Fatih Dökümhanesi’nin restore çalışmaları devam ediyor

Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in ayrı bir önem gösterdiği Fatih Dökümhanesi ve çevresi için yenileme çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Yenileme çalışmaları kapsamında dökümhane ile birlikte dökümhaneye ulaşımın sağlandığı yaklaşık 2 kilometrelik yol, taş ile kaplanarak tarihi yapıya uygun hale getirilecek...

Fatih Sultan Mehmet tarafından çizimleri yapılan ve İstanbul'un fethinde Bizans surlarına gedik açmada kullanılan şahi toplarının döküldüğü Fatih Dökümhanesi ve çevresi restore edilerek turizme kazandırılacak. Yapılan çalışmalar ile ilgili geçtiğimiz aylarda bilgiler veren Kırklareli Valisi Osman Bilgin şu ifadeleri kullanmıştı. 

“Osmanlı'nın çağ kapatıp, çağ açtığı toplarının döküldüğü Fatih Dökümhanesi'nde kapsamlı bir restorasyon çalışması yapılacak. İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından gerekli işlemler yapılıyor. Akabinde de rölöve işlemleri tamamlanarak, ihale aşamasına geçeceğiz. Burası 600-700 yıllık tarihi bir yer olduğu için klasik bir restorasyon projesi değil bu uzmanlık gerektiren bir proje. İlimizin, ilçemizin hem tanıtımında hem de ülkemizin ilk savunma sanayisi tesisi olması nedeniyle burası çok büyük önem arz ediyor. Burayı restore edip ülkemizin hizmetine sunacağız. Fatih Dökümhanesi'nin resminin bulunduğu seramik tabaklar hazırlatılacak. Aynı zamanda Dökümhane Camii’de aslına uygun hale getirilecek. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından cami restorasyonu yapılıyor. Cami restorasyonunda sona gelindi. Fatih Dökümhanesi tarihi açıdan çok önemli. Restorasyon bu yıl içerisinde tamamlanacak. Kırklareli denilince akıllara Fatih Dökümhanesi gelecek.”
Konuyla ilgili olarak önceki gün AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz’da bir açıklamada bulundu. Dökümhanenin tarihi yapıya uygun hale getireceğini belirten Minsolmaz “İstanbul'un fethinde kullanılan top ve güllelerin döküldüğü Demirköy Fatih Dökümhanesi'nin yollarında, genişletme ve onarım çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Dökümhaneye ulaşımın sağlandığı yaklaşık 2 kilometrelik yol taş ile kaplanarak tarihi yapıya uygun hale getirilecek. “ ifadelerini kullandı.
İstanbul’un fethinde bu dökümhaneden yararlanıldı
Hizmet verdiği dönemin en modern dökümhanesi sayılan ve Demirköy Tophane-i Amiriye İşletmeleri olarak anılan Demirköy Dökümhanesi’nde, Osmanlı ordularının bir kısım harp malzemeleri ile gemi, top ve silah yapımında kullanılan demir aksamın bir kısmı üretilmekteydi. Özellikle Fatih Sultan Mehmet Han’ın 1453 yılında İstanbul’un fethinde kullandığı topların güllelerinin bir kısmını burada döktürdüğü tarihi kaynaklarda belirtiliyor. Demir Çağı süresince madencilik açısından büyük öneme sahip olduğu anlaşılan Demirköy ve çevresi sahip olduğu bu özelliği Osmanlı Devleti Dönemi’nde daha da geliştirdi. Döneminin en ileri teknolojisi ile demir dökümü gerçekleştirilen bu dökümhanede 15. y.y. ortalarından 19. y.y. sonlarına kadar aralıksız üretim yapıldı. 2000-2001 yıllarında yapılan araştırma ve kazı sonrasında Osmanlı Dönemi’ne ait önemli bir sanayi tesisi kısmen de olsa kurtarıldı ve üzerinde bilimsel çalışmaların yapılabileceği bir alan haline getirildi. Bu bölgede yapılan kazı çalışmalarında seramik, cam eserlerin yanında top güllelerinin de yer aldığı 34 adet arkeolojik eser ile 14 adet sikke ortaya çıkarılarak müzeye alındı. Fatih Dökümhanesi’nde bugüne kadar yapılan kazılarda gülle kalıbı, değişik çaplarda top gülleleri, çeşitli madeni parçalar, farklı boylarda çiviler, demir tozları, dökümhane’deki mevcut demir fırınının yapısı ve çalışma sistemi hakkında bilgi verebilecek üfleçler, cüruflar, yerli üretim ve ithal ( İngiliz ) ateş tuğla örnekleri, çark sistemine ait üretimde kullanılmış olması muhtemel demir parçaları, demir şebeke parçaları, son dönemde çeşitli tarım ve ev gereçlerinin üretildiğini belgeleyen parçalar bulundu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol