Fatih Dökümhanesi Cazibe Merkezi olma yolunda ilerliyor

Demirköy Fatih Dökümhanesi’nde, Kırklareli Valisi Osman Bilgin, AK Parti Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Kuşoğlu ve şehrimizin bürokratlarının katkılarıyla restorasyon çalışmaları sürüyor. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinde kullandığı topların döküm merkezi olan Fatih Dökümhaneleri restorasyon çalışmalarını tamamlayıp açılacağı günü bekliyor.

Geçtiğimiz günlerde Vali Bilgin, Fatih Dökümhanesinde incelemelerde bulunmuştu. Vali Bilgin gerçekleştirdiği ziyarette, Fatih Dökümhanesini ziyarete gelen vatandaşlarla sohbet ederek, restore edilerek ibadete açılan camide vatandaşlarla cuma namazını kıldı. 

Ak Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmazda Sosyal Medya dan yaptığı açıklamada: “Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’un fethi için kullandığı Fatih Dökümhanesi diye bilinen Demirköy Dökümhanesi, aynı zamanda Osmanlı’nın ilk savunma sanayii üretim alanlarından biri olarak değerlendirilebilir.
Bölgenin, Deniz, Orman, Doğa kadar Tarih ve Kültür turizmine de katılması için Kırklareli Valiliğimiz tarafından gerçekleştirilen projeler takdire şayandır.
Başta sayın Valimiz olmak üzere, İl Özel İdaremize, Karayollarımıza, Demirköy Belediye Başkanımıza, İl Genel Meclis Üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Demirköy’ümüze ve Kırklareli’mize hayırlı olsun.”temennisinde bulundu.
Fatih Dökümhanesi
Demirköy Fatih Dökümhanesi, Demirköy İlçemizin güneydoğu istikametinde ve ilçemize 3.800 metre mesafede bulunmaktadır. Toplam 10000 metrekare kapalı alan ihtiva ettiği bilinen tarihi kompleksin döneminin bölgedeki en modern işletmesi olduğu varsayılmaktadır.Fatih dönemi ve daha öncesinde yöredeki zengin demir yatakları göz önünde tutularak, buraya demir döküm merkezi kurulmuştur. Fatih'in, İstanbul'un fethinde burada dökülen top güllerini kullandığı bilinmektedir. İlçemizin ismi de buradan gelmektedir.
Dönemin en ileri teknolojisiyle döküm yapılan, Demirköy Tophane-i Amiriye İşletmeleri olarak anılan dökümhanede, 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar aralıksız üretim yapılmıştır.
Dökümhanede, büyük ve küçük olmak üzere iki dökümhane bulunmaktadır. Büyük dökümhaneye 230 metre mesafede bulunan küçük dökümhanede iki ergitme fırını bulunmaktadır.
Daha önce kapsamlı bir işletme olduğu anlaşılan Dökümhâne'nin, II. Mahmud (M.1808-1839) döneminde esaslı bir biçimde ihya edildiği anlaşılmaktadır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol