EDİRNE - KIRKLARELİ NOTLARI

16.06.2016 günü Edirne notları. "Babalar ulu bir çınardır. Gölgesi bile yeter. Babalar gününüz kutlu olsun." Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın bu güzel veciz sözü hoşuma gitti. Babalar, analar toplumun en fedakâr insanlarıdır. Canlarıdır... Annemin şefkatini, babamın fedakârca ekmek kavgasındaki mücadelesini unutmam. Yaşamın derin felsefesinde muhacir çocukların her alandaki gayretleri, hikâyelere, romanlara konu olabilir. Babam zahirecilik yapıyordu. Edirne köylerinden, Süloğlu, Lalapaşa pazarlarından hububat toplanırdı. Geçkinli, Domurcuali, Küküler, Arpaç, Vaysal gibi köylerden kamyonla ekin, çavdar, ayçiçeği, arpa, yulaf satın alınırdı. 1960'lı yıllardı. Süloğlu'nun pazarı canlı olurdu. Meydanda zahireciler kantarlarını kurarlardı. Köylüye para peşin ödenirdi. Kabak çekirdeği, deri toplayanlar olurdu. Kırklareli pazarcı küçük esnafı Süloğlu ve Lalapaşa pazarında köylüye mal satışını yapardı. Süloğlu'nda güzel bir havuzda yazın yüzdüğüm anımsıyorum. Güzel anılar unutulmuyor.
Edirne'de yazar, şair, gazeteci, Beyazıd Sansı ile karşılaştım. " Edirne Televizyonunda Kırkpınar ile ilgili konuşmanı izledim. Bana en büyük ödül seyircilerin alkışlarıdır. Eski pehlivanları özlüyoruz" dedi. Senin Edine, Kırkpınar, Edirne tava ciğeri şiirlerin güzeldir" dedim. Emekli öğretmen Beyazıt Sansı özge bir şairdir, yazardır. Bir gün bana Söz arasında yıllar önce: "Trakya'nın Evliya Çelebisi gibisin be Selahattin Demiraco arkadaşım" demişti. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, eski İstanbul anılarımda yaşar durur.
Türkiyem dört bir yana açılan büyük bir tarihi kapıdır… Trakya'da, Anadolu'nun pek çok yerinde Balkan Rumeli Türkleri yaşar. 18-24 Temmuz 2016 günlerinde Edirne Kırkpınar Günleri, Yağlı Güreşler Festivali yapılacak. Edirne Çarşılarına Kırkpınar Afişleri asılmış. Dünya Kültür Mirası… Bir Edirne Efsanesi… Edirne Tv.'ye uğrayıp arkadaşlarla tanıştım. Güzel bir sohbet yaptık. Üç beş dakika Edirne'ye Trakya'ya, Türkiye'ye olan sevgimi saygımı Edirne Tv'de anlattım. Tarihi şehir Edirne Saklı Kent Kırklareli, sahili güzel Tekirdağ gezilip görülmesi gereken güzel şehirlerimizdir. Sabah gazetesinin sevilen yazarı YAVUZ DONAT ağabeyimizin Lalapaşa Edirne, Kırklareli yazılarını okuyup beğendim. Yavuz Donat'ın gerçekçi, Türk halkını seven bir kalemi, üslubu var. Kısa ana başlıklarla gözlemlerini yazıyor. Türkiye'nin Evliya Çelebisi gibidir yazar Yavuz Donat. Edirne'nin Tava Ciğeri'nin mutlaka tadına bakınız diyor.
Güneş yakarken ortalığı Edirne Ali Paşa Çarşısı serinidir. Eskiden imaretlerde, Aşevlerinde çorbalar kaynatılıp halka bedava yemek verilirmiş. Rumeli'nde Bektaşi tekkelerinde bu gelenek eskiden varmış. Vakıfların önemi budur zaten. Yoksulun, garibanın karnı doymalıdır. Ahi Evran Kültürü Anadolu'dan Rumeli'ye etkisini göstermiştir. Anamın tarhana çorbasına az mı kaşık salladık. Etli büryana ( Etli pilav) bayılırdım. Dondurmacı Şaban ağanın sakızlı kurabiyesini, pandispanyasını unutmadım. Dondurması güzeldi. Yazın eski tekel önünde: "Sakarya gazozum buz gibi" diyen Kudret Radoplu arkadaşımı anımsadım. Köylerden at arabasıyla buğday getiren köylüler oludu. Kasap Yakup Gürel'in, Ahmet Ziya Çetintaş'ın un, yağ fabrikaları eski tekelin oralardaydı. Anılarımız yerel tarihin, kültürümüzün önemli notlarıdır. Akşam Yağneci Orhan Çetintaş'ı İstasyon Caddesinde ailesi ve çocuklarıyla yürürken gördüm babamın kral arkadaşıydı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol