Ekmeği 10 Liradan Yiyeceğiz Gibi Duruyor

Edirne genelindeki ziraat odalarından oluşan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu geçtiğimiz gün buğday fiyatları gündemi ile Edirne’de toplandı. Toplantıda Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç da yerini aldı. Toplantı sonunda açıklanan ortak metinde astronomik şekilde artan girdi maliyetleri ile 1 KG danenin çiftçiye maliyetinin 6 lira olduğu ifade edilirken buğdayda taban fiyatın en az 8 lira 50 kuruş olması talep edildi. Açıklamada TMO’nun stok ve ithalat politikası da eleştirilirken, “Geçen yıl yapılan hatalar bu yıl tekrarlanmamalıdır” denildi. 

Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, buğday taban fiyatının en az 8,5 lira olmasını talep etti. Buğday hasadının başlamasına az bir süre kala Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, basın açıklaması yaparak bu yıl buğday taban fiyatının en az 8,5 lira olarak açıklanmasını istedi. Edirne Ziraat Odasında yapılan toplantının ardından il genelindeki oda başkanlarının ortak imzasıyla yayınlanan metinde dikkat çeken ifadelere yer verildi. Toplantıya, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel, Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, Meriç Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Türkkan, Enez Ziraat Odası Başkanı Recep Elmas katıldı. Metni Koordinasyon kurulu başkanı sıfatıyla İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan okudu.

“BİR DEKAR GÜBRE MALİYETİ
200 LİRADAN 850 LİRAYA ÇIKTI”

Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, dövizdeki dalgalanma, Rusya- Ukrayna savaşı ve değişen iklim koşulları nedeniyle tarımda girdi maliyetlerinde ciddi artış olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl 1 dekar buğday için 200 lira olarak ödenen gübre bedelinin bu yıl 850 lira olduğunu kaydeden Darcan, 1 kilo dane maliyetinin de 6 lira olduğunu ifade etti. Darcan, “İlaç fiyatlarındaki fiyat artışları ise %80 ile % 600 arasında değişmekle birlikte, buğday üretiminde geçen sezon 87 TL/da ilaç masrafı yapılırken bu yıl bu rakam 190 TL/da çıkmıştır. Bu kalemde ki maliyet artışımız %220 olmuştur. Diğer önemli girdimiz mazotta ki fiyat artışı ise %330 ile 7 TL den 23 TL çıkan mazotta olmuştur. Üretim sezonu boyunca yaptığımız tüm masrafları hesapladığımız zaman geçen yıl 867 TL/da maliyeti olan buğdayın bu yıl ki maliyeti maalesef ki %280 artışla 2.382 TL/da, 1 kg dane maliyetimizde 6 TL olmuştur” dedi.

“DIŞARI VERİLEN PARALAR BİZİM
ÇİFTÇİMİZE VERİLSE…”

Darcan, çiftçinin kara gün dostu Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hasat yaklaşırken buğday ithalatı için ihale açmasının üzücü olduğunu söyledi. Darcan, “Çiftçinin Kara gün dostu TMO 29/04/2022 tarihinde buğday hasadının yaklaştığı zamanda 480 bin ton buğday ithalat ihalesi açmıştır. Buğdaylar 17 Mayıs-10 Ağustos tarihleri arasında yani tam hasat ortasında ülkeye gelecekti ki Hindistan ihracatı durdurdu. Yapılan bu ihale kendi çiftçimizi yok saymaktır, yüksek girdiler ile kendi ülkesi ve yurttaşı için gece gündüz üretim yapan çiftçimiz için fiyat kırmaktır ve yurt dışından buğdayı navlunla birlikte 8.500 liraya getirerek başka ülke çiftçisini desteklemek demektir. TMO bu yıl geçen yıl yaptığı hataları tekrar yapmamalıdır. Geçen yıl verilen fiyat özel sektör fiyatlarının altında kaldığı için TMO yeterli stok yapamadı ve stoklarını yurt dışından ithalat yaparak piyasayı dengelemek durumunda kaldı. Geçen yıl Kendi çiftçisinden tonu 2.250 TL buğday alırken yurtdışından tonu 5 bin 700 lira ile 6 bin 500 lira arasından buğday ithal etti. Dışarı verilen bu paralar biz çiftçimize verilse tarımsal üretim konusunda bugün çok daha başka noktalarda olurduk” dedi. Darcan, çiftçinin buğday ekebilmesi için taban fiyatın iyi bir rakam olarak açıklanması gerektiğini kaydetti. Darcan, “Hububat taban fiyatı belirlenirken; girdi maliyetleri, dünya piyasaları ve çiftçi refahı dikkate alınarak açıklanmazsa sorunlar daha da ağırlaşır. Çiftçiyi tarımda tutmanın yolu onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikasıdır. Kuru tarım yapılan bölgelerde verimlerin yüksek olmayacağı göz önüne alınarak en az 8.5 TL/kg civarında taban fiyat açıklanmasını talep ediyoruz” ifadelerimi kullandı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. kaç liradan bir yana 27 Mayıs 2022 Cuma 13:30:56

    Ekmek bulunamayacak günlere doğru gidiliyor bu bunaklık sürdükçe ağzı var dili yok kaldıkça