Bunların son örneğini İstanbul'dan iş için Kırklareli'ne gelen K. K. oldu. İlanlarda yanıltıcı fiyatların yanı sıra ödemelerde de kendi hesaplarını kullanmaları, kötü niyetli aracıları tek söz sahibi yapıyor.
"İlanda saraydı gerçekte samanlık çıktı"
İstanbul'dan iş dolayısıyla Kırklareli'ne çalışmak için gelen 27 yaşındaki K. K., internetten kiralık ev ilanından bir ev buldu ve kiraladı. Profesyonel olarak aracılık yapan firma sahibi olduğunu iddia eden şahıslar ile görüşüp gerekli işlemlere başlayan K, "İnternetten Bademlik Mahallesi'nde bir ilan buldum. İlanda eşyalı 1+1 ev kirası 5 bin TL yazıyordu. Pazarlık yaptık 4 bin TL'ye düştü. Apartmanın aidatının da 200 TL olduğunu söyledi.
Gerekli evrak işlemlerini yaptık. İşe başladığım için bir an önce taşınmam ve yerleşmem gerekiyordu. O yüzden eşyalı olmasını istedim. Ev sahibi ile hiç görüşmedik. Aracı ev sahibinin tüm sorumluluğu kendisine verdiğini söyledi"

"Mobilyalar yırtık, beyaz eşyalar bozuk"

Eve yerleştikten sonra gerçeklerin göründüğü gibi olmadığını fark eden K, "Evde mobilyalar örtü ile örtülüydü. Kaldırdığımda yırtık ve yıpranmış olduğunu gördüm. Evet sıfır mobilya beklemiyorum ancak temiz ve kullanılabilir olmasını bekliyorum. Eşyalı ev olduğu için o kadar para ödedim. Ayrıca evde küçük bir televizyon ve beyaz eşyalar var. İşimi görür olması yeterli diye düşünmüştüm televizyon için ama o da bozuk çıktı. Beyaz eşyalarda da arızalar var. Ben bozuk ve eski eşyalı eve mi para ödedim" şeklinde konuştu.

"Ödemeyi peşin yaptık mağdur olduk"

Karşılaştığı manzara karşısında şoka uğrayan K.K. , bir an önce işine başlayıp düzenini kurmak için masraftan kaçınmadığını ifade edem K, "Ödemeyi emlakçıya peşin yaptık. Sözleşme imzaladık. Ama sözleşmede verilen eşyaların eski, yıpranmış ve bozuk olduğu yazmıyor. Sözleşme yaptığımız için eve mecburen yerleştim ama bu resmen dolandırıcılıktır" diyerek mağduriyetini dile getirdi.

"50 TL olan aidat için 200 TL ödettiler"

Eve yerleşmek için anlaşma gereği üzerine düşen her şeyi yaptığını ifade eden K, "Kira konusunda anlaştıktan sonra aracı aidat konusunda da bize kolaylık olması için ödemenin yanında aidatı da alabileceğini söyledi. Aylık 200 TL olarak söylediği aidatın gerçekte 50 TL olduğunu öğrendik. Babam apartmanda kapıcı ile karşılaşınca öğrendik bunu. Kapıcı babama siz neden bu kadar fazla aidat veriyorsunuz diye sorunca durumu fark ettik" dedi.

"Ev sahibine ulaştık"

Evrak işlerini yaptığı esnada ev sahibinin telefon numarasını görüp aradığını belirten K, "Evrak üzerinde numarasını gördük ve aradık. Başımızdan geçenleri anlattık. Tamir ettirin kiradan düşün dedi bize. Mal sahibinin hiçbir şeyden haberi yokmuş. Ulaşınca yapılması gerekenleri yaptırıp kiradan düşün diyerek yardımcı oldu. Elinden geldiğince bize yardım etti” diyerek yaşadıklarını dile getirdi.

"Güya tek söz sahibi aracıydı"

Yaşadığı acı tecrübeyi üzüntü ile dile getiren K.K. , "Ev sahibi uğraşmak istemediği için aracı firmaya bırakmış her şeyi. Ancak aracı firma bu durumu kendileri için kullanarak insanları mağdur ediyorlar. Bu süreçlerde kendi hesaplarını kullanırsalar ev sahiplerinin de para miktarından haberi olmuyor tabi ki. Hak etmedikleri kazançları elde ediyorlar" diyerek yaşadığı sıkıntıyı anlattı. Amacının bu yapıdaki insanların Kırklareli piyasasında çalışmasının mağduriyetine de sebep olmamasını istemek olduğunu belirtti. (T. Ö. Tamtürk)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol