Eğitimcilerden yemek uyarısı

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Kırklareli İl Başkanı Emrah Mutluer, taşımalı eğitim öğrencilerine verilen öğlen yemeği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kişi başı 1,5 TL’ye verilen yemeğin sorgulanması gerektiğini ifade eden Mutluer, bu rakamın gerçekçi olmadığını ileri sürdü.

Kırklar Haber

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Kırklareli İl Başkanı Emrah Mutluer’den taşımalı eğitim öğrencilerine verilen öğlen yemeği ile ilgili oldukça önemli bir uyarı geldi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Taşımalı Eğitim ile ilgili son zamanlarda ciddi değişikliklere gittiğini belirten Mutluer, bu değişikliklerin birçoğunun servislerle ilgili olduğunu, yapılan değişiklikleri desteklediklerini kaydetti.
Yaşanan kazalar sonucu yapılan bu değişikliklerin yanında yemek fiyatları ile ilgili rakamlara dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Mutluer, “Şimdi sizlere soruyoruz.Bugünün şartlarında 1.5TL’ye nerede yemek yiyebilirsiniz ve ne yiyebilirsiniz?Şaşırdınız mı?Şaka değil bu, gerçek. Maalesef taşımalı da olsa en değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza öğlen verilecek yemek hizmetinin kişi başı ücreti bu.Tutar, kimi illerde 3,5 TL, kimi illerde 5,5 TL, kimi illerde 6 TL. Kimi iller ise, öğretmenevlerinden yararlanarak taşımalı öğrencilerimize yemek hizmeti sunuyor.İkinci soru şu?6 TL’ye siz nerede yiyebilirsiniz ve ne yiyebilirsiniz?1,5 TL’ye ne yiyebilirseniz onun tam 4 katı fazla yemek yiyebilirsiniz. (Bu da pek mümkün değil ama neyse)Milli Eğitim Bakanlığı taşımalı eğitim için yemek ihalesi yapar. Kamu İhale Kanununa göre yapılan ihaleye katılmak isteyen firmalar gelir, fiyat verir ve kişi başı en az fiyat teklifi veren firma, yemek ihalesini kazanır.İyi de bu ihale yapılırken hiç mi gerçekçi olunmaz? Hiç mi sorulmaz? 1.5, 3.5 ya da 6 TL’ye geleceğimizin teminatı öğrencilerimize ne yedirirler?
Ya da bir başka soru soralım? 1.5 TL’ye öğrenciler yesin diye yapılan ihalenin yemeklerinden, ihale komisyon üyeleri, il ve ilçe milli eğitim müdürleri her gün yer mi?” diye sordu.
Öneri yaptı.Mutluer, yemek ihalelerinin daha sağlıklı yapılabilmesi içinde bazı önerilerde bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı’nınyemek ihalesinde il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerini gerçekçi olmaları konusunda uyarması ve yeterli ödeneği göndermesi gerektiğini belirten Mutluer, şu önerilerde bulundu;
“İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde kurulu olan ihale komisyonları gerçekçi bir analiz yaparak teklif edilen ücrete kaliteli yemek yapılıp yapılamayacağına göre değerlendirme yapmalıdır.
Taşımalı eğitim yapılan okul müdürleri, ilgili yönetmelikte yer aldığı şekliyle düzenli olarak beyan edilen listedeki yemeklerin gelip gelmediğini, yeteri kadar doyurucu olup olmadığını ve diğer hususları dikkate olarak kontrol etmelidir.
Taşımalı öğrencilere yemek hizmetinin verildiği yerde nöbetçi olan öğretmenler, oldukça titiz davranmalı ve en ufak bir aksiliği ya da eksikliği tutanak altına alıp okul idaresine bildirmelidir.
Yemek servisinde sağlık açısından metal tabldot kullanılması zorunlu tutulmalı, yemekler sürekli olarak kontrol edilmelidir.
İhale komisyonları ve il ilçe milli eğitim müdürleri, ihaleyi alan firma ile ilgili tutulan tutanaklarda, sanki ihaleye girmeye zorlanmış gibi, o paraya bu kadar yemek yapılır savunmasına itibar etmemeli, kendilerinin asli görevinin ihaleyi alan firmaya acıyıp affetmek olmadığı, öğrencilerimize kaliteli yemek yedirmek olduğu hatırlatılmalıdır. Taşımalı öğrencilerden, belirli aralıklarla e-okulda açılacak bir modül aracılığıylataşımalı servis ve taşımalı yemek uygulamasından memnun olup olmadığı ile ilgili memnuniyet anketi yapılmalı, çıkan sonuca göre işlem yapılmalıdır.Çocuklarımıza kimsenin kalitesiz ve ne olduğu belirsiz olacak yemek yedirmeye hakkı yoktur.
Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatı ve taşra teşkilatı yöneticilerini özellikle bu konuda çok dikkatli olmaya çağırıyor, yaşanacak olumsuz durumlarda sorumlu olacaklarını hatırlatıyoruz.
Lider Eğitimci Yazarlar Derneği olarak bizler, tüm illerden gelen bilgiler ışığında, yetkilileri anında uyaracağız ve yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmek adına kamuoyunu aydınlatma görevini yerine getirmeye devam edeceğiz.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol