Esnafın halini, esnaf vekil anlıyor

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde esnafın durumunu değerlendirdi ve hükümetin bu konudaki politikalarını sordu.

Gündoğdu önergesinde şunları kaydetti;
“Ülkemizde; ekonomik ve sosyal kalkınmanın dengeli biçimde sağlanması, dağıtılması ve sürdürülmesine yaptıkları katkı, işsizliğin azaltılması ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasında oynadıkları rol esnaf ve sanatkârlarımızı ekonomik, toplumsal ve sosyal yönlerden vazgeçilmez konuma taşımaktadır. Milyonlarca esnaf ve sanatkârlarımız yeni işletme açarak, işletmesini yaşatıp, büyüterek ekonomiyi canlandırır, istihdamı artırır, işsizliğe çare olur. Ayrıca, esnafımız nitelikli işgücünü işyeri ortamında yetiştirerek ülkenin nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanmasına da katkı verir. Sayıları 2 milyonu geçen kayıtlı esnaf ve sanatkârlar, yanlarında çalışanlar ve aileleri ile birlikte ülkemizin neredeyse dörtte birini oluşturmaktadır. Yeni kurulan 65.Hükümet tarafından açıklanan hükümet programında ve yeni teşvik paketlerinde esnaf ve sanatkârın yok sayılması milyonlarca esnafımızı hayal kırıklığına uğratmıştır.
Bu doğrultuda;
1-Sayıları 2 milyonu geçen kayıtlı esnaf ve sanatkârlarımızın yıllardır birikmiş sorunlarını çözmek, işlerini büyütecek ve yeni işyeri açılmasını sağlamak için neler yapacaksınız?
2-Esnaf ve sanatkârlarımızın krediye rahat ve ucuz ulaşabilmesini sağlamak için hangi çalışmaları ne zaman yapacaksınız?
3-Esnaf ve sanatkârlarımıza istihdam, prim desteği, taşımacı ve şoför esnafımız eskiyen, yedek parça maliyetleri artan, çevreye zarar veren araçlarını yenilemek için ÖTV’siz araç yenileme hakkının verilmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır, varsa ne zaman yaşama geçecektir?
4-Ülkemizde 2 milyondan fazla esnafımız ve sanatkârımız kendi yağıyla kavrularak devletine yük olmadan evin geçimini sağlamaya çalışıyor. Fakat vergisi, primi, faturası derken esnafımızın elinde avucunda bir şey kalmamaktadır. Pahalı su, elektrik ve akaryakıtı kullanan esnafımızın bu girdilerinde indirime gidilerek ucuz akaryakıt, elektrik ve su tarifeleri uygulanması konusunda çalışmalarınız var mıdır, varsa ne zaman yaşama geçecektir?
5-Hükümetlerinizin yıllardır söz vermesine rağmen kaldırılmayan, esnafımızın üzerinde ciddi bir mali yük olan Geçici Vergi (Peşin Vergi) uygulamasının kaldırılması ve esnafın kazandığının vergisini ödemesi konusunda çalışmalarınız var mı, varsa Geçici Vergi uygulaması ne zaman kaldırılacaktır?”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol