Faaliyet Raporu’nu oy çokluğu ile kabul eden Meclis Nisan ayını sonlandırdı

Kırklareli Belediye Meclisi Nisan ayının ikinci oturumunu yaptı. Meclis Başkanlığına geçici olarak Meclis 1. Başkan Vekili Gürkan Oras’ın yaptığı oturumda AK Parti ve CHP grupları söz alarak Faaliyet Raporuna ilişkin görüşlerini aktardı. MHP ve İYİ Parti’nin söz almadığı gündem maddesi AK Parti ve MHP’nin ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Geçen hafta gündeme gelen 2018 yılı Faaliyet Raporu, CHP’li Gürkan Oras’ın inceleme istemiyle görüşülmesi 17 Nisan’a bırakılmıştı.

Kırklar Haber
Kırklareli Belediye Meclisi Nisan ayı 2’nci oturumunu 17 Nisan 2019 Çarşamba günü yaptı. Saat 14.00’da Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu Başkanlığında toplanan Meclis,Kesimoğlu’nun 2018 Yılı Faaliyet Raporu ve 2018 Yılı Denetim Komisyonu Raporunu görüşmek üzere koltuğunu Meclis 1’nci Başkan Vekili Gürkan Oras’a geçici olarak devretmesi ile başladı. Toplantıya vatandaşlarda yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşların ilgisi o kadar yoğun oldu ki basın için ayrılan bölümde bile vatandaşların oturduğu görüldü. Meclis’te 2018 Yılı Faaliyet Raporu ile ilgili Oras söz isteyen olup olmadığını sordu. Bunun üzerine ilk olarak AK Parti Grubu adına Halil Kahraman söz aldı. Kahraman, “Raporu incelediğimiz kadarı ile Belediyemizin 2018 yılı gelir-gider hesapları incelenmesi neticesinde gelir bütçe tahmininin tahsilat bazında yüzde 80 oranında gerçekleştiği gider bütçe tahminlerinin yüzde 96 oranında gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bütçe gelir ve giderlerinin gerçekleşme oranlarının oldukça yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Özellikle gelir bütçesine azami gayret gösterilmesi gerekmektedir. Gider bütçesinde bazı müdürlüklerin verilen ödeneğin üzerinde harcama yaptığı görülmektedir. Gerek bütçenin hazırlanması gerekse harcamaların gerçekleşmesi aşamasında daha titiz ve özenli davranılması bütçe denkliğinin sağlanmasında önemli yer teşkil edecektir. Diğer taraftan çok önemli olan ve bazı görevleri iç içe geçen özel kalem müdürlüğü, basın yayın halkla ilişkiler müdürlüğü ile kültür ve sosyal işler müdürlüğü bütçeleri giderek artarken aynı zamanda ödenek üstü harcamalar gerçekleşmektedir. Özellikle tören, temsil ve diğer organizasyonlarda daha planlı ve programlı hareket edilmesi tasarruf tedbirlerinin kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bu Kırklareli Belediyesi’nin ve Kırklareli halkının menfaatinedir” dedi.
Eksikler var
CHP adına ise Meclisin Katip Üyesi Ayşe Durmaz söz aldı. Durmaz, “Belediyemizin 2018 yılı Faaliyet Raporu’nda Temel Mali Tablolarda eksiklik söz konusudur. Bu eksikliğin ilgili müdürlükçe incelenerek bundan sonraki faaliyet raporu dönemlerinde giderilmesini ayrıca 2018 Yılı Denetim Komisyonu Raporu’nun sonuç ve öneriler kısmında da belirtildiği gibi mali açıdan daha planlı programlı hareket edilmesi, tasarruf tedbirlerinin ve para politikasının günümüz şartlarına uygun olacak şekilde uygulanmasını ve Belediyemizin Mali Hizmetler Müdürlüğü vizyon tanımı gereği yaşayanların ayrıcalığını hissedeceği bir Kırklareli yaratmak için bu çok değişen mevzuat karşısında yeterince hizmet içi eğitim alınmasını, bu bağlamda genel bütçe komisyonunu ivedilikle toplamasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
1,5 yıl süre zorunlu harcamalar dışında harcama yok
Konuşmaların ardından başka söz alan olmayınca Belediye Başkanı söz alarak; “Eleştirileri saygıyla karşılıyorum. Sizlerde takdir edeceksiniz ki yönetmek harcamakla olur. Harcayabilmek içinde gelirinizin olması lazım. Hepimiz aynı gemide olduğumuza göre ülkemizin içinden geçmekte olduğu ekonomik krizin gelirlerin toplanmasında sorun yarattığını görüyoruz. Geride bıraktığımız 5 yıllık sürede yerel yönetim olarak bu güne kadar dokunulmamış alanlara yönetim olarak dokunduk. Sıkıntılara rağmen hizmetlerin altına imzalar attık. Bu elbette ki bizim giderlerimizde beklediğimizin üzerinde bir harcamaya yol açtı. Bunu sizin takdirinize bırakıyorum. Arkadaşlarım notlarını aldılar bundan sonra daha fazla hassasiyetle bunların üzerinde duracaklar. Biz elbette ki değişen mevzuat karşısında hizmet içi eğitimlerle bu açığımızı giderme gayretine özen gösterdik. Bundan sonra daha da özen göstereceğimizi ifade etmek isterim. Gelirlerimizi toplamakta güçlük çekiyoruz. Ortada nakit sıkıntısı var ülkenin genelinde olduğu gibi. Bizde bu nedenle projelerimizin kaynağını yerinde üreterek hayata geçirmek zorundaydık. Çünkü kenarda bu konuda birikmiş bir mevduatımız yok. Yeni hastane önündeki dükkanları aynı mentalite ile yaptık. 40 dükkan yaptı. 19’u satıldı ve parasını aldık inşaata başladık. İnşaatı tamamladık. Kalan borcumuzu kapattık. 40 dükkanlık bir kamu hizmeti yaptığımız gibi 21 tane dükkanın tapusundaki mülkiyet hanesinde Kırklareli Belediyesi yazıyor. Aynı anlamda Kapalı Pazarımızı da düşündük. Ancak onların etrafındaki 35 dükkanımızın satışını bu ekonomik krizde gerçekleştiremedik. Yanılmıyorsam 5 dükkanın satışı gerçekleşti. Oradaki dükkanları satmış olsaydık bu sıkışıklıkla karşılaşmayacaktık. Öyle yada böyle ülkemizin bu ekonomik krizi atlatacağına inanıyorum. Önümüzdeki süreç için tedbirlerimizi aldık. Zaruri harcamalarımızın dışında 1,5 yıl süre ile bütçemizi dengelemek adına tüm harcamalarımızı kapattık” diye konuştu. Ardından 2018 Yılı Faaliyet Raporu oya sunuldu. Yapılan oylamada CHP ve İYİ Parti grupları kabul oyu verirken AK Parti ve MHP grupları ret oyu verdi. Rapor oy çokluğu ile kabul edildi. 2018 Yılı Denetim Raporu hakkında söz alan olmayınca kürsüye geri dönen Belediye Başkanı Kesimoğlu, toplantıyı 3 Mayıs 2019 Cuma günü saat 14.00’da toplanmak üzere kapattı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol