Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilkler peş peşe geliyor

Kırklareli Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi olması ile birlikte ilkler peş peşe gelmeye başladı. Bünyesinde birçok yeni birim açılan Hastanede cerrahi alanda yapılan ameliyatlar da dikkat çekiyor. Geçen hafta ilk kez açık kalp ameliyatını başarı ile gerçekleştiren Hastane bu kez de bir çocuk hastaya kapalı (laparoskopik) böbrek ameliyatı gerçekleştirdi. Birçok tedavi ve ameliyat için geçmiş yıllarda şehir dışına çıkmak zorunda kalan Kırklarelililer ise artık yaşadıkları şehirde tedavi olabilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Kırklareli Eğitim ve Araştırma hastanesinde ilk kez bir çocuk hastaya kapalı (laparoskopik) böbrek ameliyatı gerçekleştirildi. Vezikoüreteral reflü (VUR) hastalığı nedeniyle sol böbreği çalışamaz hale gelen hastaya Üroloji Kliniği doktorlarından Prof. Dr. Ahmet Rüknettin Aslan ve Doç. Dr. Alkan Çubuk tarafından laparoskopik nefrektomi (kapalı böbrek) ameliyatı yapıldı. Geleneksel açık cerrahideki büyük kesilerin yerine laparoskopide karın boşluğuna iletilen kamera ve çalışma aletleriyle ameliyat yapılıyor. Kapalı ameliyat ile hastaların daha az ağrıları olurken, ameliyatın sonuçları daha başarılı gerçekleşerek hasta çok kısa sürelerde taburcu edilebiliyor. Yetişkinlerde neredeyse rutin olarak uygulanan bu metod çocuk hastalarda hala çoğu merkezde rutin olarak uygulanamıyor. Anestezi ve cerrahi ekibin tecrübesi ve yeterliği ameliyat başarısı için en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Ameliyatta anestezi takibi anestezi doktorları Uzm Dr. Mine Ergi Ocak ile Uzm Dr. Rukiye Doğan Çakıer ve ameliyathane ekibi tarafından başarıyla sürdürüldü.
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden konuya ilişkin yapılan bilgilendirmede; “Vezikoüreteral reflü hastalığı idrarın mesaneden böbreğe geri kaçmasıdır. Anne karnında bebeğin böbreklerinde genişleme ya da çocukluk döneminde sık tekrarlayan ateşli idrar yolu enfeksiyonlarıyla kendini göstermektedir. Kaçağın şiddetine göre antibiyotik tedavileri , endoskopik enjeksiyonlar ya da idrar kanalıyla mesane arasına yeniden anostomozlar yapılmaktadır. Tedavi edilememiş vakalara böbrek fonksiyon kaybına yol açmaktadır. Tanı ve tedavisi için çocuk ürolojisi uzmanı takibi gerekmektedir. Hastanemizde bu işlemlerin tüm aşamalarında hastalarımıza yardımcı olabilecek insan ve ekipman kalitesine sahiptir” denildi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. tıbbiye özgür olsa 26 Ağustos 2022 Cuma 13:06:38

    İnsan ve sağlığını hiçe sayan kendi sağlıkları için yapmadıkları kalmayan takunyalı parazitler her yolla halkın sağlığına tıbbiyenin gelişimine ket vurmasalar türk doktorları daha ne görülmediklere imzalar atacaklar