Engelliler, ayrımcılık değil; her alanda fırsat eşitliği talep etmelidir

10-16 Mayıs Sakatlar Haftası dolayısıyla Türkiye Sakatlar Derneği Kırklareli Şubesi, Kırklareli Vilayet Meydanı'nda 12.30'da çelenk töreni gerçekleştirdi. Çelenk töreninin ardından bassın açıklaması yapan Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kırklareli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Koçak, "Engelliler Haftasr'nı başlamas nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği tarafindan hazırlanan ortak basın açıklaması düzenliyoruz. Bilindiği üzere 10-16 Mayis, Türkiye dahil olmak üzere Avrupa ülkelerinde Engelliler Haftası olarak kabul edilmekte ve çeșitli etkinliklerle engellilerin sorunlan ve çözüm yolları ele alınmaktadır." sözlerini dile getirdi.
Engellilerin hakları için çok önemli mesafelerin kat edilmesi gerektiğini dile getiren TSD Kırklareli Şube Başkanı İsmail Koçak, göz ardı edilmek istenmediklerinin altını çizdi.
"Türkiye açısından önemli bir dönüm noktasında
gerçekleşecektir"
Yaklaşan seçimlerden dolayı engellilerin göz ardı edilmesinden üzüntü duyduğunu dile getiren Başkan Koçak, "Bu yılki Engelliler Haftası, Türkiye açısından önemli bir dönüm noktasında gerçekleşecektir. Bütün ülke 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak  Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerine odaklanmıştır. Ancak üzülerek görmekteyiz ki siyasi tartışmalar biz engellilerin gündeminin çok uzağındadır. Ne milletvekili adaylarının belirlenmesinde ne de seçim bildirgelerinde engelliler kendilerine bekledikleri yeri bulamamıştır. Böyle olması elbette bizleri sorunlarımızı dile getirmekten alıkoymayacaktır. Tam aksine sorunların sahipleri olarak hep yaptığımız üzere daha fazla sesimizi duyurmak için çabalamamız gerekecektir." dedi.
"Deprem bölgesini unutmamalıyız"
Ülkeyi derinden üzen deprem felaketinin gerçekleştiği bölgeyi de unutmamak gerektiğinin altını çizen Başkan Koçak, " Deprem engelli nüfusunu daha da artırdı 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan bölgesel deprem birçok insanımızı aramızdan kopardığı gibi birçok insanımızın ise yaşamının kalan kısmını engelli olarak yaşamasıa yol açmıştır. Binlerce insanımız yıllardır yaşadığımız sorunlarla yüzleşmek zorunda kalmıștır.
 Üstelik bu insanların yeni yașamlarına uyum sağlamaları için yine özel bir terapi dönemi de zorunlu hale gelmiştir. Oysa yapılan birkaç açıklamanın dışında deprem kurbanlarına yeterli desteğin verildiği şüphelidir. Keyfi uygulamalar nedeniyle engelliler için zorunlu ve gerekli desteğe erişemiyor Yakın zamanda yașanan deprem kurbanları bașta olmak üzere engellilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli ve hatta zorunlu tbbi ve diğer sosyal güvenlik destekleri, ortez, protez, ilaç gibi ne yazık ki yllardır keyfiyet nedeniyle giderek zayıflatılmıştır." sözlerini ifade etti.
"Ayrımcılık görmek istemiyoruz"
Toplum ve kanun önünde ayrımcılık istemediklerini ifade eden Başkan, "Engelli kotalarıyla iş bulmak, vergi indiriminden yararlanmak, emekli olmak, sürücü belgesi almak bașta olmak üzere birçok hak elimizden alınmaktadır. Açılması gereken kadrolara atamalar yapılmamaktadır. Haliyle özel sektör de bu kurala uymamakta, yakalanırsak cezası daha acuz diyerek engelli istihdamından uzak durmaktadır. Ïstihdam edilen engellilere ise bașta ücret olmak üzere her türlü ayrımcılık yapılmaktadır." şeklinde konuştu.
"Dünya Sağlık Örgütü"nün koyduğu ölçütler çok açıktır"
Önemli sorunların çözülmesi için alınması gereken ölçünün Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) olduğunu ifade eden Başkan Koçak, "Engelliğin haklarından yararlanması için belirlenen biçim ve ölçüt yöntemleri konusunda Dünya Sağlık Örgütü"nün koyduğu ölçütler çok açıktır. Mevcut mevzuatımız ise bu ölçütlere sözde uygun hareket ettiğini iddia wetmektedir. Ancak bugüne kadar DSÖ'nün mevzuatımız sistemi Türkiye' de hiç uygulanmamış bu nedenle büyük mağduriyetler yaşanmıştır." sözlerini kaydetti.
"Ulaşım hakkımız yllardır engelleniyor"
Engellilerin ulaşım konusunda önemli sorunlarının olduğunun altını çizen Başkan Koçak, "2005 ylında yürürlüğe giren 5378 sayılı Yasa ile toplu ulaşım araçları ve kamuya açık alanların engellilere uygun hale getirilmesine gerekmekteydi.
Ancak bu yasanın ilgili maddeleri bugüne kadar hep ertelenmiştir. Birkaç duyarlı kentin dışında özellikle toplu taşıma sistemlerinde yeterli ve gerekli düzenlemeler yapılmamıştır. Engelliler ulaşım hakkı engellenmiştir." şeklinde konuştu.
"Engelli çocuklar eğitimden koparılıyor"
Engelli çocukların eğitiminin önemine değinen Başkan Koçak, "Geçmiște var olan engelli gruplarına özel okullarımız birer birer kapatılmıştır. Karma eğitim için yeterli derslik ve eğitim kadrosu olmadığı için çocuklarımız temel bir hak olan eğitimden koparılmıştır. Özel eğitim gerektiren engelli çocuklarımız ise ticari zihniyetin eline brakılmıştr. Mesleki yeterliliği olmayan kişi ve kuruluşların açtığı kimi özel eğitim okulları yeterince denetlenmemiştir." ifadelerini dile getirdi.
"Engelliler, çözüm mekanizmalarında yer almalıdır"
Çözümlerin kalıcı olması için engellilerin çözüm mekanizmalarında da olması gerektiği vurgusunu yapan Başkan Koçak, "Yukarıda sıralanan ve daha da artırılacak sorunların çözümü ancak katılımcı, açık, liyakatli kadrolar ve insanı temel alan sosyal politikalarla mümkündür. Siyasi partilerden, yerel yönetimlere ve Millet Meclisi'ne kadar her alanda engellilerin temsili için kota sistemi katılımcı bir yönetim anlayışının yolunu açabilir. Nasıl kadınlar ve gençler için kotalar öngörülüyor ise engelliler içinde kota sistemi getirilmelidir. Kota sistemi ancak bilgi ve birikim, liyakat ile birlikte ele alınmalıdır. Engellilerin insan onuruna yarașır bir yaşama kavuşturulması, uluslararası hukuk ve yasalarımız açısından tüm haklarından gerçekten yararlanabilmesi için gerekli politikalar yine doğrudan sorunu yaşayan engellilerin katılımıyla oluşturulabilir. Uygulanabilir ve denetlenebilir." ifadelerini kaydetti.
"Fırsat eşitliği istiyoruz"
Engelli bireyler olarak fırsat eeşitliği talep ettiklerini dile getiren Başkan Koçak, "Engelliler kendileri için bir ayrıcalık değil, tam tersine siyasal katılımdan başlayarak her alanda fırsat eșitliği talep etmelidir. En azından Türkiye Sakatlar Derneği olarak uzun yllardır bizlerin talebi bu yöndedir. Bu düșüncelerle, Engelliler Haftasi'nda tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunuyoruz." dedi. (E.Yıldırım)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol