“Esnafın suyuna yapılan zam vicdansızlıktır!”

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, Kırklareli Belediyesi’nin 28 Nisan 2020 Salı günü gerçekleştirdiği olağanüstü toplantısında aldığı “İşyerlerine Su Zammı” Kararını “Vicdansızlık” olarak nitelendirdi.
Başkan Ilık aynı zamanda kararın “Usulsüz” olduğunu da dile getirerek; “Esnafımızın işlerinin durma noktasına geldiği bu zor zamanda, Kırklareli Valiliği’nin yetkisini kullanarak konuyu İdare Mahkemesi’ne taşıyacağını düşünüyorum” dedi.
Kırklareli Belediye Meclisi’nin olağanüstü toplantısı sırasında gündeme getirilen ve kabul edilen kararla; işyeri abonesi başına ayda 0-15 m3’e kadar olan tüketimde suyun birim fiyatı 5,80 TL’den, ikinci kademede 15-25 m3’e kadar 8,70 TL’den ve üçüncü kademede 25 m3 ve üzeri için suyun birim fiyatı 13,00 TL’den hesaplanacak. Su tüketiminde kademeli sistem uygulaması yaklaşımıyla yapılan bu değişiklikle mevcut duruma nazaran ikinci kademe için yaklaşık %50, üçüncü kademe için yaklaşık %125 oranında bir zam hayata geçirilmiş oldu. Kırklareli Belediyesi “7244 sayılı Yeni Korona Virüs (Covid-19) Salgını’nın Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 1. Maddesi Hükümlerinin Değerlendirilerek Görüşülmesi” başlıklı gündemle toplandı.

Özetle kamu kurumlarına bağlı taşınmazlardan elde edilen kira, su gibi gelirlerin işletmeler kapalı ise alınmaması ya da faizsiz olarak 3 ay ertelenmesini içeren, yukarıda belirtilen kanunun ilgili bentlerini görüşmek üzere toplanan meclisten vicdanlara sığmayan bir zam kararı çıktı. Olağanüstü birleşimin önceden bildirilen gündeminde yer almayan ve meclis üyelerinin önceden bilgilendirilmediği bu konunun karara bağlanması ise usulen yanlış bir uygulama oldu.
“Usule Aykırı bu karar, aynı zamanda Vicdansızlıktır”
KTSO Başkanı Soner Ilık konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şunları kaydetti: “Karar hem usule hem de vicdana aykırıdır. Ekonomik olarak zor bir dönemden geçerken Covid-19 Salgını sebebiyle çoğu esnafımızın işleri durma noktasına geldi. Toplum sağlığını korumak adına hijyen tedbirlerinin ve su tüketiminin arttığı böyle bir zamanda işyerleri için su birim fiyatlarına zam yapmak vicdansızlıktır. Olağanüstü toplantılarda önceden bildirilmeyen bir konunun görüşülmesi ve karar alınması usule aykırı bir uygulama olmuştur. Esnafımızın işlerin durma noktasına geldiği bu zor zamanda, Kırklareli Valiliği’nin yetkisini kullanarak konuyu İdare Mahkemesi’ne taşıyacağını düşünüyorum.”
“Esnaflarımız Kırklareli
Belediyesi’nin yaptığı bu uygulamalardan şikayetçi”
Kırklareli Belediyesi tarafından geçmişte kendilerine karşı yapılan uygulamalardan da esnafların şikayetçi olduğunu ifade eden Başkan Ilık; “Salgın sebebiyle hijyen malzemeleri, internet gibi çeşitli ürün ve hizmetlerin tüketiminde artışlar meydana geldi ancak ekonomik durgunluk pek çok kişinin gelirinin azalmasına sebep oldu. Bu sebeple tüm toplum kesimleri kamu ve özel sektör kuruluşlarından indirim, erteleme vb. uygulamalar beklerken Kırklareli Belediyesi’nden zam kararı geldi. Türkiye’de üretim ve istihdamın büyük çoğunluğu KOBİ’lerimiz yani esnafımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Üreten ve vergi veren esnaf ekonominin temel direğidir. Ancak Kırklareli Belediyesi esnafın hayatını zorlaştırmak için elinden geleni yapmaktadır. Yakın geçmişte pek çok mali yük altında işini devam ettiren esnafa karşı seyyar satıcıları koruyan, sıfır işgal uygulamasıyla esnafa ayrı bir darbe vuran Kırklareli Belediyesi, bu zam kararıyla bir kez daha esnafa yönelik tavrını göstermiş oldu” dedi. (KTSO)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol