EKONOMİNİN "ŞUBAT" RAPORU!

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre %7 oranında azaldı; Ocak ayında 71,62 olan endeks Şubat ayında 66,64 oldu.
Hanenin maddi durum beklentisi %3,1 azaldı;
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre %3,1 oranında azaldı. Ocak ayında 92,17 olan endeks değeri Şubat ayında 89,31 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.
Genel ekonomik durum beklentisi %5,9 azaldı;
Ocak ayında 95,65 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi %5,9 oranında azalarak, Şubat ayında 90,03 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.
İşsiz sayısı beklentisi %10,1 azaldı;
İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre %10,1 oranında azalarak, Şubat ayında 66,17 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında azalış bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.
Tasarruf etme ihtimali %16,1 azaldı;
Tasarruf etme ihtimali endeksi %16,1 oranında azaldı. Ocak ayında 25,09 olan endeks, Şubat ayında 21,05 değerine düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.
İlgili kamu kurumlarınca hazırlanan bu istatistiksel değerler bize şunu anlatmaktadır:
Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülmekte ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanmaktadır.
Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.
Bu verilere dayanarak; 'Tüketici güveninin üç aydır üst üste düştüğünü. tüketici güven endeksinin ise, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 7 oranında azaldığını' görüyoruz.
Hepimizin bildiği gibi, göstermelik bile olsa "Barış" politikaları, 7 Haziran genel seçimlerinde siyasi iktidara önemli güç kaybettirdi. Ancak; tekrarlanan ve güvenlik açısından oldukça karanlık 1 Kasım genel seçimleri öncesi şiddet ve savaş politikaları bu günkü hükümete eski gücünü hatta, daha fazlasını geride kazandırdı.
Tabii bunun bir sonucu olmalıydı ve oldu da. Ama, yine de kutlamak gerekir. Zira; başarı üstüne başarı kazanmış bir siyasi iktidarın, içerde ve dışarıda hemen her kesimle olan garip ilişkileri, düşman algısı ve varsayımı üzerinden kavgalı olması nedeniyle, sadece ekonomik durumumuz berbat bir haldedir. Sanki; sosyal yaşamda her şey güzel, güllük, gülistanlık. Maşallah, ülkenin bir bölümünde yaşam bıçak sırtında, dağ-taş toz-duman içinde, ekolojik doğa SOS veriyor. Ama, aynı coğrafyanın diğer bölümünde yaşayanlar bunlardan bihaber, hiçbir şey umurunda bile değil, onlara göre 'hayat devam ediyor'.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 7 akaryakıt firmasına 4 milyon 837 bin lira ceza uyguladı, adeta ceza yağdırdı;
Buna göre; EPDK, kapasite raporunda sayılan üretim maddelerinden olmayan keroseni ikmal etme, lisanssız akaryakıt dağıtıcılığı, tağşiş edilmiş ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt satışı, otomasyon sistemine müdahale edilmesi, dağıtıcısı dışında akaryakıt ikmal etme gibi sebeplerle 7 şirkete 240 bin lira ve 1,7 milyon lira arasında değişen miktarlarda, toplam 4 milyon 837 bin 768 lira para cezası verdi.
Bu haberi sizlerle paylaşmamın nedeni; kusurlu bulunan firmaları cezalandırabilen EPDK'nın elektrik piyasasında yaşanan haksızlıklara da bir göz atması gerektiğini dikkate sunmak içindir. Madem ki, şimdilik kaydıyla oradan bir ses gelmiyor, öyleyse tüketiciler olarak bizim etkili bir ses çıkartmamız gerekir. Ve, örneğini sizin için yayınladığım aşağıdaki başvuru dilekçesinden başlayabiliriz. Boşlukları doldurun ve elektrik idaresine vererek alacağınız yanıtı bekleyin. Bu hak mücadelesinin devamında, hem kitlesel olarak bütün tüketicilerin katılımı, hem de örgütünüz Tüketici Hakları Derneği ile birlikte başarıya ulaşılacaktır kuşkusuz.
ÖRNEK DİLEKÇE:
"……………………. ELEKTRİK İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ'NE
KIRKLARELİ
, …………………………..…… TC kimlik numaralı ve ……………………………… sözleşme hesap numaralı abonesiyim. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2013/7 E. numaralı kararıyla, Yargıtay 3.Hukuk Dairesi'nin 2015/13702 E., 2014/7083 E., 2014/7090 E. numaralı kararlarına da yansıdığı üzere, "elektrikte kayıp kaçak bedelleri" başlığı altında, "kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim sistemi kullanım, dağıtım" bedellerinin tüketicilerden haksız yere alındığını ve iadesine karar verilmiştir. Yargıtay tarafından verilen emsal kararlara dayanarak, Kanun kapsamında olmayan ve tüketicilerin zorunlu hizmetlerden yararlanmasını engeller boyuta ulaşan bu bedelleri ve bu bedeller üzerinden alınan KDV'yi, ilgili aylara ilişkin ayrı ayrı ödeme tarihlerinden işleyecek faiz ile 10 gün içerisinde tarafıma iade etmenizi talep ediyorum. Enerjinin düşük maliyetli sağlanması, tüketicilerin bilgi edinme hakkı, enerji maliyetlerinin şeffaf olması gibi 4628, 6446 sayılı Kanunlar ve 6502 sayılı Kanun uyarınca da 10 yıl içerisinde enerji kullanım bedelini gösteren abonelik sözleşmesine dayalı faturalaryoluyla tahsil edilen "aktif tüketim bedeli" dışındaki haksız şart niteliğindeki kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim sistemi kullanım, dağıtım bedellerinin ve bu bedellere uygulanan KDV bedelinin hesaplanarak tarafıma yazılı olarak bildirilmesini talep ediyorum. Bundan sonra da abonelik sözleşmesine dayalı faturalarımda hiçbir şekilde aktif tüketim bedeli dışında bedelin, kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim sistemi kullanım, dağıtım gibi isimler altında yansıtılmamasını, aksi durumda her türlü yasal yola başvuracağımı, haklarımı çiğneyen temsilciniz niteliğindeki kişiler hakkında da cezai yolları kullanacağımı ihtaren bildiririm.
Tarih:
Adı ve Soyadı: İmza:
Abone Adresi:"
Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol