EuroVelo’ya dahil oluyoruz!

Bisikletli turistlere zaten alışık olan Kırklareli, 16 ayrı uzun yol rotası ile Avrupa içinde bisiklet ile seyahat etme imkânı sağlayan EuroVelo Avrupa Bisiklet Rotaları Ağına dahil oluyor. İstanbul’dan başlayıp Çerkezköy, Lüleburgaz ve Kırklareli güzergahını takip edecek rotanın tüm ülkeler genelindeki toplam uzunluğu 90 bin kilometre. Bugüne kadar ise 44 bin kilometresi tamamlandı. Dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Daire Başkanlığı Ulaşım Planlama Müdürlüğü bünyesinde kurulan, EuroVelo Proje Koordinatörlüğü Kırklareli’de bir sunum gerçekleştirerek toplantıda hem projeyi anlattı hem de yol güvenliği konusundaki görüş alışverişinde bulundu. İstanbul’dan başlayıp Çerkezköy, Lüleburgaz ve Kırklareli güzergahı için 27 Ağustos 2022 tarihlerine kadar Kırklareli-İstanbul güzergahında teknik bisiklet turu da yapılacak. Bisiklet turunda yolun uygunluğu kontrol edilecek. EuroVelo bisiklet yollarının standartları arasında yol eğimi, yolun genişliği, geçen taşıt miktarı, yol boyu servis, konaklama, toplu taşıma gibi şartlar da bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Daire Başkanlığı Ulaşım Planlama Müdürlüğü bünyesinde kurulan, EuroVelo Projesi Koordinatörlüğü (Avrupa Bisikletli Turizm Ağı), İstanbul’dan başlayıp Çerkezköy, Lüleburgaz ve Kırklareli güzergahını takip edecek rota konusunda Kırklareli’nde bir sunum toplantısı düzenledi. 22 Ağustos 2022 Pazartesi günü Kırklareli Belediye Meclis Salonu’ndaki sunuma Kırklareli Belediyesi, Edirne Belediyesi, Lüleburgaz Belediyesi, Trakya Kalkınma Ajansı ve Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü temsilcileri katıldı. Toplantıda EuroVelo Ulusal Koordinatörü Feridun Ekmekçi ile İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nden Engin Aktürk ve Merve Akdağ birer sunum yaptı.
Toplantıda bisikletli turizm, uluslararası ağlar, yol güvenliği konuları ele alındı. Toplantının devamında 27 Ağustos tarihine kadar İstanbul-Kırklareli arasındaki rotada teknik bisiklet gezisi yapılarak yolun kontrolü yapılacak.
EuroVelo hakkında..
EuroVelo, Avrupa Bisiklet Yolu Ağı, 16 ayrı uzun yol rotası ile Avrupa içinde bisiklet ile seyahat etme imkânı sağlayan bir projedir. Toplam 90,000 km'lik ağın 44,000 kilometresi tamamlanmıştır. EuroVelo Projesi uzunluğu ve yapılma mantığı bakımından Trans-Kanada Bisiklet Yolu ve Amerika Birleşik Devletleri Greenway yolu ile benzer özellikler taşımaktadır. Avrupa Bisikletçiler Federasyonu tarafından geliştirilen proje Avrupa Birliği'nden destek almak için çaba göstermektedir.
EuroVelo bisiklet yollarının standartları: Yol eğimi %6'nın üzerine çıkmamalı. İki bisikletin geçebileceği kadar geniş olmalı. Ortalama gün başına bin motorlu taşıttan daha fazla motorlu taşıt geçmemeli. Yolun %80'i kapalı olmalı. 365 gün boyunca açık olmalı, 30 kilometrede bir servis, 50 kilometrede bir konaklama, 150 kilometrede bir "toplu taşıma" imkânı olmalı. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol