Fatih Dökümhanesi

Kırıkkale ile karıştırılan bir Kırklareli... “Edirne’nin Demirköy kasabası” şeklindeki yanlış tanımlama... Valilik ziyaretlerinde misafirlere verilen Kütahya Seramik fincan takımı…Vali Osman Bilgin, bu sorunların hepsine el attı ve yepyeni bir çalışma için kolları sıvadı. Artık ilimize gelen misafirlere, başka şehirlere yapılan ziyaretlerde, Ankara’daki önemli temaslarda hediye sunumu olarak, Demirköy’de yer alan Fatih Dökümhanesi’nin görselinin yeraldığı tabaklar kullanılacak. Bu sembol üzerinden
yürüyeceklerini anlatan Bilgin, şehrin ciddi potansiyele sahip tüm marka değerlerini yükselteceklerini anlattı.

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, protokol ilişkilerinde kullanılan hediye sunumlarında köklü bir değişim gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde, basın mensupları ile bir araya gelen Vali Bilgin, Kırklareli’nin çok sayıda marka değere sahip bir il olduğunu ifade ederek, yeni bir ürün hazırlattıklarını açıkladı.

Demirköy İlçesi’nde yer alan Fatih Dökümhanesi’nin tasavvurundan yola çıkılarak ortaya çıkarılan görselin, hediye sunumlarında kullanılacağını söyledi ve şöyle devam etti:
“İkili temaslarda yeni hediye bu olacak”
“Gelen misafirlerimize Kütahya Seramik’in fincanları hediye ediliyor. Bu uygun bir armağan değil. Paşabahçe firmasının ‘Eskimeyen Değerler’ adı çalışması kapsamında, Fatih Dökümhanesi’nin görselinin yer aldığı tabaklardan hazırlatıyoruz. Gelen misafirimize, ziyaretçimize bundan vereceğiz. Ya da biz Ankara’ya ziyarete gittiğimizde bundan götüreceğiz.”
Bir sembol ile yola çıkan şehirlerin, akılda kalıcılık konusunda daha başarılı olduklarını söyleyen Vali Bilgin; “Bu ürün sayesinde yeni bir Kırklareli algısı yaratacağız. Kırklareli Fatih Dökümhanesi olarak tanıtacağız. Böylece hem “Edirne’nin Demirköy kasabası” tanımlamasını yokedip, hem de Kırıkkale ile olan karışıklığın önüne geçeceğiz” diye konuştu.
Demirköy’de aynı bölgede bir cami restorasyonunun devam ettiğini kaydeden Bilgin; “Akabinde orada bir yol yapılacak. Dökümhane çevresinde vatandaşların rahatça gezmesi için bir regülasyon çalışması olacak. Bu konuda Trakya Kalkınma Ajansı’ndan bir proje geçirdik. Bir yandan güvenlik altına alma çalışması sürüyor” dedi. Burasının ülkenin ilk yerli ve milli savunma tesisi olduğuna dikkat çeken Vali Osman Bilgin, bu ve buna benzer marka değerler ile Kırklareli’nin ismini doğru şekilde çok daha popüler hale getireceklerinin altını çizdi.
Fatih Dökümhanesi
Osmanlı belgelerindeki adıyla Samakocuk Dökümhane-i Amiresi Demirköy ilçesinin güneydoğu yönünde, ilçeye yaklaşık 4 km’lik mesafede bulunuyor. Kısmen korunarak günümüze ulaşan demir dökümhanesinde 2001 yılından bu yana kazı çalışmaları sürdürülmekte. Kalıntılrıyla da olsa günümüze ulaşan önemli Osmanlı sanayi tesislerinden olan Fatih Dökümhanesi, yaklaşık on bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Demirköy Dökümhanesi’nde, Osmanlı ordularının bir kısım harp malzemeleri ile gemi, top ve silah yapımında kullanılan demir aksamın bir kısmı üretilmekteydi. Özellikle Fatih Sultan Mehmet Han’ın 1453 yılında İstanbul’un fethinde kullandığı topların güllelerinin bir kısmını burada döktürdüğü belirtilmektedir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol