Edirne Sümbülü Kayıplara Karıştı

Doğa ve Kültür Varlıkları Derneği (DOKU) Başkanı Göksal Çidem, türü tehdit altındaki bitkiler arasında yer alan ve 1988 yılında Edirne’de keşfedilerek tanıtılan Edirne Sümbülü (Bellevalia Edirnensis)’in bugün dünyada 7’si Türkiye’de 1’i Yunanistan’da olmak üzere yalnızca 8 bölgede görüldüğünü, ancak Edirne Sümbülleri’nin görüldüğü yerlerden olan Kırklareli’nde bu yıl gözlem yapamadıklarını belirtti. Çidem, Edirne Sümbülü’nün Kırklareli’nin Pehlivanköy İlçesi’nde yetiştiği bölgenin kilitli parke taşı ile kaplı olduğunu gördüklerini söyledi. 

Doğa ve Kültür Varlıkları Derneği (DOKU) Başkanı Göksal Çidem, önceki gün Pehlivanköy’de bazı incelemelerde bulunduklarını, Ergene Nehri’nin mevcut halinin devam ettiğini ancak bölgede yetişen endemik türlerden Edirne Sümbülünü gözlemleyemediklerini söyledi. 
Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerince 1988 yılında keşfedilerek dünyaya tanıtılan endemik bitki türlerinden olan Edirne Sümbülü bilimsel adıyla Bellevalia Edirnensis dünyada yalnızca 8 bölgede bulunuyor. Bu bölgelerden 7’si Türkiye, 1’i ise Yunanistan’da. Türkiye’de bulunan 7 bölgeden 1’i de Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesi olarak biliniyor. Bölgede incelemelerde bulunan Doğa ve Kültür Varlıkları Derneği (DOKU) Başkanı Göksal Çidem önceki gün Edirne Sümbülü’nün yetiştiği bölgenin taşla kaplı olduğunu gördüklerini bildirdi. Bir açıklama yapan Çidem, “Edirne Sümbüllerini göremedik. Taş altında kalmışlar. Balkan endemik türü olan Sümbülün Edirne’de 6 lokasyon, Kırklareli’nde 1 lokasyon ve Yunanistan’da bir lokasyon olmak üzere dünyada toplam 8 lokalitede kaydı var. Çok az yerde olan popülasyonun Kırklareli Pehlivanköy de bulunan alanı hafriyat sahasına dönmüş, yazık” dedi.
Bölgedeki durumu çektiği fotoğraflarla da belgeleyen Çidem, Edirne Sümbülünün yetiştiği bölgenin kilitli parke taşlarının döküldüğü bir alana dönüştüğünü, türü tehdit altındaki bitkiler arasında yer alan Edirne Sümbüllerini görmeyi beklerken hafriyat sahası ile karşılaştıklarını ifade etti. Konu hakkında Belediye ile de görüşerek bilgi almak istediklerini belirten Çidem, ancak Belediyenin Bayram dolayısıyla kapalı olması nedeniyle görüşmede bulunamadıklarını dile getirdi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol