FETÖ sanığı polislerin "usulsüz dinleme" davası devam ediyor

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen aleyhinde kitap yazacağının duyulmasının ardından kaçırılan ve cesedi denizde bulunan gazeteci Haydar Meriç ile belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 70 kişinin usulsüz dinlenilmesi ve takip edilmesine ilişkin, Gülen'in de dahil olduğu 3'ü firari, 20'si tutuklu 33 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezinde oluşturulan duruşmaya, 15 tutuklu sanık ile avukatları katıldı. Tutuklu sanıklardan eski İstihbarat Şube Müdürü İ.Ş, görüntü almaya çalışan basın mensuplarına "Yine mi çekeceksiniz, bıkmadığınız mı?" diyerek tepki gösterdi.

İddianamede, FETÖ/PDY lideri Gülen'in de aralarında bulunduğu eski Kırklareli İstihbarat Şube Müdürü İ.Ş ve eski 23 istihbarat şubesi personelinden 20'si tutuklu 3'ü firari 33 sanık hakkında "Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlamalarından ağırlaştırılmış müebbet ile 9 yıl 5 aydan 24 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede ayırca, Kırklareli eski İstihbarat Müdürü İ.Ş'in de aralarında bulunduğu eski istihbarat şubesi personeli 23 şüphelinin, PKK, Ergenekon, DHKP/C gibi isimlerle adlandırılan örgütlerle ilgisi olmayan gazeteci Haydar Meriç ile toplum ve kamuoyunca tanınan 74 mağduru, haklarında hazırladıkları sahte evraklar ile terör ve organize suç örgütleriyle ilişkilendirerek 2010 ve 2013 yılları arasında usulsüz dinledikleri yer alıyor.
İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, sanıkların görev yeri itibarıyla suç yerinin Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetki sınırları içerisinde olması nedeniyle yetkisizlik kararı vererek dava dosyasının Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vermişti.
FETÖ sanığı eski istihbarat müdürü yine savunma yapmadı
Duruşmanın 2. celsesinde yaklaşık 400 sayfalık savunma hazırladığını belirten sanık, eski İstihbarat Şube Müdürü İ.Ş, 3. celsede olduğu gibi, bugünkü duruşmada da iddianame eklerinin kendisine dijital ortamda ulaştırılmadığını iddia ederek, savunma yapmak istemedi
Mahkeme heyeti başkanı Yeltepe, sanığın ikinci kez savunma yapmak istememesine tepki göstererek, ek savunma talebini reddetti Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen aleyhinde kitap yazacağının duyulmasının ardından, kaçırılan ve cesedi denizde bulunan gazeteci Haydar Meriç ile belediye başkanları, STK temsilcileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 70 kişinin usulsüz dinlenmesi ve takip edilmesine ilişkin, Gülen'in de dahil olduğu 3'ü firari, 20'si tutuklu 33 sanığın yargılanmasına devam edildi.
İ.Ş baskı altında olduğunu öne sürerek, Mahkeme heyeti Başkanı Vahdet Yeltepe'nin kendisi hakkındaki iddianamedeki bölümü okumaması ve ek süre talebinde bulundu. Bunun üzerine Yeltepe, sanığa tepki göstererek, "Ne baskısı yapıyoruz, 3 gün ek savunma için süre verdik, iddianameyi okuyorum, ister savunma yap, ister yapma." dedi.
Yeltepe iddianameyi okuyarak, sanığa yeterli ek süre verildiğini, savunma yapmadığı takdirde susma hakkını kullanacağını belirterek ihtar verildiğini açıkladı. Bunun üzerine İ.Ş, söz alarak, kendisinin savunma yapmak istediğini ancak, iddianamenin eklerini inceleyemediğini öne sürdü.
İddianamenin gerçek dışı söylemlerle hazırlandığı iddiasında bulunan İ.Ş, ''Ben savunma yapmayacağım demiyorum. Ben haklı ve suçsuz olduğuma inandığım halde tahliye olacağım ümidiyle neden savunma yapmak istemeyeyim ki. Ben sadece ek süre talebinde bulunuyorum.'' dedi. .
Mahkeme, tutuklu sanığın reddihakim talebini reddetti
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen aleyhinde kitap yazacağının duyulmasının ardından kaçırılan ve cesedi denizde bulunan gazeteci Haydar Meriç ile belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 70 kişinin usulsüz dinlenilmesi ve takip edilmesine ilişkin Gülen'in de dahil olduğu 3'ü firari, 20'si tutuklu 33 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.
Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan duruşmaya, 15 tutuklu sanık ile avukatları katıldı. Tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı. Tutuklu sanıklardan İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde görevli eski polis memuru tutuklu sanıklardan A.A, bir önceki celsede savunma hakkını etkin bir şekilde yapması için mahkemeden ek süre istediğini ancak kendisine gerekli ortamın sağlanmadığını öne sürdü.
Duruşmada, Mahkeme Başkanı'nın tutuklu ve tutuksuz sanıklara tavırlarının farklı olduğunu ileri süren A.A, reddihakim talebinde bulundu.
Mahkeme Başkanı Vahdet Yeltepe, talebi, yargılamayı uzatma amaçlı olduğu gerekçesiyle reddetti. Duruşmaların geç saatlere kadar sürmesi nedeniyle yorulduklarını aktaran A.A, hakkındaki suçlamaları reddetti. Sanık A.A, kanunlar çerçevesinde kendisine verilen emirleri yerine getirdiğini belirterek, İstanbul'dan Kırklareli'ne bir şahsı takip etmek amacıyla geldiklerini, fiziki takibin sona ermesinin ardından geri döndüklerini anlattı. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen aleyhinde kitap yazacağının duyulmasının ardından kaçırılan ve cesedi denizde bulunan gazeteci Haydar Meriç ile belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 70 kişinin usulsüz dinlenilmesi ve takip edilmesine ilişkin, Gülen'in de dahil olduğu 3'ü firari, 20'si tutuklu 33 sanığın yargılandığı davanın duruşması yarına ertelendi.
Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, 15 tutuklu sanık ve avukatları katıldı.
Tutuklu sanıklardan eski Ankara İstihbarat Daire Başkanlığı Mekanik ve Kimya Büro Amirliğinde görevli polis memuru M.D, öldürülen gazeteci Haydar Meriç hakkında yürütülen soruşturmalarda fiziki takip çalışması için Kırklareli'ne görevlendirildiğini bildirdi.
İstihbarat Şube Başkanlığı onayı ve mahkeme kararı ile çalışmalara katıldığını ifade eden M.D, çalışmalar kapsamında Meriç'in evinin kapısının açılmasında başka bir sanık ile hareket ettiğini belirtti.
Meriç'in evinin kapısı açıldıktan sonra eve girmediğini, böcek yerleştirmediğini, kişisel verileri almadığını ileri süren M.D, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Mahkeme Başkanı Vahdet Yeltepe, emniyet sorgusunda "Kırklareli'ne gelirken telefonlarımızı kapattığımızı biliyorum, ne zaman kapattığımızı hatırlamıyorum." şeklinde ifadeleri bulunduğunu hatırlatması üzerine M.D, "Çalışma yaptığımız esnada telefonun sesini kapatmıştım. Kırklareli'ne gelirken değil. O kısım sorguda yanlış anlaşılmış olabilir.'' dedi.
M.D, kapının açılması ve daha sonra yürütülen çalışmalar hakkında iddianame eklerini inceledikten sonra savunma yapacağını söyledi.
Duruşma salonunda rahatsızlanan tutuksuz sanık tedavi altına alındı
Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan duruşmaya, 18 tutuklu sanık ile avukatları katıldı. Tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı. Yedinci celsesi yapılan duruşmaya, sanık savunmalarıyla devam ediliyor.
Duruşma salonunda Etkin Pişmanlık Yasası'ndan faydalanarak tutuksuz yargılanan sanıklardan eski komiser S.D. diğer sanık savunmalarını dinlediği sırada rahatsızlandı. 112 Acil sağlık ekiplerince duruşma salonundan çıkarılan S.D. ambulansta tedavi altına alındı. S.D'nin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.(AA)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol