Fatih Dökümhanesi için ASELSAN devrede

Osmanlı döneminin ilk endüstriyel ağır sanayi tesisi olarak bilinen ve İstanbul’un fethi sırasında kullanılan şahi toplarının
döküldüğü Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’ndeki Fatih Dökümhanesinin restorasyonu için destek geldi. Türkiye’nin önemli savunma sanayi şirketlerinden ASELSAN restorasyonda kullanılması amacıyla 800 bin TL bağış yapılması kararı aldı. ASELSAN Yönetim Kurulu, savunma sanayinin gelişmesini tarihsel perspektifte değerlendirilmesi ve sunulması yönünde önemli bir çalışma olacağı gerekçesiyle aldığı kararında söz konusu desteği şartlı bağış olarak yapacak. Dünkü İl Genel Meclisi’ne gelen Fatih Dökümhanesi restorasyon ve çevre
düzenlenmesi çalışmalarının desteklenmesi amacıyla kullanılmak üzere 800 bin TL’nin “Şartlı Bağış” olarak kabul edilmesi teklifi Meclis tarafından kabul edildi.

Kırklareli İl Genel Meclisi 2021 yılı Ekim ayı 4’ncü toplantısını yaptı.
Aydın Karakoç Başkanlığında saat 11.00’da başlayan toplantının önemli gündem maddelerinden biri Vali Osman Bilgin’in yeniden görüşülmesi talebiyle geri iade ettiği ve komisyona sevk edilen Kırklareli OSB Müteşebbis Heyetine 7 asil 7 yedek üye seçimi konusundaki Meclisin geçen ay aldığı karar ile Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’ndeki tarihi Fatih Dökümhanesinin restorasyonu için kullanılmak üzere ASELSAN’ın bağışı oldu.
İlk karar
kabul edildi
Kırklareli İl Genel Meclisi gündemin 3’ncü maddesinde Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyetinin 4 yıllık görev süresi 10.10.2021 tarihinde dolacağından, Kırklareli İl Özel İdaresi'ni temsilen, Vali hariç 7 asil ve 7 yedek üyenin belirlenmesi hakkında "Araştırma Geliştirme ve Hukuk Komisyonu" tarafından hazırlanan raporun görüşülmesi” konusu ele alındı.

Bu konuda Eylül ayında seçim yapılmış (07.09.2021/196 sayılı karar) ancak mütevelli heyeti asil üyeleri içerisinde idareden üye olmadığı bu durumun Organize Sanayi Bölgesi’nin işleyişinde aksamalara neden olacağı gerekçesi ile Vali Osman Bilgin tarafından yeniden görüşülmesi amacıyla iade edilmişti. Konuyu tekrar komisyona sevk eden Meclis dünkü oturumda Araştırma Geliştirme ve Hukuk Komisyonunun raporunu dinledi. Raporu Meclis Üyesi Bayram Sezer okudu.
Raporda yapılan seçimin yönetmeliğe uygun olduğu ifade edilerek, “Oylama yapılmadan önce diğer, grup sözcüsü tarafından İl Genel Meclisi Üyesi sayısının Meclis üye sayısına oranlaması yöntemiyle seçimin yapılmasını talep etmiş, ancak kabul görmemiş, diğer grup sözcüsü aday göstermemiş; Bunun sonucu olarak Meclisimizce istenen 7 asil üye İl Genel Meclis üyelerinden 7 yedek üye de İl Özel İdaresi personellerinden seçilmesi oy çokluğuyla kabul edilmiştir” dedi.
Komisyon raporu AK Partili Meclis üyelerinin red oylarına karşılık CHP’li üyelerin oy çokluğuyla kabul edildi. Alınan bu kararla daha önce Eylül ayında OSB Mütevelli Heyetine seçilen isimlerde bir değişiklik olmadı.
“Meclis yok sayıldı” iddiası
Gündemin 3’ncü maddesi ile ilgili bir başka gelişme ise Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’nin Müteşebbis Heyet toplantısına ilişkin 05.10.2021 tarihli OSB 212.100.01.05/871 Sayılı çağrı yazısı oldu. 13 müteşebbis heyet üyelerine dağıtıldığı bilgisi bulunan çağrı yazısının ilk iki maddesinde Yönetim ve Denetim Kurulu seçimleri bulunuyor. Söz konusu çağrı kağıdını İl Genel Meclis üyelerine gösteren CHP Grup Başkanı Aptullah Mutluer, henüz mütevelli heyetinin seçimi tamamlanmamışken böyle bir çağrı kağıdının olmasının “Meclisin yok sayılması” anlamına geldiğini bundan İl Genel Meclisi’nde seçim yapmalarının bir anlamı olmadığı sonucunu çıkardıklarını ifade etti.
İl Genel Meclis Başkanı Aydın Karakoç’ta bunun hukuksal anlamda bir sorun olduğunu ifade etti.
ASELSAN’dan
Fatih Dökümhanesine destek
Kırklareli İl Genel Meclisi’nin görüştüğü bir başka önemli konu tarihi açıdan büyük öneme sahip Fatih Dökümhanesi oldu. Konuya ilişkin gündem maddesinde; “İl Özel İdaresinin 06/10/2021 tarih 12667 sayılı yazısı ile T.C. Savunma Sanayii Başkanlığınca Osmanlı Dönemi ilk endüstriyel ağır sanayi tesisi olarak bilinen Demirköy Fatih Dökümhanesi Projesi çalışmalarının devam ettiği ve projenin savunma sanayisindeki gelişmelerini tarihsel perspektifte değerlendirilmesi ve sunulması yönünde önemli bir çalışma olacağı değerlendirilmiş ve bu kapsamda çalışmaların desteklenmesi amacıyla ASELSAN Yönetim Kurulu tarafından Kırklareli Valiliğine 800.000,00-TL. bağış yapılmasına karar verildiği anlaşılmış olup, 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 10/g maddesi ile Mahalli idareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 17. maddesi gereğince yapılacak bağışın Kırklareli Demirköy Fatih Dökümhanesi restorasyon ve çevre düzenlenmesi çalışmalarının desteklenmesi amacıyla kullanılmak üzere Şartlı Bağış olarak kabul edilmesi teklifinin görüşülmesi” ifadeleri yeraldı.
ASELSAN’ın desteğini sevindirici bulan Meclis üyeleri teklifi kabul etti.
(F. Kurtbayram)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. "unutulmuş ne varsa..." 12 Ekim 2021 Salı 10:54:37

    Tarihe tarih düşmüş odaklardan birisi orayı özgeçmişlerinden ötürü hatırlamak istemeyenlerin inadına hatırlayanlarca restore edilerek ortaya çıkarılacak olması kutlanasıdır.