EMEKLİ POLİSLERLE BAŞLAYAN GELENEK

Türk Polis Teşkilatı'nın 171. Yıldönümü vesilesi ile ziyaretinde bulunduğum Kırklareli Emniyet Müdürü Sayın Mehmet Emin Akay ile görüşürken emeklilikten söz açıldığında il bazında Kırklareli'nde 400'ün üstünde emekli polisin yaşadığını, geçen yıl onlar için bir moral gecesi yaptıklarını, bu yıl da bu moral toplantısını yaptıklarını söyledi. İlgimi çekti. Çünkü ben de bir emekliyim. Batılı ülkelerde bu tür moral toplantılarının yapıldığını, yaşlı insanların buna ihtiyacı olduğunu okumuştum. Gerçi kurum ve kuruluşların içinden bazıları emekli olan personelleri için yemekli toplantılar yapıyorlar, söyleşilerde bulunuyorlar ama bu gönül alıcı toplantılar düzenli olmadığı gibi gelenekli olanı da yoktur.
Çalıştığımız yerden emeklilik yeni bir hayata geçiştir. Yıllarını çalıştığı yerde bırakıp hayatın boşluğuna bırakılan emekli insan bu ayrılığı kolay kolay içine sindiremiyor çünkü işyerinde alıştığı şeyler, yaptığı işler artık hayatında yoktur. Onlar geride kalmıştır. Mesleği ile ilgili çalışma ve yaşam biçimi bittiği için emekli insan kendinden bir şeylerin alındığını düşünür ve bunun etkisinden kolay kolay kurtulamaz. Strese girer. Mide krampları başlar, tansiyon yerinden oynar. Bizim emeklimiz bunları aşar da üst düzey emekli bürokratlar kolay kolay alışamazlar. Çünkü yeni hayat kuralsızdır, ani kararlar, girişimler etkili olur. Çünkü onlar düzenli yaşamışlardır. Memuriyetin gerek ve gerçekleri bir alışkanlık haline gelmiştir, bırakılmaları zordur. Bütün bunlar emeklinin hayatında yeni çizgiler, yeni oluşumlar meydana getirirler. Bu nedenle emekli insan kaybettiği resmi statüyü sivil hayatta bulamayacağı için emekli olduğu işyerinin kendisine ilgisini sürdürmesini ilgiyle karşılar. Sevinir, emekli olduğu yörenin yöneticilerini över, takdir ettiğini söyler.
Kim ne söylerse söylesin emekli insan emekli olduktan sonra bir süre kendisini boşlukta hisseder. Bu boşluk bazı emeklilere malını mülkünü kaybetmiş gibi gelir. Bu süreçte emekliyi meşgul edecek bir şey yoktur. Onun için on milyonun üstünde olan emekli insanların psikolojik bir çöküntü yaşadıklarını, yaşayabileceklerini düşünerek emekli oldukları kurum ve kuruluşlar tarafından bir moral programı uygulanması bence yerinde olur. Sayın Emniyet Müdürü Mehmet Emin Akay bu geleneği başlatmıştır. Bu gelenek-görenek değildir. Bu gelenek bireysel ve toplumsal psikolojik bozuklukları iyileştirme hareketidir ve temelde ince ayar bir toplumsal dayanışma ve yaşama süreci içerisinde olmaktır. "Bizi artık ne arayan ne soran var" diyen emekliye bir kadirşinaslık mesajı vermektir. Unutmayın ki bizim insanlarımız beraber göründükleri yerde yalnızdırlar, bir başka dünyada yaşıyormuş gibidirler. Yalnızlık da toplumsal etkinliklerle beraberliğe dönüşür. Batılı insan kendisini yalnızlıktan kurtarmıştır. Gönüllü olarak bir yerde birkaç saat meşgul oluyordur. Bizde ise böyle bir gelenek yoktur. Yalnızlığı seçmişizdir. Ancak hanımlar "günler" düzenleyerek bu yalnızlığı gidermişlerdir. Onlar günlerde, emekli erkekler kahvelerdedir. Buna çıkış yolu organizasyonlardır.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. sedat karacaduralıoğlu (kırklareli TEMAD 2nci başkanı) 20 Nisan 2016 Çarşamba 13:42:18

    kırklareli emniyet müdürünü 171 kuruluş gününde tebrik ziyaretine türkiye emekli assubaylar derneği adına gittiğimde bu konuyu açtım kırklarelide bulunan 400 yakın emekli polisimizin dernek çatısı altında toplanılmasını açıkladım .asker ve polis devamlı tayin gören halkla iç içe olmıyan meslek grubu olduğundan emekli olunca sivil halkla kaynaşmanın zor olduğunu anlattım iyi ve kötü günde dernek arandığını derneğe katılmayanların dahi ölüm halinde ilk aradıkları yer dernek olduğunu . anlattım hatta ahmetçe köyünde yaşayan belinden ve ayaklarından sakatlığı yüzünden yürümekte zorluk çeken emekli polisimi anlattım kimse arayıp sormadığını .sayın il müdürümüz ilgilendi hatta iki yıldır kuruluş yıldönümünde emeklilerimizi topladığını onlarla ilgilendiğini anlattı.sorun emekli polislerden bir grubun emekli polisler derneğini kurmasına kaldı.kırklarelinde dernekçilik zor kırklarelinde 400.den fazla emekli assubay var 74 tanesi üye 38 tanesi aidat ödüyor diğerleri beklenti içine girdiğinden aidatlarını ödemiyor fakat sıkışınca ilk aradıkları yer TEMAD kırklareli emekli assubaylar derneği .belki bu makale ulaşırda emekli polislerimiz dernek çatısı altında toplanır