En çok konut ve kiraya harcıyoruz

Kırklareli’nin harcama kalemlerinin başında konut ve kira harcamaları başı çekiyor. TÜİK verilerine göre konut ve kira harcamalarımız toplam harcamalarımızın yüzde 25,3’ünü oluşturuyor. Diğer yandan yeni imar alanlarının açılmaması, imar
planlarında revizyona gidilmemesi de konut ve kira giderlerini artan nüfusla birlikte ikiye katlıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan Tekirdağ-Edirne-Kırklareli illerinin sosyo-ekonomik konularda sayısal verilerinin açıkladığı “Sayılarla Türkiye Nisan 2017” sunumu yayınlandı. Sunumda dikkat çeken verilerden biride Kırklarelilinin parasını en çok neye harcadığıydı.

Verilere göre Kırklareli insanı parasının büyük kısmını konut ve kira giderlerine harcıyor. Öyle ki bu toplam harcamasının yüzde 25,3’ünü bu kalem oluşturuyor. Söz konusu veri Kırklareli’nin de dahil olduğu Trakya’daki Edirne ve Tekirdağ ile birlikte üç ilin ortak verisini oluşturuyor. Elbette Türkiye geneli ile karşılaştırıldığında bu veri Türkiye’nin ortalaması olan yüzde 26’nın altında kalıyor. Kira ve konut giderlerinin yüksek oluşundaki nedenlerin arasında ise genel eleştiri konusu; ‘artan nüfusa karşılık yeni konut alanlarının açılmıyor oluşu’ gösteriliyor. Bu, birçok kez Belediye Meclis toplantılarında da bahsi geçen ve dile getirilen konuların arasında bulunuyor. İmar planlarının revize edilmemesi, yeni alanların imara açılmaması ile birlikte Kırklareli Üniversitesi’nin kente çektiği yaklaşık 20 bin öğrenci ister istemez kentte konut ihtiyacını artırıyor. Artan konut ihtiyacı ile birlikte gerek ev fiyatları gerekse kira fiyatları ister istemez yükseliyor. Bunun bir sonucu olarak Kırklareli’nin en çok para harcadığı konuların arasında kira ve konut harcamaları başı çekiyor. Bu konuda doğrudan fiyatları işaret etmese de son eleştiriyi Mayıs ayı Belediye Meclis toplantısında AK Parti Grup Başkanı Mehmet Hilmi Çiler, “Revize İmar Planı konusu halen havada duruyor, bu şehre büyük sıkıntı veriyor. Kırklareli’ne kurulan Üniversite aşağı yukarı 20 bin civarında öğrenciyi buraya getirdi. Kırklareli’nin konut problemi artmış durumda. Buda inşaatları getirdi fakat revize plan olmadan yapılan bu inşaatların ileride şehre büyük zarar açacağı fikrindeyiz” sözleriyle ortaya koymuştu.
Sağlık giderleri son sırada
TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü’nün aktardığı diğer verilere göre Hane Halkı Tüketim Harcamasının Türlerine Göre Dağılımına bakıldığında gıda ve alkolsüz içeceklere yapılan harcamalar konut ve kira giderlerinin ardından yüzde 20,3 ile ikinci sırada bulunuyor. Bu veri Türkiye ortalaması olan yüzde 20,2’nin bir tık üzerinde bulunuyor. Giderlerin üçüncü sırasında ulaştırma var. Ulaştırma yüzde 16,6 ile harcamalarda üçüncü sırada. Bölgenin harcama kalemi sıralamasında diğer veriler ise şöyle;
Mobilya, ev aletleri ve bakım hizmetleri; yüzde 6,1 (Türkiye ortalaması; 6,1)
Giyim ve ayakkabı; yüzde 5,3 (Türkiye ortalaması; 5,2)
Çeşitli mal ve hizmetler; yüzde 3,7 (Türkiye ortalaması; 4,3)
Alkollü içecekler sigara ve tütün; yüzde 5,0 (Türkiye ortalaması; 4,2)
Lokanta ve oteller; yüzde 6,6 (Türkiye ortalaması; 6,4)
Haberleşme; yüzde 4,4 (Türkiye ortalaması; 3,7)
Eğlence ve kültür; yüzde 3,3 (Türkiye ortalaması; 2,9)
Eğitim hizmetleri; yüzde 1,7 (Türkiye ortalaması; 2,2)
Sağlık; yüzde 1,8 (Türkiye ortalaması; 2,0)
Domates üzdü
Fasulye sevindirdi
TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü’nün verilerine göre; 2017 yılı Nisan ayında fiyatı bir önceki aya göre en çok artan ürün bölgemizde domates oldu.
Fiyat değişim oranı yüzde 61,27 (Türkiye ortalaması yüzde 61,03 Domates) olurken kadınlar için spor ayakkabısı fiyat artışında yüzde 43,07 ile (Türkiye ortalaması yüzde 29,33 Patates) ikinci sırada yer aldı. Erkek tişörtündeki fiyat artış oranı ise yüzde 33,04 ile (Türkiye ortalaması yüzde 21.21 tek patça elbise) fiyatı en çok artanlar listesinde üçüncü sırada. Liste patates fiyatındaki yüzde 30,30, (Türkiye ortalaması yüzde 20,18 Portakal) şehirlerarası otobüs ücreti yüzde 8,04 ile (Türkiye ortalaması yüzde 19,97 kadın gömlek) devam ediyor.
Fiyatı en çok düşenler arasında ise fasulye fiyat değişim oranındaki yüzde - 57,17 ile (Türkiye ortalaması yüzde - 47,99 patlıcan) liste başı. Onu yüzde - 41,13 ile sivri biber (Türkiye ortalaması yüzde - 46,66 salatalık), yüzde - 35,92 ile kabak (Türkiye ortalaması yüzde - 42,31 taze fasulye), yüzde - 10,24 ile yumurta (Türkiye ortalaması yüzde – 41,34 kabak), yüzde - 8,34 ile LPG dolum ücreti (Türkiye ortalaması yüzde - 37,79 sivri biber) izledi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol