Eğitim sorunları masaya yatırıldı

Bağımsız Eğitim Sen Genel Merkez Basın ve Sosyal İşler Sekreteri Hakan Tıraşçı, Cevahir Cafe’de Vatan Partisi Kırklareli İl Yönetimi ile bir araya geldi. İade-i ziyaretten için bir araya gelen taraflar, ülke gündemi ve eğitim sistemini ele aldı.

Vatan Partisi Kırklareli İl Yönetimi ile iadeyi ziyaret için bir araya gelen Bağımsız Eğitim Sen Genel Merkez Basın ve Sosyal İşler Sekreteri Hakan Tıraşçı, eğitim sisteminde gözlemlediği aksaklıkları ifade etti. 13 Ekim 2017 Cuma günü saat 15.00’da gerçekleşen görüşmede Tıraşçı, “Sayın Vatan Partisi Kırklareli İl Başkanı Halil Göçen ve İl Yönetim Kuruluna yapmış oldukları iade-i ziyaretten dolayı Bağımsız Eğitim Sen adına Genel Merkez Yöneticisi olarak şükranlarımızı sunuyorum. Çok teşekkür ediyorum. Gündem hakkında fikir alışverişinde bulunacak olmanın memnuniyetini bildiriyorum” sözlerini dile getirdi.
“Eğitim sistemi çok sık değişiyor”
Eğitim sisteminin değişimini eleştiren Tıraşçı, “Ülke gündeminin çok sık değiştiği fakat biz eğitimcilerin gündeminin eğitim olduğunu bildirmek istiyorum. 2017-2018 Eğitim -Öğretim yılına bir kaos ortamında girildiğini söyleyebiliriz. Hareket halindeki bir aracın şoförü nasıl değiştirilemez ise müfredat değişiklikleri nasıl kademeli olarak uygulanıyor ise sınav sistemlerinde de aynı özenin gösterilmesi gerektiği inancını taşıyoruz” dedi.
“Eğitim ile ilgili sorunları
kısaca başlık altında sıralayacak olursak…”
Eğitimde gözlemledikleri aksaklıkları dile getiren Tıraşçı, açıklamasına şöyle devam etti; “Okulların Temizlik işleri”
“Yeni eğitim-öğretim yılı başlayalı yaklaşık dört hafta olmasına rağmen birçok okulda temizlik görevlisi ya yok ya da yetersizdir. Öğrencilerimize istenilen hijyen eğitim olanağını ne kadar sağlayabiliyoruz?”
“Öğrenci servisleri”
“Özel okullar dahil yaşananlardan ders çıkarmamız gerekirken, gerekli dersi almış olduğumuzu düşünemiyorum. Servis araçlarının bir kısmı ya hostessiz yada yeterli koltuk yok. Müfredat programları: Müfredat programları yenerli dönüt alınmadan değişikliğe uğrayabiliyor”
“Yönetici atama”
“Yönetici atama yönetmeliğinde liyakat 'a önem verilmesi gerektiğini, Yönetmelikteki Öğretmen olarak atanabilme ve aylık karşılığı dersi olma şartındaki ve bağlacı Rehberlik Araştırma Merkezlerinin, Fen ve Sosyal Bilimler Liselerinin asil değil vekil yöneticiler ile yönetilmesini, bununda uzun soluklu stratejik bir yönetim anlayışını engellediğini belirtmek istiyoruz.
Öğretmen atama ve tayin: Hiçbir mesleğin ücretlisi, vekili olmaz iken öğretmenliğin ücretlisi, sözleşmelisi var. Bu da aile bütünlüklerinde sıkıntılara yol açmaktadır”
“Okulların fiziki yapısı”
“Eski okul binalarının Engelli öğrencilerin eğitim-öğretimlerini rahatça yapabilmelerini sağlayacak şekle getirilmesi gerektiği ve okul tuvaletlerinin engelli öğrencilerin rahatça kullanımına uygun hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Okulların Sivil savunma ve iş güvenliğine uygun olması gerektiğini düşünüyoruz”
“Özel okullar”
“Özel okulların iyi kâr getiren rant kapısı olmaktan kurtarılması gerektiğini düşünüyoruz. Özel okullardan öğrenci hizmetini almadan ilk ayda eğitim ücretini ödemiş oluyor ve gelecek eğitim öğretim ücretinin yarısı bile ödeniyor. Özel okullara verilen destek ücreti devlet okullarına aktarılmış olsa devlet okullarındaki yöneticiler çarkı nasıl döndürebiliriz diye kara kara düşünmezler”
“Güvenlik”
“Okullarımız artık güvenlik görevlilerine kavuşturulmalıdır. Öğretmen ve yöneticiler ile güvenlik işlerinin yürütülmesinin sakıncalı olduğunu belirtmek istiyoruz. Sözlerimi Mustafa Kemal Atatürk'ün özdeyişini hatırlatarak bitirmek istiyorum. ‘Öğretmenler gelecek nesiller sizlerin eseri olacaktır’ Eğitim sistemimizi bozuk radyo misali lütfen kurcalamayalım. Cılız da olsa lütfen çalsın onarımı için alanında yetkili olan servisi çağıralım. Kararı yetkili servis versin. Bu servis kim mi diyeceksiniz? Tabi ki en doğal olarak maaşını ödediğiniz kıymetli öğretmenlerimizdir. Eğitim şurasının geniş katılımlı paydaşlar ile yapılarak sürdürülebilir Milli Eğitim politikalarının Milli birlik seferberlik ruhu ile oluşturulması gerektiğine inanıyoruz”
“Sendikalar içerisinde
birliktelik yok”
Eğitim alanında görev yapanların sendikalaşması gerektiğini ifade eden Vatan Partisi MKK Üyesi Erdal Demirkıran, yeteri kadar örgütlenmenin olmadığının altını çizerek, “Eğitimde yeteri kadar sendikalar içerisinde bir birliktelik yok. Biz önümüzdeki günlerde Kırklareli’nde müfredatta yapılan değişiklik ile ilgili sendikalarımı bir araya getirip bir kurultay gerçekleştireceğiz. Bu konuları tartışıp nasıl çözüm buluruz diye görüşeceğiz. Her sendikanın farklı farklı şikayetleri var. Bu farklı şikayetleri birlikte nasıl çözeriz. Bunları tartışmayı planlıyoruz” sözlerini dile getirdi.
“Sendikalarımız ile bir araya
geleceğiz”
Kırklareli’nde sendikalar ile bir araya gelinecek etkinlik düzenleneceğini ifade eden Demirkıran, farklı görüşlerde olan tarafların da bir araya gelerek ortak şikayetler için fikir beyan etmesi gerektiğini dile getirerek, “Sendikalarımızı, şubelerimizi bir araya getirip farklılıkları olsa bile biz diyoruz ki her çalışan kendine en yakın gördüğü bir sendikada örgütlenmeli. Örgütsüz eğitimci kalmamalı. Maalesef birçok yerde yeteri kadar örgütlü değiliz. Örgütlü olan kadar örgütsüz olanlar var. Biz Vatan Partisi bu çağrıyı yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde de burada bir konferans, kurultay gibi planlarımız var. Bu konuları tartışmamız lazım” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol