Ergene için toplam maliyet: 425 Milyon TL

Bakan Eroğlu: "Yaklaşık 750 bin kişinin evsel atık suyunun Ergene Nehri'ni kirletmesi engellenmiş olacak"

Geçtiğimiz ay Devlet Su İşleri 14'üncü Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın değerlendirildiği toplantıya Kırklareli Valisi Esengül Civelek, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli Vali Yardımcısı Günay Öztürk ile kurum müdürleri de katılım göstermiş, Orman ve Su İŞLERİ Bakanı Veysel Eroğlu 15 paketten oluşan büyük bir eylem planı hazırladıklarını açıklamıştı. Eylem Planı'nın açıklanmasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan'ın soru önergesini yanıtlayarak, gündemden düşmeyen nehir konusunda birtakım açıklamalarda bulundu…

Kırklareli Valisi Esengül CİVELEK, 23 Ocak 2016 Cumartesi günü, İstanbul'da Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile ilgili toplantıya katıldı.
Bakan Eroğlu o toplantıda neler söylemişti?
Gerçekleşen toplantıda; Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nda gelinen son nokta değerlendirilirken Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU, Ergene Havzasının ülke sanayisinde önemli bir yer tuttuğunu, sanayinin yüzde 82'sinin Tekirdağ, yüzde 10'unun Kırklareli, yüzde 8'inin Edirne'de olduğunu belirterek, "Toplam su potansiyeli, yılda 1,71 milyar metreküp. Bunun, yüzde 78'i yer üstü suyu, yüzde 22'si yer altı suyudur.
Havzanın zirai durumuna bakıldığında havza ülkemizin ayçiçeği üretiminin yüzde 61'inin, pirinç üretiminin yüzde 54'ünün, buğday üretiminin yüzde 12'sinin yapıldığı önemli bir havzamızdır.
Sadece Ergene değil, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) hazırladık. Burada özellikle 2019 yılı sonuna kadar TRAGEP'i de bitireceğiz. Orada yapılacak göletler, sulama tesisleri, ağaçlandırma ve erozyon kontrol faaliyetleri var. Bunların tamamı, TRAGEP için 10 milyar TL'lik yatırım yapılacaktır. En büyük yatırım" demişti.
Çalışmalar hızlandırıldı
Trakya'nın can damarı Ergene Nehri için çalışmalar son zamanlarda hızlandırıldı. Söz konusu bölgede yaklaşık 1500 civarında bulunan fabrikalardan birçoğunun usulsüz yollarla atıklarını nehre bırakması sonucunda bir zamanlar bölge halkının tertemiz sularında yüzdüğü Ergene Nehri, birkaç yıl içerisinde zehir üreten, etrafındaki insanların birçoğunun kansere yakalanmasına neden olan bir canavar haline gelen kirli suları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "TEMİZLEYİN", "ERGENE'Yİ KURTARIN" talimatlarını vermesi üzerine, Ergene, yetkililer tarafından önemsenmiş ve nehri kurtarmak için çalışmalara başlandı.
Son olarak, gündemden düşmeyen Ergene Nehri hususunda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan'ın soru önergesini yanıtlayarak bir takım açıklamalarda bulundu.
"Toplam maliyeti
425 milyon TL"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Nehri'nde su miktarı ve kalitesine yönelik analizlerin düzenli olarak yürütüldüğünü, söz konusu kanser vakalarının son yıllarda arttığına ve bunların Ergene'den kaynaklandığına dair yayınlanmış herhangi bir karşılaştırmalı rapor ve bilimsel veri bulunmadığını söyledi.
CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan'ın soru önergesini yanıtlayan Orman Bakanı Eroğlu, Ergene Nehri havzasında yer alan ve nüfusu 10.000'den küçük olan belediyelerin Evsel Atıksı Arıtma Tesisi (EAAT) projelerinin SUKAP kapsamında İlbank A.Ş. ve belediyeler tarafından ele alındığını, SUKAP kapsamında Ergene Havzasında bulunan toplam 22 belediyenin kanalizasyon şebekesi, kolektör hattı ve AAT'lerinin İller Bankası A.Ş. tarafından inşa edileceğini, toplam maliyetin 425 milyon TL olduğunu açıkladı.
İşte Bakan Eroğlu'nun o soru önergesine cevabı
"Ergene Havzası Organize Sanayi Bölgesi Müşterek Atıksu Arıtma Tesisleri'nde Arıtılmış Atıksuların Marmara Denizine Deşarjını Sağlayacak Toplama Hattı ve Derin Deniz Deşarj Sistemi" projesinin Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarjı A.Ş. sorumluluğunda yürütülmekte olduğunu ifade eden Eroğlu, "Tüm ihaleleri Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılmış olan Derin Deniz Deşarjı Projesi kapsamında kolektör ve tünel hatları maliyeti 308.000.000 TL olup, 5 adet müşterek AAT inşaatı maliyeti ise 207.000.000 TL'dir" dedi.
Bakanlıkça, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında bugüne kadar proje işleri için; 1 milyon 441 bin 480 TL inşaat işleri için ise 131 milyon 40 bin 571 TL olmak üzere toplam 132 milyon 482 bin 51 TL harcama yapıldığını açıklayan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "2016 yılı itibarıyla tüm tesislerimizin işletmeye alınması neticesinde 2014 yılı nüfusu ile yaklaşık 750 bin kişinin evsel atık suyunun Ergene Nehrini kirletmesi önlenmiş olacaktır" dedi. Ergene Nehrinde su miktarı ve kalitesine yönelik analizlerin düzenli olarak yürütülmekte olduğuna dikkat çeken Veysel Eroğlu, "Söz konusu kanser vakalarının son yıllarda arttığına ve bunların Ergene'den kaynaklandığına dair yayınlanmış herhangi bir karşılaştırmalı rapor ve bilimsel veri bulunmamaktadır" dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol