EĞİTİMCİ HAKKI TUNA'NIN TORUNU IŞIL TUNA

Yazarlık hayatımda tarihe, araştırmacılara not bırakmaya özen göstermişimdir. Zira bizim toplumda bilgi hep üst düzey insanları için tutulmuştur. Gerçi güncel olaylarda halk pek yoktur ama halkın da kayda geçen bir yanı, özet bir tarihi vardır. Mesela Köy Enstitüleri güncel bir olaydır ama araştırmacılar için değildir. Bilmiş olalım ki Köy Enstitüsünden çıkanların zinciri uzundur. Babaları Köy Enstitülerinde okumuşlardır ama oğullarından çok azı bu eğitim kurumlarını görmüşlerdir. Oradan yetişenleri sayı olarak dahi bilmezler. Örneğin eğitimci Hakkı Tuna bir Köy Enstitülüdür. 30 yıla yakın öğretmenlik yapmıştır. Öğrencileri onun Kepirtepe Köy Enstitüsünde okuduğunu bilirler mi? Torunu Işıl Tuna'nın iyi bir yazar ve bilim insanı olarak yetiştiğini kimse bilmiyordur.
Işıl Tuna İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde okumuş, mezun olmuş, 2012 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünden "NECMETTİN ERBAKAN'ın SİYASİ HAYATININ TÜRK SİYASİ TARİHİNDEKİ YERİ ve ÖNEMİ" konulu tezi ile yüksek lisansını tamamlamıştır. Aynı yıl İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi'nden Pedagoji Formasyon Sertifikası almıştır.
"Işıl Tuna halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde 1950-1960 yılları arasında iktidar ve muhalefet ilişkileri üzerinde doktora çalışmalarını sürdürmektedir. Çanakkale Savaşı'nda Mustafa Kemal'in Rolü ve Demokrat Parti Dönemi Türkiye'nin Kıbrıs Politikaları üzerine uluslararası sempozyumlarında hayatı" Bildirileri akademik makaleleri bulunmaktadır. Ayrıca Vatan Gazetesi'nde yakın tarih konularında yazıları yayınlanmaktadır.
Işıl Tuna Tekirdağ Milletvekili Dr. Zeki Erataman üzerine yaptığı araştırma ve çalışmaları "ZEKİ ERATAMAN'IN SİYASETÇİ KİMLİĞİ VE YASSIADA'DA YARGILANMASI (1950-1961)" adını taşıyan kitapta toplamıştır. Işıl Tuna kitabının arka kapağında ayrıca şu bilgiyi vermektedir:
"27 Mayıs 1960 tarihi on yıllık Demokrat Parti iktidarını sonlandıran ve geride, başta DP. Kurucuları olmak üzere tüm Milletvekillerini cezalandıran bir sürecin adıdır. Demokrat Parti kurucu kadrosunun siyasetçi kimliği ve Yassıada'da yaşadıkları, pek çok araştırmaya konu olmuştur. Ancak diğer yargılanan Milletvekilleri hakkında çok az çalışma yapılmış ya da tamamen ihmal edilmiştir. Zeki Erataman da daha önce hiçbir araştırmaya konu olmamış bir Milletvekilidir. Bu çalışmada Tekirdağ Milletvekili Zeki Erataman'ın siyasetçi kimliği ortaya konularak Yassıada yargılanmalarında yaşadığı süreç üzerinden nasıl firar ettiği gözler önüne serilmektedir."
Işıl Tuna kitabın yalnız Zeki Erataman hakkında değil diğer Milletvekillerinin de nasıl yaşadıklarını anlamaya vesile olacağını söylemektedir.
Işıl Tuna Demokrat Parti iktidarına Trakya'da en çok Milletvekili ve Bakan vermiş bir ilini siyaset açısından ele almış, doktora konusu yapmıştır. Türkiye'nin çok partili hayata geçtikten sonra 1950'de iktidara gelen Demokrat Parti'den bir Milletvekilinin siyasi kimliğinin ele alınması önemli bir çalışmadır. Zira Zeki Erataman parlamentoda sıradan bir Milletvekili değildir. Mücadeleci bir siyasi hüviyeti vardır. Tabii bu vesile ile Tekirdağ'ın diğer Milletvekillerinden Şevket Mocan'ı Halil Başolu’da anmak istiyoruz. Işıl Tuna'ya yazarlıkta, bilimsel çalışmalarında başarılar diliyor, eğitimci Hakkı Tuna'yı da torunun başarısından dolayı duyduğu mutluluk dolayısı ile kutluyoruz. Bu olay etkileri zamana yayılmış Köy Enstitülerinin ne denli önemli eğitim kurumları olduklarını göstermektedir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol