Emlakçılara göre bugünkü değeri 30 milyon TL

Önceki yıllarda İl Genel Meclisi’nde satışı gündeme gelen ve birçok kez oy çokluğu ile reddedilen Özel İdare İşhanı’nın satışı yeniden gündemde. 1989 yılında yapılmış olan işhanında şu an 30’a yakın kiracı bulunuyor. 2013 yılında resmi kurumların, arsa dahil rayiç bedel olarak 3 milyon ile 7 milyon TL arasında fiyat öngördükleri binaya, emlakçılar 15 milyon TL’ye varan değerler biçmişti. Emlak sektörü binanın bugünkü değerini minimum 30 milyon TL olarak görüyor. Yeri için ise “Mükemmel bir konumda” yorumunu yapıyor. 2013 yılındaki komisyon raporunda bina için; “Gelecek yıllarda aynı merkezde emsal bir iş yerinin alınmasının çok zor olduğu” görüşü dikkat çekmişti. Bina satılırsa gelen kaynak nasıl kullanılacak? Satılmaz ise yıpranmalar giderilecek mi?

si bugün, İl Özel İdaresi’ne ait İstiklal Caddesi üzerindeki işhanının satışını görüşecek. Şehrin en işlek noktasında devasa bir boyuta sahip işhanı, yaklaşık 1350 m2 arsa üzerinde bodrum, zemin ve normal 5 kat olmak üzere, 7 kattan oluşuyor. Her katında ise 874 m2 kapalı alan bulunuyor. İşhanının satışı hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyon raporu bugün mecliste okunacak ve konu görüşülecek.

Satışı oy çokluğu ile reddedilmişti
Özel İdare İşhanı’nın satışı daha önceki yıllarda da gündeme gelmişti. İlk olarak 2010 yılında düşünülen satış gerçekleşmemişti. Sonrasında 2013 yılında Mart ayında gündeme gelip reddedilen, Nisan ayında dönemin Valisi Mustafa Yaman tarafından yeniden meclise gönderilen satış konusu ikinci kez oy çokluğuyla reddedilmişti. Dönemin CHP’li İl Genel Meclis Başkanı Behçet Şen, şahsi olarak bu satışı desteklediğini belirtmiş, AK Parti’li üyeler satış yönünde oy verirken, CHP’lilerin birçoğu red oyu kullanmıştı.
Ticaret Odası 7 milyon TL demişti
Özel İdare İşhanı’na 2013 yılında resmi kurumlar 3,5 milyon ile 5 milyon TL arasında fiyat biçmiş, emlakçılar ise 15 milyon TL’ye varan fiyat vermişti. İşhanı için o zaman görevli komisyonun çalışmasında; resmi devlet organlarının, odaların ve fiyat bildirmekle görevli kurumların verdiği rayiç bedel 3 milyon ile 7 milyon arasında seyretmişti. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Esnaf Sanatkar Odaları Birliği ve Ticaret Odası gibi kuruluşlardan görüş alınmıştı. Ancak resmi statüdeki kuruluşlardan en çok fiyatı arsa bedeli dahil 7 milyonu aşkın rakam ile Ticaret Sanayi Odası öngörmüştü.
İnşaat maliyeti 3 milyon TL idi
Özel İdare İşhanı’nda halen, çeşitli özel işletmeler, sivil toplum kuruluşları, dernekler gibi 30’u aşkın kiracı bulunuyor. 2013 yılında toplam kira geliri ise yıllık 360 bin TL idi. 1989 yılında inşa edilen binanın 2012 yılındaki yıpranma bedeli yüzde 24 ile 995 bin TL olarak belirtilmiş, inşaat maliyeti ise 3 milyon civarı açıklanmıştı.
2013 yılındaki görevli komisyon, işhanı ile ilgili hazırladığı raporda şu unsurları dile getirmişti:
Emsal bir işyeri alınabilir mi?
“Binanın ticari alanda yer aldığı, binadaki tüm ticari büroların bedellerinin piyasa koşullarına göre rayiç bedellerinin kendilerince bilinmediği, satış işleminde bunların dikkate alınması gerektiği, işyerlerinin tamamına yakının dolu olduğu, söz konusu binanın fiziki yapısının iyi durumda olduğu, 1 yılda elde edilen kira gelirinin küçümsenemeyecek bir rakam olduğu, kurum yetkililerinden alınan bilgilere göre kira tahsilatlarında herhangi bir sıkıntının çekilmediği, iş hanı binasının şehrin stratejik merkezinde yer aldığı, gelecek yıllarda aynı merkezde emsal bir iş yerinin alınmasının çok zor olduğu, iş hanı binasının artarak Özel İdaresine ekonomik katkı sağladığı, çeşitli kurumlardan alınan satışa emsal muhammen bedellerinin çok düşük kaldığı tespit edilmiştir.”
STK’lar da var
Ayrıca işhanında tahsisi yapılan yerlerden bazılarında, Kırklareli’nin tanıtımına, kamuoyunun sosyal, kültürel ve yaşamsal gelişimine yönelik çalışmalar yapan STK’ların olduğu, bu yapıların İl Özel İdaresi’nin görevlerinin yerine getirmelerine katkı sundukları da belirtilmişti. Bugün iş hanının satışı hakkında Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporunu görüşecek olan İl Genel Meclisi’nin nasıl bir karar vereceği merakla bekleniyor.
Özel sektör 30 milyon TL diyor
5 sene önce rayiç bedelinin 7 milyon TL ettiğine yönelik görüşlerin de olduğu bina için bugün görüştüğümüz birçok emlakçı minimum 30 milyon TL değer biçiyor ve “Orası mükemmel bir konumda” yorumunu yapıyor. Eğer bina satılırsa, alıcının yapıyı bakım onarımdan mı geçireceği, yoksa yıkıp yeniden mi yapacağı bilinmiyor. Eğer satış olmaz ise, binaya devlet tarafından bir bakım çalışması yapılır mı o da merak edilen diğer bir soru.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol