Eczaneler Değişiyor, Toplum Sağlığı Gelişiyor

40. Bölge Kırklareli Eczacı Odası 14 Mayıs 2016 Cumartesi günü saat 10.30'da gerçekleştirdiği çelenk töreni ile Bilimsel Eczacılığın 177. yılını kutladı.
14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü dolayısıyla Vilayet Meydanı'nda gerçekleştirilen çelenk törenine 40. Bölge Kırklareli Eczacı Odası Başkanı Eczacı Aysu Gerenli'nin beraberinde çok sayıda eczacı ve vatandaş katılım gösterdi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, çelenk sunumun ardından Oda Başkanı Gerenli'nin basın açıklaması ile devam etti. Gerenli, söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Oda Başkanı Gerenli terörü lanetledi
"Maalesef, Hakkâri'de 6 asker ve iki pilotumuzun şehit olduğu haberiyle güne başladık. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Terörü lanetliyor, insanların sağlık, barış ve huzur içinde yaşadığı bir ülke isteğimizi yineliyoruz. 13 Mayıs aynı zamanda Soma katliamının da yıldönümü. Yer altında hayatını kaybeden 301 madencimiz için hala yüreğimiz yanıyor. Para insan canından değerli görülmeye devam ettikçe bu katliamlar da sürecek.
Her zaman hastalarımızın yanındayız
Bizler, hastaların 24 saat, kesintisiz ve ücretsiz olarak ulaşabildiği, pek çok alanda sağlık danışmanlığı veren, ama her şeyden önce ilacın uzmanı olan kişileriz. Her zaman hastalarımızın yanındayız. Eczacılar olarak çok yönlü bir değişim rüzgârının içinden geçiyoruz. Bir yandan sağlık sistemi son sürat değişiyor. Diğer taraftansa eczacılık hizmetleri tüm dünyada ve ülkemizde de çeşitleniyor, eczacılara gerek kamu gerekse meslek etiği ve uluslararası düzenlemeler yeni roller yüklüyor. Bizler, bütün amacı eczacılık yapmak, bilimsel temelli mesleğimizi daha iyi yapmak olan insanlar olarak; bütün bu değişime adapte olmakla yetinmeyip değişimin öncüsü olmak için çalışıyoruz. Ancak, sizlerin de yakından takip ettiği üzere, sıklıkla ekonomik bariyerlere takılıyor, bazen de geçemiyoruz.
"Çalışma koşulları iyileştirilmeli"
İlaç hizmetlerinin sürdürülebilirliği, sağlıkta güvenin simgesi eczanelerimizin varlıklarının ve yaygınlıklarının sürekliliği ve ülkemiz için ciddi bir istihdam alanın korunabilmesi adına;
- Verimli ve düzgün çalışan bir provizyon sisteminin kurulması artık bir zorunluluktur.
- Hekimler ve diş hekimleri için 14 Mart'ta verilen 5510 Sayılı Kanun'un "Fiili Hizmet Süresi Zammı" başlıklı 40. Maddesinin İkinci Fıkrası kapsamına alınma müjdesine kamu eczacılarının da dâhil edilmesini bekliyoruz. Kamu eczacılarının özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda da mutlaka bir girişim yapılmalıdır.
- İlaç şirketlerinin eczane üzerinden verdiği ıskontolardan doğan zararın SGK ile ilaç firmaları arasında çözümlenmesi çok geç kalınmış bir meseledir. Eczacı ilaç şirketinin SGK'ya olan borcunu ödemek zorunda değildir. Bu zararların bir an önce telafi edilmesi ve bir daha böyle bir uygulamanın olmaması için önlem alınması gerekmektedir.
Artık yeni eczacılık fakültesi açılmamalı; varolanların kontenjanları yeniden gözden geçirilmeli ve azaltılmalıdır. Bundan sonra on yıllık dönemlerde eczacı ihtiyacı değerlendirilerek fakülte açılması ya da kontenjanların artırılması değerlendirilmelidir.
Diğer yandan yeni Eczacılık Fakültelerinin öğretim elemanı açığı ve teknik altyapı eksiklikleri bir an önce giderilmelidir. Özellikle öğretim elemanı istihdamında eczacılar gözetilmelidir.
Değerli Basın Mensupları, sizlerin aracılığıyla tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü'nü tekrar kutluyor, hastalarımıza bize güvendikleri için teşekkür ediyoruz."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol