Erken seçim rüzgarları yeniden esmeye başladı

24 Haziran’da yapılan erken seçimde Türkiye sandık başına gitti ve Cumhurbaşkanı ile Milletvekillerini seçti. 24 Haziranı daha yeni geride bırakmamamıza rağmen, ülkede yeniden erken seçim rüzgarları esmeye başladı. Normal şartlar altında Mart 2019’da gerçekleşmesi gereken yerel seçimlerin, kulislerde konuşulanlara göre Kasım ayında gerçekleştirilmesi isteniyor. Peki erken seçim olması durumunda Kırklareli’ndeki tablo
nasıl olur?

Siyasetin gündeminde yeniden erken seçim var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın "yerel seçimlerin erkene, 1 Kasım’a çekilmesinin doğru olacağı” görüşü, ilk kıvılcımı yaktı.
Anayasada yerel seçimlerin “5 yılda bir yapılması” hükmü yer aldığından, değişikliğin yapılabilmesi için Meclis’te 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın oyu ise 344'te kalıyor.

Bu nedenle de gözler, ‘Millet İttifakı’nı oluşturan CHP, İyi Parti gibi partiler ile HDP’de.
Kulislerde Kılıçdaroğlu'nun, 24 Haziran seçimlerinden önce, "17 ay beklemeyelim, yerel seçimler için buyurun gelin, erken yapalım" sözleri hatırlatılırken, İyi Parti yönetimi de yerelde erken seçime ilişkin kararın partide değerlendirileceği ifade ediliyor.
Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da AK Parti'nin kongresini 18 Ağustos'a almasına dikkat çekti. Yarkadaş, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesaj ile seçimlerin 4 Kasım 2018'de olacağı görüşünü vurguladı.
AK Parti Grup Başkanvekili ve yeniden Kayseri milletvekili seçilen Mustafa Elitaş “3 siyasi partinin anlaşması gerekiyor. AK Parti, CHP ve MHP'nin bu konuda uzlaşması gerekiyor. Bizim gündemimizde yerel seçimlerin öne alınmasıyla ilgili bir durum söz konusu değil. Milliyetçi Hareket Partisi de böyle bir şeyin olmadığını ifade etti ama diğer siyasi partiler böyle bir beyanda bulunursa yetkili kurullar değerlendirme yapar. Kasım ayının ilk pazar ya da ikinci pazar günü, bu da 1 ile 8'i arasını içeren bir zaman dilimini içeriyor, bu tarihte olmasının benim kanaatimce uygun olduğunu düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
TBMM Başkanı Kahraman, gündeme gelen yerel seçimlerin erkene alınması iddialarıyla ilgili, "Alınmaz. Çünkü Anayasa'ya göre de uygun değil. Seçimler hakkında Anayasa'da daha önceden hüküm var, yapılacak tarih hakkında. Genel seçimlerde yoktu; ama mahalli seçimde var" ifadelerini kullandı.
Peki ya Kırklareli?
Şu anda Kırklareli’nde gerek CHP’nin, gerekse AK Parti’nin birincil hedeflerinin başında yerel seçimleri kazanmak yer alıyor. Dolayısıyla erken bir yerel seçimin gerçekleşmesi halinde çok hızlı bir şekilde ilimizin seçim atmosferine girmesi bekleniyor.
Kırklareli’nin iktidarı CHP her seçimde olduğu gibi bu seçimde de favori gösterilecektir belki ama gösterilecek aday ve yürütülecek seçim kampanyası gibi etmenler göz önünde bulundurulduğunda işlerin hiçbir parti için kolay olmadığı gözler önüne seriliyor. Mevcut Belediye Başkanının CHP’den yeniden aday olmak istediği daha önce de kulislerde konuşuluyordu. Bu durum kimine göre CHP’li Belediyenin yeniden seçileceğini düşündürürken, kimisi de “kan değişimi başarıyı getirir” felsefesine inanıyor.
AK Parti ise 24 Haziran’da gerçekleşen seçimlerde ülke genelinde kazandığı büyük başarıya sırtını yaslayarak, Kırklareli’ni AK Belediyecilik ile tanıştırmak için sabırsızlık çekiyor. Buna bağlı olarak adaylık sürecini hızlı ama titiz bir şekilde yapması beklenen AK Parti’nin yıllardır en büyük hedefi olan Kırklareli Belediyesini kazanma misyonunu doğru aday ve yürütülen başarılı bir seçim kampanyası ile gerçekleştirmesi yüksek ihtimaller arasında. Mart 2014 yerel seçimlerinde Kırklareli Belediyesini 1000 oy farkla kaybeden AK Parti’nin hedefi; AK Belediyeli Kırklareli. Elbette; Milliyetçi Hareket Partisi ve İYİ Parti’nin çıkaracağı adayların da bu yarıştaki etkileri çok büyük olacak. İktidar cephesinden resmi bir açıklama gelmemiş olsa da, yerel seçimlerin Kasım ayında yapılacağı konusu şu anda gündemin en üst sırasında yer alıyor. Böyle bir ihtimalin gerçek olması halinde, çok kısa bir süre zarfında ülkemizin ve Kırklareli’nin yeni bir “erken seçim” atmosferine gireceği kaçınılmaz bir gerçek…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol