Emniyet Müdürlüğünden kış lastiği uyarısı

Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada 1 Aralık tarihi itibariyle şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda zorunlu kış lastiği uygulamasına geçileceğini duyurdu.

Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada 1 Aralık tarihi itibariyle zorunlu kış lastiği uygulamasına geçileceğini duyurdu.
Açıklamada şunlar kaydedildi;
“08.11.2012 tarih ve 284 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliği" nin 6. Maddesi 1. Fıkrası (j) bendinde "Yolcu ve eşya taşımalarından kullanılan araçların her yılın 1 aralık ile 1 nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunludur. Hava şartlarının gerektirmesi halinde söz konusu tarih aralığındaki süre Bakanlıkça 1 ay artırılabilir" ve 1 Nisan 2017 tarih ve 30025 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan "Kış lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğdin 5 inci Maddesinde " Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur" şeklinde kış mevsimi müddetince taşıtlarda kış lastiği kullanımı konusunda düzenleme yapılmıştır.
İlgili yasal düzenleme doğrultusunda İlimiz genelinde; ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda 1 Aralık 2018 ile I Nisan 2019 tarihleri arasında dört ay süre ile kış lastiği uygulamasına geçilecek olup yapılan trafik denetimlerinde;
a) Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi işareti veya sadece kar tanesi işareti,
b) Dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunmaması halinde lastiğin sırt desenine uygunluğu,
c) Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, lastik derinliğinin ve sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilecektir.
Ayrıca yukarıda belirtilen nitelikteki araçların 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında şehirlerarası karayolunda kış lastiği olmaksızın seyahat ettikleri tespit edilmesi halinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun "Kış Lastiği Zorunluluğu" başlıklı 65/A Maddesi uyarınca 625,00 TL idari para cezası uygulanarak bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine izin verilecektir.” (Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol