Enerjinin geleceğini, yerinde gördüler

Türk basın mensupları TürkAkım organizasyonu çerçevesinde Doğalgaz tesislerini gezmek üzere Rusya’nın Noviy Urengoy kentine 3 günlük bir ziyaret gerçekleştirdiler. Gazprom sistemine dahil olan doğalgazın  yaklaşık yüzde 70’ini üreten Urengoy bölgesi, Rusya’dan Karadeniz’in altından Türkiye ve Avrupa’ya doğalgaz aktaracak TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’ndan akacak doğalgazın da çok büyük kısmını sağlayacak.
21-24 Ocak tarihleri arasında Türkakım'ın davetiyle yaklaşık 40 basın mensubu Gazprom Urengoy doğalgaz üretim ve sosyal tesislerini gezmek üzere Kuzey Rusya'nın Noviy Urengoy şehrini ziyaret etti.
Tüm yol ve konaklama masraflarının TürkAkım tarafından karşılandığı gezide misafirler 21 Ocak Pazar günü akşamı Gazprom Avia Havayollarına ait charter uçakla Noviy Urengoy Havalimanına inen misafirler Yamburg Otel’de konakladılar.
22 Ocak Pazartesi günü ilk olarak dünyanın en büyük ikinci doğalgaz rezervinin ve çevresine kurulan yerleşimin tarihini anlatan müze ziyaret edildi. Ardından Kutup Dairesi anıtını ziyaret eden basın mensuplarına “Kutup Kaşifi” sertifikaları dağıtıldı. Daha sonra iki grup halinde 16. Doğalgaz Sahası’na bağlı 1608 numaralı Doğalgaz Kuyuları’na ve çalışan kampına bir ziyaret gerçekleştirildi. 16. Doğalgaz Sahası kantininde öğle yemeği ve doğalgazın nasıl çıkarıldığını anlatan video sunumunun gerçekleştirilmesinin ardından, Doğalgaz Sahası ofisinde Sağlık, Güvenlik ve Çevre brifingi         verildi.
23 Ocak Salı günü ise Noviy Urengoy Doğalgaz Rezervlerinde devam eden kuyu açma çalışmasının gerçekleştirildiği sahaya bir ziyaret gerçekleştirildi. Gazprom’un doğalgaz sektörüne uzman ve teknisyen yetiştirmek için kurduğu meslek yüksekokulunu da ziyaret eden yerel basın mensupları otelde yaptıkları kısa bir dinlenme molasının ardından Gazprom Kurumsal Sosyal Sorumluluk programı kapsamında kurulan özelleşmiş anaokullarına iki grup halinde ziyaret gerçekleştirdiler. Urengoy Doğalgaz Rezervleri’nin 1966’daki keşfine dair bilgi almak için İlk Keşif Kuyusu Anıtı’nı ziyaret eden katılımcılar Gazprom’un teknik altyapısına, ihracat politikalarına ve çevre koruma programlarına ilişkin sunumları da izleme imkanı buldular. Zvezdny Oditoryumu’nda yemekli resepsiyon ve konser etkinliğine katılan basın mensupları 24 Ocak Çarşamba günü yurda döndüler.
Gazprom ve TürkAkım
Gazprom şirketler grubunun hidrokarbon üretimi alanında faaliyet gösteren Gazprom dobycha Urengoy şirketi, 12 trilyon metreküp kapasiteyle dünyanın ikinci en büyük, Rusya'nın ise en büyük rezervlerini oluşturan Urengoy sahasını geliştiriyor. Sibirya’nın Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi’nde kutup dairesi dolaylarında beş bin kilometreden daha geniş bir alana yayılan Urengoy sahasında doğalgaz, doğalgaz kondensatı ve petrol üretiliyor. Urengoy’de, 22 doğalgaz arıtma tesisi, 2 petrol arıtma tesisi, 20 pompa istasyonu, 5 gaz soğutma istasyonu ve petrol kaynaklı doğalgaz için 2 kompresör istasyonu faaliyet gösteriyor. Gazprom sistemine dahil olan doğalgazın yaklaşık yüzde 70’ini üreten Urengoy bölgesi, Rusya’dan Karadeniz’in altından Türkiye ve Avrupa’ya doğalgaz aktaracak TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’ndan akacak doğalgazın da çok büyük kısmını sağlayacak. 16. Doğalgaz Sahası gibi bir üretim tesisinde bir yıl içinde tek başına neredeyse TürkAkım’ın yıllık 31,5 milyar metreküplük toplam kapasitesini karşılayabilecek miktarlarda doğalgaz üretiliyor. Söz konusu kapasitenin yarısı Türkiye’nin kullanımına sunulacak.
Halen yapımı devam eden TürkAkım Boru Hattı’nın derin denizlerdeki inşaatını dünyanın en büyük inşaat gemisi olan     Pioneering Spirit gerçekleştiriyor. Her biri 930 kilometre uzunlukta olacak iki     hattan oluşacak projede, hatlardan     biri Türkiye-Rusya Münhasır Ekonomik Bölgelerinin sınırı olan 224. kilometreye kadar gelirken, Türkiye’nin kullanımına açılacak diğer hatta ise 530 kilometrenin üzerinde boru döşendi.
Böylece Türkiye’nin güncel doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 35’ini karşılayacak ilk hattın yapımında yarı yol geçildi. 12 bin kişiyi istihdam ettiren Gazprom dobycha Urengoy şirketi, zor yaşam şartlarının hüküm sürdüğü bölgedeki toplumsal ve kültürel hayatın da belkemiğini oluşturuyor. Sosyal ve kültürel tesisleri, spor tesisleri, sağlık, çocuk ve yaşlı bakım tesisleri, meslek yüksekokulu ve daha birçok sosyal sorumluluk projesiyle bu zorlu coğrafyada yaşayıp çalışanların hayatlarına katkıda bulunmaya çalışılırken, bölgeyi ayakta tutacak gelecek nesiller de en iyi şekilde yetiştiriliyor.
Yenilikçi teknolojik yöntemler ve ilerici bir çevre politikası uygulayan Gazprom dobycha Urengoy şirketinde, petrole bağlı doğalgaz üretimi, çukursuz kuyu açma teknolojisi ve otomatik sensörlerle doğalgaz toplama gibi yöntemlerle Sibirya’nın kırılgan doğası üzerindeki etkiler asgariye indiriliyor.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. sedat karacaduralıoğlu 29 Ocak 2018 Pazartesi 14:47:02

    Eski Kırklareliler bilir eh Abbas Hocanın kayığına bindi derlerdi gazetecileri götürdüler gözlerini boyadılar ve onlarda geldimi başlıyacaklar övmeye gazpormu ülke ormanlarıgitmiş umurlarında değil geri kalmış ülkelerde hep yapılan iş bu taraftarını bul gözünü boya ülkeyi elinden al