Dwelle, Bulgaristan’daki mültecileri kaleme aldı

Almanya’da bir medya kuruluşu olan Dwelle, açık adıyla Deutsche Welle, Bulgaristan’daki mültecilerin korkusuyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Yazıda, Balkan sınırlarında  mülteci sorunu için yeniden yapılandırılan Frontex’in görev çemberinin genişlemesiyle ilgili olarak, bölge halkının düşüncelerine yer veriliyor. Bulgaristan halkı, ülke polisinin mültecilere iyi davranmadığını iddia ederek, bu konudaki endişelerini paylaşıyor ve Frontex’in bu konuda daha esnek davranacağını ümit ettikleri yönünde beyanlar ifade ediyor.  Analizlerde Frontex’in Bulgaristan-Türkiye sınırında ilk etapta 130 memur görevlendirdiği, ancak civardaki kişilerin bundan haberdar olmadığı aktarılıyor. Betimleme ve sokak röportajlarıyla güçlendirilen yazıda, özetle şunlar kaydedildi:
Bulgaristan’ın Türkiye sınırı yakınındaki Harmanlı kentinde pazarda sebze-meyve satan Ivan’ın yeniden yapılandırılan Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Ajansı Frontex’in Ekim ayından itibaren Bulgaristan-Türkiye sınırında görev yapmaya başladığından haberi yok. Ivan’ın öğrencince ilk tepkisi ise şaşkınlık oluyor. Ivan “Avrupa sınır koruma görevlileri mi? Bulgaristan’da mı? Olamaz!” diye konuşuyor. Yaklaşık 18 bin nüfuslu Harmanlı’da bir de mülteci kampı bulunuyor. Ivan “Mültecilere acıyorum çünkü dolandırılıyorlar” diye konuşuyor. Ivan’a göre Bulgar polisi de mültecilere acımasız davranıyor. Ivan bu görüşünü dile getirdikten sonra hemen sonra aklına yeni gelen bir başka görüşü paylaşıyor: “Ama belki Avrupa sınır koruma görevlileri bu durumu değiştirir” Ancak çok geçmeden bu görüşünden vazgeçiyor. Ivan “İş yolsuzluğa gelince biz gerçekten harikayız. O nedenle yabancı memurlar bizi bu hastalıktan kurtaracağına muhtemelen biz onlara bu huyumuzu bulaştırırız” diye konuşuyor. Ivan’ın bu görüşü kentteki çoğunluğun görüşünü temsil eder nitelikte. Hatta Bulgaristan İçişleri Bakanı Vekili Filip Gunev bundan kısa bir süre önce göreve başlayan Avrupa Sınır Koruma Ajansı’nın Bulgaristan-Türkiye sınırında “yolsuzlukla mücadelede etkili olmasını umdu-ğunu” dile getirmişti. Harmanlı’da yaşayanların çoğunun 30 km uzaklıktaki Bulgaristan-Türkiye sınırında yaklaşık 130 Frontex memurunun göreve başladığından haberi yok. Buna karşın kentteki mülteciler ise büyük tartışma konusu. Kent saknileri sınır güvenliğinden ziyade “neden kentteki polis ve jandarma sayısının arttığı” ile ilgileniyor. Kimileri kentteki üniformalı memurların sürekli kimlik kontrolü yapmasından rahatsız oluyor. Bir kadın “belki de polisin yerli halkı bu kadar sıkıştırmasının nedeni, onları mültecilere karşı gerçek bir isyan başlatacak kadar sinirlendirmek için kışkırtmak” diyor. Harmalı’nın Türkçe konuşulan Roman Mahallesi sakinleri, bundan birkaç hafta önce mülteci kampında çıkan bir kavganın ardından kentteki polis sayısının ciddi oranda arttığını belirtiyor. Kimilerine göre mülteciler ceplerinde bıçakla büyüyorlar, o nedenle çok tehlikeliler. Bundan birkaç gün önce Bulgaristan’ınj başkenti Sofya’da düzenlenen mülteci karşıtı protesto gösterisinden Harmanlı’da eser yok. Kentte bir kafede garsonluk yapan Iveta Lazarova “İnsanlar mültecilerden sadece korkuyor ama kimse nefret etmiyor” diyor. Iveta’ya göre Afgan mültecilerin daha önce kampı dolduran Suriyelilere göre daha az eğitimli ve görgülü. Suriyeliler ise daha refah sahibi, eğitimli ve kültürlü insanlardan oluşuyor.

Dwelle writes refugees up in Bulgaria

Dwelle, a media company in Germany, explicitly received a letter from Deutsche Welle about the fear of refugees in Bulgaria. The article, reinforced by descriptions and street interviews, summarizes the following:
There is no news that Ivan's restructuring European Frontier and Coast Guard Agency Frontex, which sells fruit and vegetables on the market in Bulgaria's Borderland near Border of Turkey, has been working on the Bulgarian-Turkish border since October. The first reaction to Ivan's student is the surprise. Ivan asked "Is it European border protection officers? In Bulgaria? No! " There is also a refugee camp in Harmanlı with a population of about 18 thousand. Ivan said "I pity the refugees because they are being deceived," he says. According to Ivan, the Bulgarian police are also cruel to the refugees. Immediately after voicing this opinion, Ivan shares another opinion that comes to mind: "But maybe the European border guards will change this situation." But not long before he gives up this view. Ivan said "As for business corruption, we are really great. For that reason, foreign officials will save us from this disease, and we will probably infect them with this habit. " This view of Ivan represents the view of the majority in the city. In fact, Bulgarian Interior Minister Filip Gunev voiced a short while ago and expressed that the European Border Protection Agency hopes "to be effective in fighting corruption" on the Bulgarian-Turkish border. Most of the residents of Harmanlı have no knowledge that about 130 Frontex officers have started their religion on the Bulgarian-Turkish border, which is 30 km away. On the other hand, the city's refugees are the subject of great debate. Urban residents are interested in border security, "why the number of police and gendarmerie in the city is increasing". Some people are disturbed by the constant identification of uniformed officers in the city. A woman says, "perhaps provoking the reason that the police are so intimidating the indigenous people, to make them angry enough to trigger a real rebellion against the refugees." Harmali's Turkish-speaking Roma neighborhood residents say the number of police in the city has risen considerably in the aftermath of a refugee camp a few weeks ago. According to some people, refugees grow up with knives in their pockets, so they are very dangerous. A few days ago, there is no work in Harmanli, as a result of the anti-refugee protest in Bulgaria's capital, Sofia. "People are just afraid of refugees, but nobody hates them," says Iveta Lazarova, a waitress in a city café. According to Iveta, Afghan refugees are less educated and empathetic than the Syrians who have previously camped. The Syrians are more prosperous, educated and cultured people.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol