EVET O TRAKYALI BIR KÖLE IDI

6/-7 yil önce Ergin Kalinoglu ve Kemal Gürsoy'un Çorlu'da çikardiklari "TRAKYA 2000" Gazetesinde yazmistim. Roma Imparatorlugunu temellerinden sarsan SPARTAKÜS'ün Trakyali bir köle oldugunu söylemistim. Aslinda kitap okuyanlar, filmini seyredenler Spartaküs'ün Trakyali bir köle oldugunu biliyorlardi. Biz onu, o zaman biraz daha ayrintili anlatmaya, bazi kalin çizgilerle Trakya'nin neresinden oldugunu belirtmeye çalismistik. Bu konuda geçenlerde Tekirdag Yeni Inan Gazetesinde (ki bende orada yaziyorum) Ingilizce okutman Ibrahim Uzun bu konuya dokunan bir yazi yazdi. "TRAKYALI BIR KAHRAMAN "SPARTAKÜS" dedi.
Romalilar zamaninda Trakya, Bulgar, Yunan ve bugünkü Türkiye Trakyasindan olusan bir cografya bölgesi idi. Vize merkez olmak üzere Trakya, Roma Devleti'nin bir eyaleti idi. Burada Traklar yasiyordu. Ancak Traklar çesitli gruplar ve kabileler halindeydiler. "Gruplar ve kabileler içerisinde en kalabalik olan ise Trakyalilardi. Onlarin sefi de Spartaküs'tü.
Spartaküs’ün Bulgaristan Trakyasi’nda dogdugunu söyleyenler varsa da Türkiye’nin ilk parti Kadin Genel Baskani olan Doç. Dr. Behice Boran onun Türkiye Trakyasi’nin, muhtemelen Kirklareli’nin bir yerinde, Pinarhisar veya Vize’de dogmus olabilecegini söylemistir.
Spartaküs bir çobandir. Esir pazarinda satilmis bir köledir. Roma ordusunda askerlik yapmistir. Bu sira Roma’nin bir Köle Devleti oldugunu, esir pazarlari kurup yoksul ve topraksiz insanlari köle gibi çalistirdigini, sattiklarini görüp yasamistir. Bu durum onda yoksullari koruma, köleleri kollama duygusunu yaratmistir. Zaman içerisinde "Esirlerin Kurtaricisi", "Mutsuzlarin Önderi" konumuna gelmis, kölelerin önüne düserek Roma'nin üzerine yürümüstür. Spartaküs'ün özgürlük savasi için hazirlandigi siralarda Isa yasiyordu. Isa peygamber de bir köleydi. Kisa ömründe ayagina hiçbir sey giyme imkâni bulamamis bir yoksuldu. Babasi marangozdu. Nasirali idi. Spartaküs bunlari biliyordu. Gerçi Roma'nin Köle Düzeni'ne karsi birkaç girisim olmustu ama Spartaküs kadar etkili, Roma'yi temellerinden sarsici olmamisti. Spartaküs savasan kölelerin, esirlerin, topraksizlarin, yoksullarin önderiydi.
Spartaküs bir gladyatör olarak yetisti. Yani Romali soylularin ölümlerinden sonra düzenlenen dövüs sporcusuydu. Isa'nin dogumundan yüzyil önce arenalarda halkin katilimiyla yapilan bir tür eglenceydi. Spartaküs bunun okuluna gitmis, egitim almisti. Bu dövüsmeler ölümüne olurdu. Bir dövüs eglencesinde Spartaküs Afrikali Gladyatör'e yenilmis, gelenek icabi öldürülmesi gerekirken, Afrikali öldürmeyi reddetmis, Spartaküs bu sayede özgür olmustur. Serbest kaldiktan sonra basina geçtigi köle askerleri Romali askerlerin üstüne sürmüs ve ilk zaferini kazanmistir. Fakat sonunda yenilmistir.
O sirada Roma çok zor durumdadir. Siyasi, ekonomik ve askeri sikintilar yasanmaktadir. Roma, Anadolu'da savas halindedir. Spartaküs de Roma'ya karsi kahramanca savasmistir. Spartaküs'ün savasinda DEVRIM yapmak yoktur. Hedefi yoksullarin, topraksizlarin, esirlerin serbest kalmasidir. Ancak Spartaküs bunu basaramamis, Roma'ya yenilmistir. Kilici havada iken, yere düsmüstür. Fakat geride kalan askerlerinin tümü birer SPARTAKÜS olduklarini ilan etmislerdir. Spartaküs'ten geriye ÖZGÜRLÜK ZAFERI kalmistir. Insan özgür olmak, özgür düsünmek için mücadele etmelidir. Spartaküs'ün bu mesaji esir ve köle insanlar arasinda baskici yönetimlere karsi slogan olmustur. Spartaküs efsanesi filmlere yansimis, bir çok geri ülkede hareketlenmeler bu isim altinda düzenlenmistir.
Spartaküs üzerine birçok film yapilmis, birçok kitap yazilmistir. Bana göre bu Trakyali Köle'yi en iyi anlatan Fransiz yazar Arthur Köestler olmustur. Bilindigi üzere Arthur Köestler'in ünlü ve çok okunan bir kitabi da "ONÜÇÜNCÜ KABILE" dir. Bu Trakyali Köleyi Arthur Köestler'den okuyun derim. 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Spartagus peygamber olabilirmi ?