“El Ele Verelim ve Hep Beraber Tüm Engelleri Aşalım”

Kırklareli’nde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kırklareli Şubesi öncülüğünde tören düzenlendi. 3 Aralık Salı gerçekleşen etkinlik ilk olarak TSD Kırklareli Şubesi önünde çıkılıp ve Özgürlük ve Demokrasi Meydanında sona eren yürüyüş ile başladı. Sonrasında Atatürk Anıtına çelenk konuldu ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını yapan TSD Kırklareli Şube Başkanı Ercan Dinkler, “Değerli Gönül dostlarım; bizleri daha iyi anlayabilmeniz için empati kurmanızı bir gününüzü bizim nasıl? Yaşadığımızı düşünerek geçirmenizi dileriz. İşte o zaman engelli bireylerin ne gibi zorluklar çektiğini bu şartlarda yaşamanın ne kadar sıkıntılı geçtiğini anlayabilirsiniz” dedi.

3 Aralık Salı saat 12.00’da başlayan programda ilk olarak yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe ilimiz protokol ve STK mensupları ile vatandaşlar katıldı.
Özgürlük ve Demokrasi Meydanında devam eden törende ilk olarak Atatürk Anıtına Çelenk konulurken sonrasında saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı TSD Kırklareli Şube Başkanı Ercan Dinkler gerçekleştirdi.
“3 Aralık Dünya Engelliler günü kutlanacak veya
bayram yapılacak bir gün değil”
Dinkler konuşmasına; “3 Aralık Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunca 1992 yılının Mart ayında almış olduğu karar sonrası Uluslar arası Engelliler günü olarak ilan edilmiştir. 3 Aralık Dünya Engelliler günü kutlanacak veya bayram yapılacak bir gün değil, karşılaşılan sorunları gündeme getirileceği ve bunların çözümü için yapılabileceklerin ele alınacağı bir tarihtir. Ayrıca tüm Dünyada Engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının "tam ve diğer insanlara eşit ölçüde" sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak tüm dünyaya duyurulmuştur” diyerek sözlerine başladı. Engellilerin ülkemizde ve ilimizde yaşadığı sorunlardan bahseden Ercan Dinkler; “Sevgili Gönül dostlarım; Erişim ve Ulaşım alanında Genel ve Yerel yönetimler hala eksiklerini tamamen gidermiş değil. İstihdam hakkımız ise Tümüyle sözde kalıyor. Kamu da boş bulunan Engelli kadroları doldurulmuyor. Özel sektörde, Engelli kadro açıklarının kotası doldurulması sağlansa bile Engelli bireyin Engeline göre çalıştırılması yönünde Denetlemeler yapılmıyor. Evde bakım yardımı mevzuatı toplam gelir üzerinden yapılan hesapla binlerce aile evde bakmakta oldukları engelli bireylerine bakım aylıklarını alamaz oldu. Gelir tespitinde aileye giren gelirin asgari ücretin hesaplanmasında ki gibi tek sayılmasını 2022 Engelli aylığı ve Evde bakım aylığını insan onuruna yakışır bir yaşam için gerekli düzeye çıkarılmasını yasal haklarının düzenli olarak verilmesini Ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bizleri daha iyi anlayabilmeniz için empati kurmanızı bir gününüzü bizim nasıl? Yaşadığımızı düşünerek
geçirmenizi dileriz”
Dinkler şu sözlerle konuşmasını noktaladı; “Değerli Gönül dostlarım; bizleri daha iyi anlayabilmeniz için empati kurmanızı bir gününüzü bizim nasıl? Yaşadığımızı düşünerek geçirmenizi dileriz. İşte o zaman engelli bireylerin ne gibi zorluklar çektiğini bu şartlarda yaşamanın ne kadar sıkıntılı geçtiğini anlayabilirsiniz. Unutmayın ki her birey bir engelli adayıdır. Eğer ki bir gün bir şekilde başınıza gelirse çok geç olabilir. Onun için diyorum ki el ele verelim ve hep beraber tüm engelleri aşalım.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol