Edirne -Kırklareli Yolu ÇED sürecinde

Edirne Havsa Ayrımı Kırklareli Devlet Yolu ya da halk arasındaki bilinen adı ile Edirne -Kırklareli Yolu için ÇED süreci başladı. Yıllardır yapımı bölüm bölüm devam eden yol için Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 14 Kasım’da bir duyuru yaparak ÇED süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebileceği kaydedildi.

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kırklareli Merkez İlçe Pafta: E1- d2, d3, c1, c2 ve E18-d1, d2 mevkiinde Karayolları 1.Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan (Edirne-Havsa) Ayrımı Kırklareli Devlet Yolu projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan ÇED Başvuru Dosyası’nın incelendiğini ve uygun bulunarak projeye ilişkin ÇED Sürecinin başladığını duyurdu. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerin Kırklareli Valiliğine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebileceğini kaydedildi.
Projenin Teknik Olmayan Özeti
Proje ile, Karayolları 1.Bölge Müdürlüğü tarafından, Kırklareli İli, Merkez İlçesi ile
Edirne İli Havsa ve Merkez İlçeleri sınırlarında “(Edirne-Havsa) Ayr.–Kırklareli Devlet
Yolu (Km=0+000.00-47+510.608 Arası)” yapılması planlanmaktadır.
Faaliyet Edirne-Havsa Ayrımı – Kırklareli Yolu Km (Kilometre):0+000.000- 47+510.608 Arası Kesiminde Toprak İşleri, Sanat Yapıları, Üstyapı ve Köprü Yapım İşi çalışmasını kapsamaktadır.
Söz konusu proje Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılı yatırım programında 2016E040400 proje numarası ve Edirne-Havsa Ayrımı – Kırklareli Yolu adıyla yer almaktadır. Faaliyeti kapsamında mevcut 2x1 ölçülerinde olan D020 Edirne-Kırklareli devlet yolunun 2x2 ölçülerine çıkarılması, köprü inşaatı ve çeşitli yol sanat yapılarının yapılması planlanmıştır. Yol güzergahının Km:0+000,00- 26+145,88 arası (26.145,88 metresi (m.) Kırklareli il sınırında; Km:26+145,88-47+510,608 arası (21.364,728 m.’si) Edirne il sınırları içerisindedir.
Projenin toplam uzunluğu 47.510,608 m.’dir. Projelendirilen yol iki şeritli ve iki yönlü (2 x 2) platform genişliği de toplam 26 m. olarak planlanmıştır. İnşaat çalışmaları bazı kesimlerde eski güzergah üzerinden geçmekte ve 2x2 olacak şekilde inşa edilecektir. Bazı kesimlerde ise eski güzergahtan ayrılarak yeni inşa edilecek 2x2 ölçülü yol inşa edilecektir.
Güzergah üzerinde tarım ve mera alanları bulunmaktadır. Yapılacak kamulaştırma planları doğrultusunda söz konusu güzergâh boyunca kamulaştırma çalışmaları Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında 1 adet şantiye alanı belirlenmiş ve Ek-3 ve Ek-4’ te gösterilmiştir.
Yol güzergahında iş makinaları ile kazı ve dolgu çalışmaları yapılacak olup, patlatmalı kazı yapılması planlanmamaktadır.
Temel-alt temel-asfalt ihtiyacı, Karayolları 1.Bölge Müdürlüğü’nün açacağı ihaleyi kazanacak yüklenici firma tarafından bölgede belirlenecek mevcut ruhsatlı ve izinli Ocak, Kırma Eleme Tesisi, Plentmiks Tesisi ve Asfalt Plent Tesisi’nden karşılanacaktır.
Yeni yol güzergah üzerinde 23 adet hemzemin kavşak, 79 adet sanat yapısı (büz, hayvan geçişi, tarla geçişi vb.), 7 adet köprü yer alacaktır. Köprü, kavşak ve sanat yapılarına ait liste Tablo I.a.1.’ de verilmiş olup Ek-3 ve Ek-4’ te gösterilmiştir. Söz konusu proje kapsamında yaklaşık 47,51 km (47.510,608 m)’lik yol yapımı esnasında, mevcut uygulamalara bakıldığında kademe kademe yapım çalışmaları ile güzergahın tamamlanarak zamandan tasarruf edileceği görülmüştür. Dolayısıyla, bu faaliyetten kaynaklanacak kazı ve dolgu çalışmaları için 500 m.’lik birim alan kabul edilmiş olup 95 noktada (47.510,608 m / 500 m) yolun hemen kenarında geçici hafriyat depolaması yapılacaktır. ÇED Olumlu kararı alındıktan sonra Edirne iil sınırlarında Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün; Kırklareli il sınırlarında ise Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün uygun bulacağı alanlarda geçici hafriyat depolaması gerçekleştirilecek olup, belirlenen alanlarda depolama yapılmadan önce gerekli izin ve bilgilendirmeler yapılacaktır.
Proje konusu karayolu güzergâhının inşaat aşamasında ortalama 80 kişinin çalışması planlanmaktadır. Projenin işletme aşamasında ise herhangi bir personel çalışmayacaktır.
İdari ve teknik personelin günlük ihtiyaçları yüklenici firmanın oluşturacağı şantiye alanında karşılanacak olup; inşaat sırasında çalışacak işçilerin yemek ihtiyaçları yemek firmalarından hazır olarak temin edilecektir. Proje kapsamında 1 adet şantiye alanı belirlenmiş ve Ek-3 ve Ek-4’ te gösterilmiştir.
Proje inşaatının 3 yılda tamamlanması planlanmıştır. Proje ömrü ise, yol projesi için genel bakış açısıyla 20 yıldır. Bu süre zarfında bakım çalışmaları faaliyetin ömrünü uzatacaktır.
Söz konusu yol projesi Kırklareli ve Edirne il sınırları içerisinde kalmaktadır. Yol güzergahının 1’er km. sağ ve sol sahilinde oluşturulan “Etki Alanı İnceleme Koridoru” boyunca Kırklareli İline bağlı Kocahıdır, Ürünlü, İnece ve Karahıdır köyleri; Edirne İline bağlı Hasköy, Söğütlüdere, İskender ve Sazlıdere köyleri yer alır.
Bu koridor içerisinde tarım alanları yoğunluk göstermektedir. Bunun haricinde Ek-9’ da verilen uydu görüntüsünde görüleceği üzere mera ve orman arazileri de yer almaktadır. İnşaat aşamasında tarım ve mera arazilerinde faaliyet yürütülecek olup; orman vasıflı arazilerde çalışma olmayacaktır. Kırklareli ve Edirne illerindeki hızlı büyüme, bölgede standardı yüksek yol ihtiyacına sebep olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı projenin gerçekleştirilmesi bölge için yüksek önem taşımaktadır.
ÇED Başvuru Dosyası; planlanan proje kapsamında olabilecek çevresel etkileri belirleyerek, bu etkileri azaltmak için alınacak tedbir ve önlemleri belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol