EDİRNE-KIRKLARELİ NOTLARI

28. 06. 2016 günü Edirne'deydim. Güzel bir yağmur başladı. Lemozan Kızılderili butiğin sahibi Hasip Büke'ye "Çalışkan bir öğrencimdin. Dedeleri konuşalım" dedim. HASİP BÜKE: "Dedeler Varna'dan kaçıp gemiyle İzmir'e gelmişler. Askerlik için Kırklareli'ne gelmiş. Kırklareli'nde eşiyle tanışmış. Anneannem bahçede çiçeklerle konuşurdu. Hayvanları severdi. Dayısı Dr. Fuat Umay Çocuk Esirgeme Kurumu Başkanıydı." dedi. Trakya dünyanın ve Balkanların ruhudur, vicdanıdır. Bulgar ve Yunan zulmünü yaşamıştır. Vatan deyince Uzunköprü'lü Ayşe ninem ağlardı. Özümüze sahip çıkalım.
Edirne Saraçlar Çarşısında Peynirci Ali'nin Tahtakale Bakliyat, Baharat dükkânı var. Peynirci Ali Koçyiğit'e "Nerelisin, dükkanı güzel toplamışsın her şey var. Ahşap dokuda her şey güzel duruyor." dedim.
ALİ KOÇYİĞİT: "Pehlivanköylüyüm." dedi.
1910 yılında Pavli Panayırı Pehlivanköy'de her yıl sonbaharda kutlanır. Son gidişimde güzel bir yazı yazmıştım. Yerel yazarları seven, değer veren toplumlar ayakta kalacaktır. On yıldır Trakya'yı gezip yazıyorum. Trakya'nın dününü, bugününü yazmayı seviyorum. Peynirci Ali'nin dükkânının yanında Dibek Kahvesi var. Kumda Kahve yapılan yer eskiden GAZİBABA meyhanesiydi. Birkaç kez takılmıştım. Emekli öğretmen Beyazıt Sansı GAZİBABA şiirini yazıp duvara asmıştı. Dibek kahveyi içerken kahveci genç:
"Her gün bir kahve
Derde deva
Yârim yüreğine elveda" dedi.
Bir mekândayım. Sevda şarkıları okunuyor bir televizyonda. Gözlerim, ruhum hicranda. Sen geldin aklıma…
Kırklareli'nde kafelerde kahve içilir. Gençler muhabbet eder. Dibek kahvenin yanında Taşbebek ve Bir mola kafeleri açıldı. Sandalyeleri rengârenk.
Kırklareli, Edirne, Tekirdağ sevdiğim kentlerdir.
Edirne'de Haber Gazetesi (28.06.2016’da): "Kırkpınar Yağlı Güreşleri Antalya EXPO2016'da tanıtıldı. Vatandaşlar güreşçilerimiz ile hatıra fotoğrafı çekildi." Edirne Balıkçılar Çarşısında, polis parkının yanında Karaağaç'tan getirilen sebzeler satılır. Karaağaç Edirne'nin sebze bahçesidir. Hikmet dayımlar yıllar önce Karaağaç'ta oturmuşlardı. Yaz yağmurundan sonra hava güzelleşti. İki güvercin tur atıyor. Emekliler muhabbette. Parkta çay bir lira ve güzel. Edirne'nin Badem Karamel helvası güzeldi. ÖZ_EL helvaları balıkçılar çarşısında Helvacı Ufuk: “Dedeler Bulgaristan'dan çok eskiden gelmişler.” dedi. Kemal Ustanın tava ciğeri güzeldi. Tarihi Edirne Lezzetleri Arslanzade'nin bir bayisinde Kırklareli hardaliyesi satılıyordu. Badem ezmesini çok severim. Arif Meriç usta Arslanzade ürünleriyle seviliyor.
Edirne tarihi sevimli bir kent. Tarihi Ali Paşa Çarşısında çay ocağı yanındaki bir masada oturup çay içmeyi gelenlerle, esnafla sohbet etmeyi severim. Kırklareli TATSAN HELVA ürünleri de çok güzeldir.
Çorlu Akbank Emlak Konutta tanıştığım Ahmet Uğurlu ile Edirne Akbank'ta karşılaştım. Efendi bir arkadaşımızdır. Edirne'ye her gidişimde Selimiye Arastasında yürümeyi severim. Tarihten gelen bakımlı her çarşı gönlüme gülümser gibidir. Okullar kentini, şehrini yerel tarihini, kültürünü tanıtan etkinlikler yapmalıdır. Doğduğu şehri seven gönüllere selam olsun. Bu yazıyı Kırklareli Kaumur'da Asmalı Kahvede yazıyorum. Yanıma son çömlekçi HÜSEYİN ÇOKAN, pasta ustası Bayram Aslan, Öğretim görevlisi İbrahim Alpay Yılmaz geldi. Çay içip sohbet ettik. Yan masada 1921 doğumlu Mehmet Ali Onay amca var: "Dedem 1888 yılında Kosova'nın Priştine Bucıtırna kazasından Kırklareli'nin İnece nahiyesine gelmişler.
Ben İnece'de doğdum. İnece'de Tarım Kredi'den emekli müdürüm. 95 yaşındayım. Buna şükür." dedi. Mehmet Ali Onay'ın kızı Refiye Onay benim öğrencimdi çalışkandı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. sayın hocam selamlar.ben çan ın çomaklı köyünden necmi alkulak. 2009 yılının yazında edirnede kartopu esnaf lokantalsında tanıştık. çay içerken ropörtaj yapmıştık. dedelerimin ikisini de dıramalı bilirdik öyle anlattım size. şimdi öğrendim ki babasının annesinin annesinin babası tutrakanlı çıktı. raportaj yayınlandıysa düzeltmenizi rica ediyorum saygılar sevgiler hocam.

  2. HOCAM BURADA İKİ ARKADAŞ BİRBİRİMİZE GİRDİK BİRBİRİMİZİ BOĞAZLAMAK ÜZEREYİZ ŞU SOYADINIZIN DEMEK İSTEDİĞİ DEMİRHACI MI DEMİRAMCA MI... ATATÜRK LİSESİ 143 ZAFER

  3. YAŞAYAN TARİHİN YAŞAYAN TARİHÇİSİ... DUYDUM Kİ ARTIK ESER NEŞRETMEYECEKMİŞ NE YALAN SÖYLEYEYİM İÇİM BURKULDU. KEŞKE GÖNÜLLÜ BİRİLERİ ÇIKSA DA HOCAYI TEKRARDAN İKNA ETSE EDİTÖRLÜĞÜNÜ GÖNÜLLÜ ÜSTLENSE BİRAZ DERLİ TOPLU BİR ŞEYLER DENESELER... ÇALAKALEM YAZMASI YAPTIĞI İŞİN İTİBARINI ZEDELEYEMEZ. PALAVRACI VE MİLLETİN EMEĞİNE ÇÖREKLENEN ÇAM AĞACI KILIKLI YALANDAN MARİHÇİLERDEN DEĞİL BİZZAT TARİHİ TARİHE VE TARİHE TARİHİ KAYDETTİREN GERÇEKLERİNDEN... BAKİ SELAM BÜYÜK ARNAVUT...