Esnaf için araştırma önergesi

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği önerge ile esnafların yaşadıkları sorunların araştırılmasını istedi. Gündoğdu öneresinde; “Pandemi dönemi Esnaf ve Sanatkarların yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlarının araştırılarak sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ihtiyaç bulunmaktadır” dedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına esnaflara ilişkin bir araştırma önergesi verdi. Önergede gerekçe olarak esnafın pandemi nedeniyle zor günler geçirmesini gösteren Gündoğdu, esnaf ve sanatkarların tüm borçlarının faizsiz ertelenmesi, yeniden yapılandırılmasının artık zorunluluk haline geldiğini belirtti.
Gündoğdu verdiği araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi;
“Salgın süresi uzadıkça, sorunları katlanarak büyüyen esnaf sahipsiz, çaresiz kalmış, sorunları her geçen gün daha da büyümektedir. Özellikle salgındaki ikinci dalga nedeniyle artan kısıtlamalarla büyük sorunlar yaşayan bu kesimin güncel endişelerini büyütmüş, salgın kapsamında alınan ekonomik önlemler hiçbir derde deva olmamıştır.
Esnafın geçen 2021 ocak ayında yaşadığı sorunlar, en çok “Ticaret Endeksi”ni etkiledi. Aralık 2020’ye göre 5.7 puan azalan endeks 7.3 puana düştü. 
Böylece Ocak 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu endeks Nisan 2020’de 35.8 puana kadar çıkmıştı.
Geçen dönem temizlik, ekmek, kişisel bakım kategorilerinde pozitif ayrışan satışların, Ocak 2021’de yerini sert düşüşe bırakması, endeksin en düşük seviyesine gerilemesinin temel nedeni olmuştur. 
Ekonomik kriz, her gün gelen yeni zamlar, yükselen enflasyon vatandaşı olduğu gibi esnafı da âdeta uçurumun kenarına itmiştir. 
Üretim ve istihdama katkısıyla ülke ekonomisinin belkemiği konumundaki esnaf ve sanatkârlarımızı içine düştüğü bu durumdan kurtarmak milyonlarca kişiyi yakından ilgilendirmektedir.
Vergi, SGK ve BAĞ-KUR primlerinin yanı sıra, çalışanlarının maaşını ödeyemez duruma gelen, girdi maliyetlerindeki sürekli artış ve banka kredileri de eklenince kepenklerini indirmek zorunda kalan esnaf ve sanatkârlarımız derhâl koruma altına alınmalı, yeni kepenklerin inmemesi için tedbirler alınması gereklidir.
Son zamanlarda döviz kurlarında gerçekleşen tırmanışlar elektrik, doğalgaz faturalarına etkileri esnafı kara kara düşündürmektedir.
Hibe destekler yetersiz, ödenemeyen kredi, vergi ve sosyal güvenlik borçları büyümektedir. Esnaf ve sanatkârlar tüm borçlarının faizsiz ertelenmesi, yeniden yapılandırılması artık zorunluluk haline gelmiştir.
Bu doğrultuda;
Pandemi dönemi Esnaf ve Sanatkarların yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlarının araştırılarak sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.” (T.Öznur Tamtürk)



Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. nerede onlar şimdi 27 Mayıs 2022 Cuma 13:39:26

    Vaktiyle sokağa yazarkasa atanlar bugünlerde sokaklara binlerce yazarkasalar atmaları gerekirken mandela efektiyle süt dökmüş kediler gibiler