Enerji üretiminin yeni adı; "Biyogaz"

Kırklareli Ticaret Borsası binası Biyogaz konulu bir seminere ev sahipliği yaptı. Seminere Kırklareli Tarım il Müdürü Hasan Çebi, Kırklareli Çevre ve Şehircilik il Müdürü Aysel Özşahin Trakya bölgesinde bulunan büyük çiftlik sahipleri, hayvancılık yetiştiricileri katıldı.
Biyo-Gaz konulu seminerde konuşmacı ve konu ile detaylı bilgiyi Enerji ve Biyogaz uzmanı, Biyogaz Derneği Başkan Yardımcısı Kayhan Kalelioğlu verdi.
Kayhan Kalelioğlu Katılımcıları biyogaz konusunda bilgilendirme seminerinde konuşmasına başlamadan önce hedeflerini şu şekilde özetledi;
"Misyonumuz; Türkiye'de biyogaz üretiminin yerli teknoloji, yerli malzeme ve yerli imkanlar ile gerçekleştirerek fiyat avantajı sağlayıp yapılabilir hale getirilmesidir" dedi.
Biyogazı şu şekilde özetleyen uzman;
"Biyogaz terimi temel olarak organik atıklardan kullanılabilir gaz üretilmesini ifade eder. Diğer bir ifade ile Oksijensiz ortamda mikrobiyolojik floranın etkisi altında organik maddenin karbondioksit ve metan gazına dönüştürülmesidir. Biyogaz elde edinimi temel olarak organik maddelerin ayrıştırılmasına dayandığı için temel madde olarak bitkisel atıklar ya da hayvansal gübreler kullanılabilmektedir. Kullanılan hayvansal gübrelerin biyogaza dönüşüm sırasında fermante olarak daha yarayışlı hale geçmesi sebebiyle dünyada temel materyal olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda tavuk gübrelerinden de oldukça verimli biyogaz üretimi sağlanabilmektedir. Tavuk gübresinin kullanımı tarım için önemlidir. çünkü bu gübre topraklarda verim amaçlı kullanılamaz. Topraklarda tuzluluğa sebep olurlar. Kullanılamayan bu gübre biyogaza dönüştürüldüğünde yarayışlı bir hal almış olur. Günümüzde biyogaz üretimi çok çeşitli çaplarda; tek bir evin ısıtma ve mutfak giderlerini karşılamaktan, jeneratörlerle elektrik üretimine kadar yapılmaktadır.
Biyogaz üretimi için kullanılan materyaller, 1-hayvansal gübreler, 2-organik atıklar 3-endüstriyel atıklar olarak incelenebilir. Bu bağlamda bu 3 atık gurubunun oluşturduğu atıkları şu şekilde sıralayabiliriz (Hayvancılık ile elde edilen atıklar,Hayvan gübreleri,Bahçe atıkları,Yemek atıkları,Zirai atıklar, Orman endüstrisinden elde edilen atıklar,Deri ve tekstil endüstrisinden ele edilen atıklar,Kağıt endüstrisinden elde edilen atıklar,Gıda endüstrisi atıkları,Sebze, tahıl, meyve ve yağ endüstrisinden elde edilen atıklar,Şeker endüstrisi atıkları,Evsel katı atıklar,Atık su arıtma tesisi atıkları.)"
Avrupa ve dünya üzerindeki biyogaz tesisleri ile Türkiye'de yerli sermayenin oluşturmaya çalıştığı biyogaz tesislerini karşılaştıran Kayhan Kalelioğlu;
"Biyogaz tesisi kuracak girişimcilerin mutlak suretle Devlet tarafından özendirilmesi, teşvik edilmesi gerekmektedir. Şu anda bunun günümüz Türkiyesinde sıfırdan tek başına yapılabileceğine ihtimal vermiyorum" dedi.
Dünya üzerine hızla yaygınlaşan nükleer enerji santrallerinin bu tip gaz üretilmemesinden dolayı olduğunu kaydeden uzman; biyogazın gerekliliği konusunda şunları söyledi;
"400 büyükbaş hayvanı olan bir köyde atıkların ortak bir noktaya toplanması ile birlikte 50 KW gücünde elektrik üretebilir, bu pencereden bakıldığında büyük çiftlik sahipleri sizlere sesleniyorum, bu sizler için bir fırsat niteliğinde eğer sizler cesaret edip arkanıza devlet desteğini de alırsanız Türkiye olarak; elektrik üretiminde doğal gaza bağlı durumumuz bu sayede biraz rahat bir nefes almış ve elektrik fiyatları sabitlenmiş olur. Biyogazı sadece başka bir alanda iş yapmak olarak görmeyelim, enerji üretimi için dünyanın geleceğini tehlikeye atıldığı son zamanlarda; sadece hayvansal atıklar ve ev atıkları ile üretilecek bir enerji ile dünyamızın daha yaşanabilir bir hale getirilecektir."dedi.
Hayvan gübresinin ve evsel atıkların enerjiye dönüştürülmesinin nasıl yapılacağı konusunda kendisinin devamlı arayan vatandaşlar ve yetkililere bilgi verdiğini belirten Kalelioğlu kendisini bu konu ile ilgili arayabileceklerini ve her türlü yardımı yapabileceğini söyledi.
Kayaoğlu sözlerine şu şekilde devam etti;
"2005 yılından önce biyogaz konusunda bir kolaylık yada destekleme bulunmuyordu, fakat 2005 yılından itibaren yapılan değişiklikler ve düzenlemeler ile birlikte her konu hakkında kolayca bilgi alabileceğiniz gerekli desteği görebileceğiniz bir mekanizma oluşturulmuş durumda. Rüzgar enerjisinin kullanılmaya başladığı yıllarda 200bin liraya atılan imzalar gördüm. Biyogazın böyle külfetli bir maliyeti yok. Öyle ki Trakya da bir yere gitmiştik bu konu hakkında görüşmelerimiz oldu TUBİTAK ile ortaklaşa çalışmalarımız neticesinde biyogaz alanında 60 kişi  istihdam edildi. Tonunu 6 dolara toplamaya başladılar. Biyogaz tek başına yapılacak bir iş değil ve geliştikçe bu dalda istihdamda çoğalacak" dedi.
Kayaoğlu sözlerinin son bölümünde şunları söyledi;
İnsan ve hayvan nesli var oldukça Biyogaz da olacak
"1980 - 86 yılları arasında ülkemizde Toprak-Su araştırma enstitüleri tarafından yoğun olarak araştırılmıştır.  Daha sonra ise bu konudaki araştırmalar üniversiteler bünyesinde bireysel olarak devam etmiştir. Biyogaz üretimi herkesin kendi başına yapabileceği bir şey değildir. Bu üretim için eğitimli ve gerekli donanımı olan kişiler tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Türkiye'de bu konuda yeterli bilgiye sahip kişilerin bulunması hususunda sorunlar bulunmaktadır. Türkiye deki pilot uygulamalardan birisi TÜBİTAK destekli Kocaeli Belediyesinin iştiraki olan İzaydaş bünyesinde kurulmuş olan biyogaz tesisidir.  2400 metre küplük 2 ana fermanterden oluşan tesis 350 kw kapasitesindedir. Bu tip tesislerin yerel sermaye tarafından Trakya'da yaygın olarak kurulmasını ve faaliyete geçip yabancı sermayeden çıkmasını istiyorum bunun olabilmesi için 24 saat açık olan telefonumla girişimcilerin aramasını bekliyorum ayrıca anlatmak istediğim son konu ise; Enerji üretimi konusunda dünya üzerinde amansız bir yarış var. Böyle bir konuda bir yarış yapılıyorsa demek ki tükenecek kaynakların enerji üretiminden bahsetmekteyiz. Biyogaz'ın insan ve hayvan nesli var olduğu sürece üretilecek olması bu konuyu çok cazip bir hale getiriyor. Olaya bu pencereden bakıldığında bu enerji üretiminin çok mantıklı olduğunu görebiliriz"dedi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. ali mufit cetingul 04 Kasım 2012 Pazar 02:26:56

    sizi cabanızdan ötürü kutlarım başarınızın daim olması dileği ile