FETÖ/PDY'nin Kırklareli'deki emniyet yapılanması davasında sanık savunmaları tamamlandı

Kırklareli'de FETÖ/PDY'nin emniyet yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olma", "silahlı terör örgütü" yöneticiliği ile örgütün haberleşme programı"Bylock"u kullandığı gerekçesiyle haklarında dava açılan, aralarında şube müdürü, komiser, komiser yardımcısı ve polis memurlarının da bulunduğu 47 eski emniyet personelin yargılandığı davanın beşinci gününde sanık savunmaları tamamlandı.

Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi'nde oluşturulan salonda verilen aradan sonra devam duruşmada, 41 tutuklu sanık ve bazı tutuksuz sanıklar hazır bulundu.
Görevinden ihraç edilen polis memuru tutuksuz sanık G.Ö, savunmasında, hakkındaki suçlamaları reddetti. G.Ö, FETÖ ile ilgili bildiği her şeyi savcılık ve polis ifadelerinde anlattığını söyledi.
FETÖ yapılanması içerisinde olmadığını ileri süren G.Ö, mesleğine katılırken de hiçbir kimseden yardım almadığını belirtti.Yaklaşık 2,5 yıl önce bir polis arkadaşının önerisi üzerine telefonuna örgütün gizli haberleşme programı Bylock'u kurdurduğunu anlatan G.Ö, Bylock'u örgüt üyelerini kullandığını bilmediğini savundu.
Bylock programı üzerinden arkadaşları ile 12 kez konuştuğunu ifade eden G.Ö, ''Bu programın 2,5 yıl sonra beni terör örgütü suçlaması ile karşı karşıya bırakacağını düşünmedim. Programda dini konular konuşulurdu. Bu nedenle yargılanmak beni derinden yaralıyor. Bu cemaatin de terör örgütü olduğunu 15 Temmuz'da anladım.

Polislik mesleğime geri dönmeyi çok istiyorum. Etkin pişmanlık yasasından yararlanarak bildiğim her şeyi anlattım.'' şeklinde savunma yaptı.
Mahkeme heyeti tutuksuz yargılanan polis memuru M.K. için yetkisizlik kararı verdi.
Dört gün süren duruşmalarda tutuklu ve tutuksuz sanıkların savunmaları tamamlandı.
Duruşmaların ikinci gününde bir basın mensubuna tekme atan tutuklu sanık S.Y., bugünkü duruşmada da salondan çıkarıldığı sırada görüntü almak isteyen basın mensuplarına tepki gösterdi.
Geniş güvenlik önlemleri altında duruşma salonundan çıkarılan S.Y, gazetecilere ''Buraya gelin buraya'' diye seslendi.
Sanıklar ring aracına bindirilerek ceza infaz kurumuna götürüldü.
- Tutuklu sanık komiser yardımcısı İ.A, bir süre örgütle bağlantısının olduğunu, örgüte para verdiğini ve örgütün gizli haberleşme programı Bylock'u kullandığını itiraf etti
Kırklareli'de FETÖ/PDY yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olma", "silahlı terör örgütü" yöneticiliği ile örgütün haberleşme programı "Bylock"u kullandığı gerekçesiyle haklarında dava açılan, aralarında şube müdürü, komiser, komiser yardımcısı ve polis memurlarının da bulunduğu 47 eski emniyet personelinin yargılanmasına dördüncü gününde devam edildi.
Polis ekipleri, duruşma dolayısıyla salon çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.
Sanık yakınları, duruşma salonunun önünde kurulan kontrol noktasında üst araması yapıldıktan sonra salona alındı.
Duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklardan eski komiser yardımcısı İ.A, etkin pişmanlık yasasından yararlanmak amacıyla örgüte ilişkin bilgiler vereceğini söyledi.
Bugüne kadar örgüte ait bilgileri mahkeme heyeti ile paylaşamadığı için pişman olduğunu belirten İ.A, örgüte 2005 yılında Ordu'da polis memuru olduğu dönemde katıldığını anlattı.
Kur'an-ı Kerim öğrenmek amacıyla örgüte dahil olduğunu aktaran Aymak, Kur'an öğrenmek için gittiği kursların bir süre sonra "Gülen sohbetlerine" dönüştüğünü ifade etti.Toplantılarda örgüte bağlı olan öğretmen ve polislerle tanıştığını, bu kişilerle zaman zaman sohbetler düzenlediklerini bildiren İ.A, ''2008 yılına kadar Ordu'da toplantılara katıldım. Bu sohbet ve toplantılarda bizden sorumlu kişiler ile önce Kur'an-ı Kerim okurduk sonrasında ise Gülen'in kitaplarıyla internet aracılığıyla videolarını izlerdik. 2008 yılında ise komiser yardımcılığı sınavında başarılı olarak Lüleburgaz ilçesine atandım. Lüleburgaz'da da tanıştığım bir komiser ile sohbetler yaptık.'' diye konuştu.
2009 yılında tutuklu sanıklardan İ.A'nın kendisine "Çok fazla görüşemeyeceğiz" dediğini ifade eden Y.A, örgüt tarafından yaşam hayatına müdahale edildiği için uzaklaşmaya başladığını savundu.
Örgüt üyeleri ile özel hayatına karıştıkları gerekçesi ile zaman zaman tartışmalar yaşadığını dile getiren Y.A, 2009 yılından sonra da namazlarını aksatmaya başladığını söyledi.
- ''Örgütten kopmak kolay olmuyor''
Örgütten kopmanın kolay olmadığını belirten İ.A, ''Ben gelmeyeceğim bıraktım dediğinizde, üzerinize daha fazla geliyorlar'' dedi. Örgüte bağlı olan kişilerin ikna kabiliyetlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan İ.A, şöyle devam etti:
''Y.A. ile zaman zaman sohbetlere katılırdık. Kimden emir aldığını bilmiyorum. Bazen İstanbul ve Tekirdağ'a giderek görüşmeler yaptığını biliyorum. Cemaatte çok soru soran ya da yapılan işleri çok sorgulayanlar kişiler pek fazla sevilmezler. Bu yüzden ben sorumlu kişiler ile yıldızlarımız hiç barışık olmazdı. Zorlama ile ibadet olduğu için içimden yapmak gelmezdi.''
- Bylock kullandığını itiraf etti
İ.A., 2014 yılından sonra tutuklu sanık S.M'in telefonuna örgütün haberleşme sistemi olan ByLock'u yüklediğini öne sürdü.
Programın nasıl kullanıldığını S.M ten öğrendiğini ileri süren İ.A, şöyle devam etti.
''S.M ile birbirimize deneme mesajı gönderdik. Bu program sayesinde zaman zaman dini içerikli mesajlar göndereceğini, risalelerden önemli konuları not şeklinde göndereceğini ve bunlardan benim de istifade etmem açısından iyi olacağını söyledi. Kendisi sistemde Zeki, benim kullanıcı adım ise yanılmıyorsam İbo idi. Şifremi ise hatırlamıyorum. Bu program ile fazla oynamamam gerektiği söylerdi. Birkaç gün sonra Zeki'den mesaj gelmeye başladı. Gelen mesajlar dini içerikli ayet, hadis tarzı mesajlardı. Bu program bende tahminen 10 gün kadar kaldı. Bu yapıya itaat etsem, kalpten bağlı olsam, bunları anlatıyor olmazdım. Örgütün çözülmesi ve çökertilmesi için bildiklerim, gördüklerim ve yaşadıklarımı anlattım. Keşke imkan ve ortam olsaydı bu bildiklerimi daha önce anlatsaydım. Bu örgüt bugüne kadar bizim dini duygularımızı istismar etti, bundan dolayı çok pişmanım.''
Y.A, katıldığı sohbetlerde ise kendisinden bağış ve kurban kesimi için para istendiğini ancak kendisinin sadece toplantılara katıldığı evlerde yardım amacıyla madeni paraları bıraktığını dile getirdi. İ.A 'ın ifadesinin ardından Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vahdet Yeltepe, Aymak'ın ismini verdiği bazı sanıkların tariflere uymadığını söyledi. İ.A.'ın ifadelerini çelişkili gören Yeltepe, sanığa sorular yöneltti.
Tutuklu sanıklardan Y.B, söz alarak, duruşma arasında İ.A'ın kendisine ''Psikolojim bozuk, ben etkin pişmanlıktan yararlanacağım. İndirim alırız belki.'' dediğini iddia etti.
Sanık avukatı ise müvekkilinin kendisini ifade etmekte zorlandığını, savunmalarını yazılı olarak mahkeme heyetine sunacaklarını belirtti. (AA)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol